Zveme vás na oslavy výročí Turnovsko-kralupské dráhy 5. a 6.9.2015

19.8.2015 8:00Zdroj: Klub přátel železnic Českého ráje

Zveme vás na oslavy výročí Turnovsko-kralupské dráhy 5. a 6.9.2015

V letošním roce uplyne již 150 let od zahájení provozu na významné železniční spojnici Turnova a Kralup nad Vltavou, Turnovsko–kralupské dráhy. V roce 1865 tato dráha spojila český průmyslový sever s Buštěhradskou železnicí a tratí Společnosti státní dráhy. Tím si Liberecko zajistilo snadnější odbyt svých výrobků a lepší přístup k surovinám.

O sedm let později byla dostavěna odbočka z Neratovic do Prahy, na tehdejší nádraží Františka Josefa I.

 

 


Klub přátel železnic Českého ráje připravuje k tomuto významnému výročí ve dnech dne 5. a 6 září 2015 zvláštní jízdy historických vlaků v trase původní železnice, tj. Kralupy – Neratovice – Mladá Boleslav – Turnov, a to oběma směry, a dále v trase později vzniklé spojnice do Prahy, tj. Praha hl.n. – Praha-Vysočany - Neratovice. Vlaky budou vedeny v parní trakci a také historickými motorovými vozy.


Plakát akce (kliknutí do náhledu zobrazí celý ve formátu PDF)

1. protokolární vlak vyjede v sobotu ráno z Turnova a bude veden lokomotivou 310.0134 kafemlejnek, turnovskými fanoušky láskyplně oslovovanou „Babička“. Tato lokomotiva byla vyrobena r. 1913 První českomoravskou v Praze-Libni pro místní dráhu Litovel – Senice na Hané. Lokomotiva je nyní v péči Klubu přátel železnic Českého ráje.

2. protokolární vlak vyjede z Kralup také v sobotu ráno a bude veden lokomotivou 354.195 všudybylka. Byla vyrobena na sklonku roku 1925 lokomotivkou ČMK v Praze. Patří Depu historických vozidel v Lužné u Rakovníka, kde je také dislokována, a je opatrována a provozována členy Klubu přátel historických vozidel.

Kromě těchto dvou protokolárních vlaků, které přivítají hejtmani Libereckého a Středočeského kraje, vyjedou i další vlaky. Celkem pojedou v sobotu i v neděli 5.a 6.9. dva parní vlaky z Turnova do Kralup, jeden parní vlak z Prahy hl.n. do Neratovic a Kralup a zpět, a dva parní vlaky z Kralup do Turnova. Tyto parní vlaky budou proloženy historickými motorovými vlaky vedenými v celé nebo v části trasy.


Jízdní řád zvláštních vlaků (kliknutí do náhledu jej zobrazí ve formátu PDF)

Zúčastněná hnací vozidla: 310.0134 kafemlejnek, 354.195 všudybylka, 434.2186 čtyřkolák dvojka, 464.102 bulík, 213.902 béeska, M 131.1081 hurvínek a M 240.0056 singrovka.

V depu Turnov bude po oba dva dny doprovodný program v podobě výstavy historických železničních i silničních vozidel, jízd úzkorozchodné železnice a další. V Turnově, Neratovicích a Kralupech bude v prostoru železniční stanice výstava o historii této významné dráhy. Ve stanicích Turnov, Loukov, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou, Kropáčova Vrutice, Neratovice a Kralupy nad Vltavou bude i doprovodný kulturní program.  Dění v turnovském depu přibližuje samostatný plakát:


Plakát programu v depu Turnov (kliknutí do náhledu jej zobrazí ve formátu JPG)

Tipy na výlet:

V sobotu 8:50 odjíždí z Turnova protokolární vlak vedený lokomotivou 310.0134. Stanete se svědky přivítání vlaku v Příšovicích, Loukově a Mnichově Hradišti. Tam je možný přestup na parní vlak tažený lokomotivou 464.102. Do Turnova vlak přijede 10:42. V 10:50 pak můžete nasednout na motoráček, který vás odveze do depa, kde si po shlédnutí všech expozic můžete dát i dobrý oběd.

Nebo můžete v sobotu v 8:38 na hlavním nádraží v Praze nasednout do parního vlaku, který vás odveze do Neratovic a dále do Kralup nad Vltavou. V Neratovicích zažijete uvítání vlaku místními spolky, pravou četnickou stanici z dob 1. republiky, a můžete tam také přestoupit na další parní vlak směr Mladá Boleslav a Turnov (Český ráj), odj. 10:41, příjezd do Turnova 14:04. Návrat zpět možný ten samý den.

Cestující zvláštních vlaků za jízdenky zaplatí od 30 do 400 Kč, což je cena celodenní síťové jízdenky na všechny historické vlaky. Bližší informace o oslavách najdete na internetových stránkách dotčených obcí, v místních zpravodajích a v souhrnné podobě na webu pořadatele. Užitečnou pomůckou pro návštěvníky oslav je přehledný průvodce ke stažení.

Úvodní ilustrační snímek: Lokomotiva 434.2186 v Lužné u Rakovníka dne 13.5.2006 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy