Posledné dni úseku Lužianky - Dražovce

14.11.2015 8:00 Miroslav Sekela

Posledné dni úseku Lužianky - Dražovce

Niet asi na Slovensku priaznivca železnice, ktorý by dnes nevedel o výstavbe novej automobilky pri Nitre - najmä z toho pohľadu, čo to bude znamenať pre traťový úsek Lužianky - Dražovce, trate č. 141 Leopoldov - Lužianky - Zlaté Moravce - Kozárovce.

 

 

 

 


Aj keď relatívne mladá - v porovnaní s ostatnými - trať z Lužianok do Zlatých Moraviec toho zažila veľa. Vlaky po nej začali premávať 16. mája 1938, avšak už hneď po polroku sa mení jej postavenie v sieti železníc. Po zabratí južných území Maďarskom a v období tzv. Slovenského štátu sa z nej stáva súčasť hlavnej spojnice medzi Bratislavou a stredným Slovenskom.

Už vtedy ju ale začali trápiť opakované zosuvy pôdy, ktorými sa stala povestná, a z toho plynúce prerušenia dopravy. Trvajúce niekedy pár dní, inokedy niekoľko mesiacov - v závislosti od rozsahu poškodenia. Zosuvy sa v priebehu ďalších desaťročí ešte mnohokrát opakovali a napriek snahám o dodatočnú stabilizáciu a úpravu svahov zárezov a násypov nimi trpí vlastne dodnes.


Dražovce 1.5.2007; mimoriadny Os 30107 Bratislava hl.st. - Zlaté Moravce - Topoľčianky © Miroslav Sekela

Naposledy sa svahy pohli v lete 2010 na viacerých miestach súčasne a už vtedy sa zdalo, že to bude posledný úder, vzhľadom na mizivú frekvenciu nákladných vlakov. Osobná doprava je totiž zastavená už od roku 2003. Nemalé finančné prostriedky na jej opravu sa však po roku predsa našli, hoci už vtedy bolo otázkou, aká bude ich návratnosť. Prevážili zrejme argumenty, že ide o spojovaciu trať celoštátneho významu, alternatívnu odklonovú trasu a neboli ešte úplne zavrhnuté ani možnosti jej využitia v budúcnosti. Trať bola teda opravená v roku 2011, ale ozývali sa hlasy, že išlo už o poslednú takúto opravu a v prípade ďalšieho podobného zosuvu bude trať jednoducho zrušená.


Manipulačný vlak Lužianky - Zlaté Moravce s rušňom 751.062 v úseku Lužianky - Dražovce (na rovnakom mieste ako vlak na predošlej fotografii) dňa 28.3.2004 © Bc Jozef Gulík

Ako už ale vieme, nie prírodné sily, ale stavebná činnosť má definitívne zasiahnuť do života tejto zaujímavej a fotogenickej trate. Iste by do budúcna ešte mohla dobre poslúžiť v našom dopravnom systéme, ale nie je to nič platné v súboji s halou budúcej automobilky, ktorá podľa plánov vyrastie presne v jej trase. Či aspoň okyptený úsek Zlaté Moravce - Dražovce nájde v budúcnosti zmysluplné využitie alebo to bude znamenať aj jeho rýchly koniec, prezradí až budúcnosť.

Na dnešný deň sme pripravovali mimoriadnu jazdu s M 262.004 Fontána z Bratislavy, cez Leopoldov, Lužianky a Zlaté Moravce do Kozároviec a späť. Chceli sme sa ešte poslednýkrát previezť po celej trati č. 141, kým úsek Lužianky - Dražovce tak, ako sme ho poznali, zmizne z povrchu zemského. Situácia sa nakoniec vyvinula tak, že jazdu sme už uskutočniť nemohli.

Keď už nebudeme mať možnosť pozrieť sa na úsek Lužianky - Dražovce osobne, pozrime si ho aspoň na archívnych videách z prvomájových jázd za koníkmi do Topoľčianok:

Úsek Lužianky - Dražovce

 

Úsek Dražovce - Lužianky

Aby sme mali tento úsek zdokumentovaný aj fotkami, vybral som sa s "klasickým súpútnikom po tratiach" Jožom 1. novembra na "jesennú prechádzku" z Lužianok do Dražoviec. Boli sme veľmi zvedaví, ako trať aktuálne vyzerá a aké mohli byť dôvody, prečo sa po trati už nedá jazdiť. Za Lužiankami sa trať do Dražoviec stáča ľavotočivým oblúkom, míňame vchodové návestidlo, prechádzame ponad komunikáciu a oceľovým mostom ponad rieku Nitra. Za mostom trať pokračuje priamo, bez oblúkov, až do Dražoviec. Po prejdení oblúka sa nám naskytol pohľad na stavenisko budúcej automobilky.


Trať v km 31,9. Začína sa stavenisko; 1.11.2015 © Miroslav Sekela

Pri pohľade na stavenisko nás mimovoľne napadlo, že aj keď ešte nebol oficiálne medializovaný podpis zmluvy s automobilkou a taktiež neboli medializované informácie o vydaní stavebného povolenia, už sa urobilo akosi príliš veľa roboty. Alebo to utajovanie skončí až pred voľbami, aby súdruh premiér nedajbože dovtedy nestratil nejakých voličov a pred voľbami mohol strihať pásku už pred prvou postavenou halou?

Na násype v úseku, ktorý padne za obeť ako prvý, boli vysekané skoro všetky kríky. Sem-tam ostal nejaký stromček. Až teraz som si uvedomil, aký vysoký ten násyp za Lužiankami vlastne je. Keď bol zarastený kríkmi, pri pohľade z vlaku sa až taký vysoký nezdal.


Vysokánsky oholený násyp trate; 1.11.2015 © Miroslav Sekela

Ako sme sa približovali ku Dražovciam, bolo už zreteľnejšie vidieť, ako bude situovaná hala, cez ktorú trať prechádza. Po oboch stranách trate bola stiahnutá ornica a navezený a upechovaný štrk. Aby mohla byť celá plocha haly urobená, ostáva už len jedna prekážka - trať. Všade bolo kvantum prachu. Napadlo mi, že keď som cca pred mesiacom videl z balkóna kúdoly prachu, ktoré sa šírili z týchto miest, že to nebolo vplyvom sťahovania ornice, ako som si myslel, ale skôr z navážania štrku.


Aby mohlo byť dokončené podložie pod halou, ostáva už len odstrániť trať; 1.11.2015 © Miroslav Sekela


Tu bude roh haly. Len tá trať tu zavadzia.; 1.11.2015 © Miroslav Sekela

Podľa aktuálneho stavu prác na stavenisku to vyzerá, že trať v úseku od predzvesti do Lužianok minimálne po km 30,7 bude navždy minulosťou. Celkovo ako prvý úsek by mal ustúpiť výstavbe automobilky úsek v km 31,1 - 31,5. Teda úsek, ktorý priamo prechádza cez plánovanú halu.

Ktohovie, akú bude mať budúcnosť zbytok trate z Dražoviec do Zlatých Moraviec. Či nájde v budúcnosti zmysluplné využitie alebo výstavba automobilky bude znamenať aj jeho rýchly koniec - to prezradí až budúcnosť. Alebo súdruh premiér na predvolebnom mítingu.


Odfotíme si ešte nejaký vlak pod dražovským kostolíkom?; 9.6.2013 © Miroslav Sekela

Ďalšie traťové fotografie nájdete v objektoch trate č. 141 Leopoldov - Kozárovce.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy