Dobrovoľnícka brigáda na Rendezi 28. a 29. mája 2016

11.5.2016 8:00 Kolektív MDC Zdroj: MDC - VVÚŽ

Dobrovoľnícka brigáda na Rendezi 28. a 29. mája 2016

Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR (MDC) organizuje už tradičnú dobrovoľnícku brigádu nielen železničných nadšencov, vďaka ktorej sa areál železničného múzea zveľaďuje na Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel a postupne sa aj prispievaním dobrovoľníkov buduje národný železničný park. Tento rok sa brigáda uskutoční v dňoch 28. a 29. mája.

 

 

 

 

Na rozdiel od minulých rokov, kedy táto brigáda mala názov „Brigáda VLAKY.NET na Rendezi“ sme sa rozhodli nielen pre zmenu názvu. Povedali sme si staré, dobré a osvedčené heslo „Železnica spája“, z ktorého vyplýva, že nejde len o brigádu členov jedného internetového portálu. Mala by to byť brigáda hlavne s ľuďmi, ktorých železnica zaujíma (v rôznych odvetviach) a chcú prispieť svojou troškou práce pri zveľaďovaní areálu v správe MDC. Zároveň by mala pritiahnuť aj obyčajných ľudí, ktorí majú radi železnicu a chcú sa dozvedieť  o nej niečo viac. Účastníci majú potom po brigáde možnosť povedať ľuďom okolo seba: “Pracoval som na parnom rušni....“;  „Vďaka mne sa spravilo...“; „A pri tom všetkom som sa dobre zabavil, a dozvedel som sa ako...“.

Oficiálne stretnutie účastníkov a zahájenie brigády je 28. mája o 9.00 h pred personálnou budovou MDC na Rendezi, teda v starom depe Bratislava východ. Brigádnici samozrejme môžu prísť aj neskôr, prípadne na druhý deň, ako im to vyhovuje. Náplň práce bude nasledovná:

  • výmena nevyhovujúcich podvalov
  • údržba, čistenie a natieranie exponátov múzea, najmä vodných žeriavov a koľajových vozidiel 
  • údržba točne, výhybiek a koľajiska, obnovenie námedzníkov
  • výroba podlahy do zauhlovacieho žeriavu Teudloff
  • náter studne a cestných brán
  • odstránenie a redukovanie náletových drevín a krov v areáli

V prípade väčšieho počtu účastníkov sa v areáli nájde aj kopec ďalšej roboty.

V prípade záujmu si zo sebou treba vziať oblečenie vhodné na prácu, pracovné rukavice a dobrú náladu. Stravovanie bude zabezpečené len pre registrovaných účastníkov. Registrácia je možná prostredníctvom portálu VLAKY.NET (registrácia nižšie) alebo na adrese tunega.michal@zsr.sk (do piatku 27.5. do 12.00 h). V sobotu o 17.00 je naplánované posedenie pre účastníkov pri dobrom jedle a pití. Prespatie bude možné v spacích vozňoch, spacáky je nutné si priniesť so sebou.
 

REGISTRÁCIA NA DOBROVOĽNÍCKU BRIGÁDU

 

Ak sme práve teba zaujali, radi ťa privítame v našom kolektíve. Vekové hranice účastníkov sú neobmedzené, záležia od tvojej ochoty a možností.

Tešíme sa na stretnutie s Vami!