Oslavy 130 let tratě Česká Kamenice – Kamenický Šenov

28.6.2016 8:00 Jiří Řechka

Oslavy 130 let tratě Česká Kamenice – Kamenický Šenov

V sobotu 18. 6. 2016 se konala oslava založení tratě Česká Kamenice – Kamenický Šenov. Oslavu zajišťovala společnost KŽC, která vypravila protokolární vlak na trase Praha hl. n. - Česká Kamenice, na trase Česká Kamenice – Kamenický Šenov zajišťovala železniční dopravu soupravou, kterou tvořil motorový vůz M 131.102, přívěsný vůz Bix a druhý motorový vůz M 262.1183.

Zároveň byla zajištěna doprava historickými autobusy na trase Česká Kamenice – Kamenický Šenov – Panská skála, která je známá z filmu Pyšná princezna, a na lince do České Lípy.

 

 

Veškerá doprava byla pro návštěvníky oslav zdarma. Na těchto oslavách se podílely také České dráhy, na trase Děčín – Rumburk zabezpečovala společnost dopravu osobních vlaků historickými soupravami s brejlovci T 478.3001 a T 478.3101. A nesmím opomenout složení protokolárního vlaku, který byl tvořen náležitostmi KŽC, vozy a lokomotivou T 478.1215, a doplněn o vozy a lokomotivu T 478.1010 společnosti VÚŽ.


Protokolární vlak v České Kamenici © Jiří Řechka

O termínu oslav jsem věděl s dostatečným časovým předstihem, a tak mně nic nebránilo prožít oslavy založení tratě. K cestě do Kamenického Šenova jsem využil protokolární vlak KŽC, jak již to při těchto příležitostech bývá, potkal jsem přátele a nové jsem poznal. Po příjezdu do České Kamenice a „povinném“ vyfotografování soupravy protokolárního vlaku jsem se přesunul na šenovské zhlaví, abych si mohl vyfotografovat odjezd osobního vlaku do Kamenického Šenova. Po odjezdu následovalo další fotografování ve stanici Česká Kamenice, nejzajímavějším z mého pohledu byl návěs Škoda 706 RT, pěkný kousek. Po návratu osobního vlaku a nastoupení do soupravy jsem odjel spolu s dalšími účastníky oslav do Kamenického Šenova. Zároveň jsem si tímto odjezdem mohl odškrtnout další trať, kterou jsem do té doby neprojel.


Škoda 706 RT © Jiří Řechka

Vždy, když jsem slyšel Kamenický Šenov, vybavila se mně výroba skla a lustrů. Jak bylo dříve typické, za rozmachem průmyslu byla železnice. V roce 1886 byla postavena místní dráha z České Kamenice do Kamenického Šenova, trať, která byla postavena na popud místních průmyslníků. Zároveň byla v tomto roce vybudována v Kamenickém Šenově první sklářská huť. V roce 1900 byl Kamenický Šenov, jenž tehdy měl více než 5000 obyvatel, rozhodnutím císaře Františka Josefa I. prohlášen za město. V srpnu 1903 byla železniční trať z Kamenického Šenova prodloužena přes Prácheň a Nový Oldřichov do České Lípy. Značný výškový rozdíl překonávala dráha velkým obloukem kolem Šenovského vrchu a nad městem vzniklo druhé šenovské nádraží. Trať byla koncem září 1979 zrušena a zůstal zachován jen nákladní provoz Česká Kamenice – Kamenický Šenov, který byl ukončen kvůli špatnému stavu trati v roce 1992. V roce 1995 se tohoto posledního dochovaného úseku trati ujal Klub lokálky, jehož členové provedli nutné opravy a v letech 1996 - 2007 zde zajišťovali sezónní muzejní provoz historickými parními a motorovými vlaky. V budově šenovského dolního nádraží, která byla do konce 90. let zcela zdevastována, také zpřístupnili muzejní expozici. Od roku 2009 je vlastníkem tratě KŽC s.r.o.


Brejlovec T 478.3101 na pravidelném Os 6654 © Jiří Řechka

Tolik tedy historie této tratě, jak ji uvádějí internetové stránky Kamenického Šenova a další zdroje. Po příjezdu do cílové stanice jsem se věnoval fotografickému zdokumentování zde probíhajících oslav založení tratě a po zjištění, že trať kdysi pokračovala až do České Lípy, dokumentaci toho, co z ní zbylo. Z tohoto pohledu mě mrzí, že jsem nevyužil možnosti zajet k Panské skále a pokusit se zjistit něco o horním nádraží. Třeba příště. Určitě tato místa stojí za návštěvu. Při fotografování železničního provozu jsem také zachytil situaci, která vyvolává otázku, kolik řidičů je inteligentních. Přesto, že na železničním přejezdu svítila výstražná světla a bylo v činnosti zvukové výstražné zařízení, našel se „také řidič“, který toto vůbec nerespektoval a přes přejezd přejel. Ostatní řidiči respektovali danou situaci. Za dvacet sekund projel vlak. Zřejmě tento „inteligent“ netuší, kolik lidí mohl přivést do neštěstí.


Historický autobus dovezl návštěvníky k Panské skále © Jiří Řechka

Na slavnosti došlo také ke křtu knihy 130 let sklářské lokálky pánů Bohumila Augusty a Václava Haase. Také mě zde zaujaly neželezniční exponáty. Krásně zrestaurovaná Škoda Octavia a Tatra 805. V tuto dobu už oslavy poněkud narušila bouřková činnost. Následoval můj odjezd zpět do České Kamenice, zde bylo počasí přívětivější.


Kniha 130 let sklářské lokálky © Jiří Řechka

Protože do odjezdu vlaku do Prahy zbývalo dost času, rozhodl jsem se udělat si nějaký záběr jedoucího vlaku mimo stanici a vydal jsem se po silnici směrem ke Kamenickému Šenovu, kde jsem si vlak vyfotografoval. Po této činnosti jsem se vydal do centra města zhotovit si několik obrázků. V tu dobu probíhal na náměstí hudební festival. Začalo se pomalu zatahovat, a tak jsem se vydal zpět na železniční stanici. Zde jsem již počkal na zpáteční odjezd do Prahy. Při odjezdu dorazila bouřka i do této lokality, dokonce za Českou Kamenicí nás dostihlo silné krupobití. Prostě rosničkářům předpověď pro tento kraj vyšla. Jak jsem se druhý den dočetl, v Děčíně během bouřky blesk zasáhl tři lidi. Moje cesta na oslavy založení tratě skončila v Praze-Holešovicích, kde jsem vystoupil a městskou dopravou odjel domů. Řadu zajímavých informací najdete na níže přiložených internetových stránkách.


M 131.1302 + M 262.1183 poblíž České Kamenice © Jiří Řechka

Odkazy a informace:

Úvodní snímek: M 131.1302 v Kamenickém Šenově © Jiří Řechka

Galéria