Tri odklonové dni

15.7.2016 8:00 Bc. Jozef Gulík

Tri odklonové dni

Železničná trať Zvolen - Krupina - Šahy patrí medzi tie, ktoré dnes slúžia iba nákladnej doprave. Jej vyťaženie je premenlivé v závislosti od toho-ktorého obdobia a konkrétneho úseku. V posledných rokoch sa pritom už viackrát stalo, že došlo k jej prerušeniu a záťaž sa musela porúčať odklonovou trasou cez Šahy a Čatu. Jeden z nich nastal aj na jar tohto roku. O čo väčšie však boli očakávania, o to slabšia bola skutočnosť, ktorá napokon vydá iba na krátku obrazovú spomienku.

 

 

 

 

Ešte v roku 2014 bola návšteva manipulačného vlaku v úseku Hontiarske Tesáre - Šahy veľkou vzácnosťou. Sezónne sa objavovali vozne v nákladisku Tupá, resp. na priľahlej vlečke agrochemického podniku, ale Šahy samotné zívali prázdnotou. Situácia sa zmenila vo februári 2015, kedy sa rozbehla nakládka maďarského dreva a na vozňových nálepkách zasvietila cieľová stanica Lisková.

S menšími prestávkami prebiehala táto aktivita po celý zvyšok roka 2015, pričom za týždeň sa naložilo až niekoľko desiatok vozňov a Mn vlak do Zvolena musel byť kvôli vysokej hmotnosti a stúpaniam na trati často vezený až piatimi rušňami. Ten jazdieval najčastejšie v piatok, ale viackrát dopĺňaný ďalším vlakom aj v pondelok.

Hladký priebeh však koncom roku narušila mimoriadna udalosť. Smolným dňom sa stal 4. december 2015, kedy po prechode rušňovlaku smerom do Šiah došlo k menšiemu zosuvu svahu v km 32,9 v úseku Devičie - Hontianske Nemce. Trať síce zostala po zosuve prejazdná, ale s obmedzeniami. Manipulačný vlak 84 401 zo Šiah musel byť v ten deň rozdelený na šesť častí a v Krupine opäť pospájaný.

Čoskoro vyšlo aj úradne: v kritickom úseku je povolený nápravový tlak maximálne 16 ton, rušne iba jednotlivo (nie spojené do dvojíc) a najvyššia rýchlosť 30 km/h. Nakládku dreva to od januára na určitý čas zastavilo, ale v jarných mesiacoch sa v Šahách už opäť veselo nakladalo.

Poškodenia trate sa v posledných rokoch vyskytli na "krupinke" niekoľkokrát a vždy bolo rozhodnuté o ich oprave. Nie inak tomu bolo aj v prípade spomínaného 80 m dlhého úseku v km 32,950 až 32,870. Vydaný Rozkaz o výluke naplánoval okrem iného aj odklon záťaže zo staníc Hontianske Nemce, Hontianske Tesáre a Šahy náhradnou trasou cez Čatu, keďže spojenie so Zvolenom malo byť nepretržitou výlukou prerušené.

Osmičková dvojica 736 008 + 018 si 29. apríla 2016 ide pre ucelenku dreva do Šiah. Snímka ju zachytáva pri prechode Pastovcami.

A už vezie 15 ložených vozňov - prvý nákladný vlak v úseku Šahy - Čata po dlhom čase. Snímka ho dokumentuje krátko pred vjazdom na stúpanie medzi Pastovcami a Zalabou, ktoré dostatočne "precvičí" výkon obidvoch 736tiek.

Po úvrati v Čate mieri vlak s drevom na Levice. Tu ho vidíme po opustení stanice Pohronský Ruskov (fotografovaný odzadu).

V takom prípade boli naplánované:
v úseku Levice - Šahy: Mn 84 410 / v úseku Šahy - H. Tesáre: Mn 84 401,
v úseku Hontianske Tesáre - Šahy: Mn 84 400 / v úseku Šahy - Levice: Mn 84 411.

Výluka začala dňa 27. apríla a mala trvať približne dva mesiace. Existoval teda reálny predpoklad, že odklonová vozba bude vcelku živá. K prvej jazde došlo hneď v piatok 29.4., kedy dvojica rušňov 736 008 + 736 018 naprázdno zbehla do Šiah, aby tam prevzala loženú súpravu s drevom, pozostávajúcu z 15 vozňov. Už vtedy však presiakla informácia, ktorá sa, bohužiaľ, ukázala pravdivou, že prepravca s nakládkou dreva v Šahách končí a ide teda o poslednú takúto "ucelenku".

V hre teda ostali už iba stanice Hontianske Nemce a Tesáre, kam mieril ďalší odklon v utorok 3. mája - tentoraz pre zmenu s levickou "zálohou" 742 245. Do Tesárov viezol päť prázdnych vozňov Eas a opačným smerom 5 ložených a dva prázdne "klaničiaky". Počet vozňov v danej oblasti mal teda klesajúcu tendenciu, ktorá vyvrcholila vo štvrtok 5. mája, kedy 736 004 zbehol do H. Tesárov opäť naprázdno, aby stiahol do Levíc päticu Easov spred dvoch dní.

Druhý odklon, dňa 3. mája, sprevádzalo daždivé počasie. S rušňom 742 245 na čele sme ho pri jazde zo Šiah zachytili najprv v Ipeľskom Sokolci.

Potom so staničnou budovou v Pastovciach.

A napokon aj po príchode do stanice Čata.

A tým dal vlastne aj bodku za odklonovou vozbou. Hoci výluka trvala ešte ďalších cca 50 dní až do 22. júna, žiadne ďalšie vozne už náhradnou trasou neprešli. Aj keď nešlo o nijak ostro sledovanú akciu v kruhoch priaznivcov železníc, predsa len priniesla aspoň kratučké spestrenie prevádzky v poipeľskom kraji. V súčasnosti premáva manipulačný vlak cez Krupinu po svojej tradičnej trase do staníc Hontianske Nemce, resp. Hontianske Tesáre. Faktom je, že nakládka dreva sa do stanice Šahy zatiaľ nevrátila a nevedno, či sa jej ešte dočkáme niekedy v budúcnosti.