Pozvánka na nostalgickú rozlúčku s prázdninami

27.8.2016 8:00 Mgr. Jaroslav Filo Zdroj: Veterány.eu

Pozvánka na nostalgickú rozlúčku s prázdninami

Občianske združenie Veterány.EU a obec Jablonica pozývajú širokú verejnosť na jazdu historickým motorovým vlakom z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom, ktorá sa uskutoční pri príležitosti cykloturistického zrazu, jarmoku a Dňa obce Jablonica. Štartujeme v sobotu 3. septembra 2016 o 07:30 z priestorov Múzea dopravy v Bratislave.

 

 

 

 

Jazda historickým vlakom zloženým z motorového vozňa M 262.007, dvoch osobných prívesných vozňov a služobného vozňa na prepravu bicyklov sa začína v priestoroch bratislavského Múzea dopravy, kde si cestujúci budú môcť pozrieť expozíciu historických cestných i železničných vozidiel. Cca 3-hodinovú jazdu spríjemní country skupina Rýchle šípy a zakúpiť si bude možné aj drobné občerstvenie a upomienkové predmety. Na spiatočnej ceste sa uskutoční žrebovanie tomboly. Obojsmerný cestovný lístok z Bratislavy stojí 17,- € vrátane bicykla, zľavnený 15,- €.

Vláčik motoráčik odvezie cestujúcich do železničnej stanice Brezová pod Bradlom, odkiaľ sa môžu presunúť k ďalším turistickým lokalitám. V pamätnej izbe Dušana Samuela Jurkoviča bude pripravená prezentácia „Železnice v Brezovej pod Bradlom“, súčasťou ktorej bude aj výstava železničných modelov, dobových uniforiem a iných artefaktov z histórie železníc, ktorú realizuje Klub železničných modelárov Bratislava. Účastníci cykloturistického zrazu si budú môcť vybrať z viacerých výletov do blízkeho i vzdialenejšieho okolia.


Hlavná trasa so sprievodcom povedie z Brezovej pod Bradlom cez Priepastné, Polianku, osadu Belanskovci (s možnosťou odbočenia k zrúcanine hradu Branč), Prietrž a Osuské do Jablonice. Záujemcovia o kratšiu trasu s menšími prevýšeniami sa môžu vybrať do Múzea Milana Rastislava Štefánika na Košariskách, po neznačenej asfaltovej ceste na Bradlo s návratom do Jablonice, alebo do obce Prietrž s návštevou rozhľadne Lipovec, múzea roľníctva a pamätníka SNP v osade U Rehušov s návratom do Jablonice cez Prietrž a Osuské alebo cez Hradište pod Vrátnom. Bezplatná registrácia účastníkov cykloturistického zrazu sa uskutoční počas pobytu vlaku v železničnej stanici Jablonica.

Peši turisti a rodiny s deťmi môžu vystúpiť už na zastávke Brezová pod Bradlom zastávka odkiaľ sa vydajú k rozhľadni Lipovec pri ktorej bude pripravený pestrý program pre malých i veľkých. „Deti sa môžu povoziť na koňoch alebo sa zahrať s animátormi. Pripravená bude aj prehliadka neďalekého roľníckeho múzea a chýbať nebude ani občerstvenie v podobe gulášu,“ hovorí predseda združenia Mgr. Jaroslav Filo.

Jarmok a deň obce Jablonica

Od 10. hodiny sa v obci Jablonica uskutoční tradičný jarmok a obecný deň s pestrou ponukou remeselných výrobkov a miestnych špecialít. O dobrú náladu sa od 12. hodiny postarajú detské talenty zo základnej školy, folklórny súbor Jabloničanka a populárna skupina Senzi Senzus.

Nevšedná doprava na jarmok

V popoludňajších hodinách bude vypravený jarmočný vláčik, ktorý odvezie obyvateľov z Brezovej pod Bradlom, Hradišťa pod Vrátnom i Osuského priamo na obecný deň v Jablonici. Historický vlak bude vyrážať z Brezovej pod Bradlom o 12:30 v nadväznosti na pravidelné autobusové spoje prímestskej dopravy.


Cestovný poriadok a tarifu historického vlaku nájdete na stránkach organizátorov – www.veterany.eu, www.facebook.com/trat117www.hradistepodvratnom.sk. Bezplatná rezervácia cestovných lístkov najneskôr do 1. septembra 2016 23:59 prostredníctvom na rezervačného formulára. V prípade voľnej kapacity samozrejme odvezieme aj tých, čo si cestovný lístok vopred nerezervovali. Viac informácii o predaji cestovných lístkov nájdete na našej webstránke.

Jazda nostalgickým vlakom po nepoužívanej trati do Brezovej pod Bradlom spojená s cykloturistickým zrazom, obecným jarmokom a sprievodným programom pre rodiny s deťmi, cykloturistov i turistov ponúka široké možnosti na príjemné prežitie poslednej prázdninovej soboty. Veríme, že nám počasie bude priať a spoločne strávime príjemný deň na rozhraní Trnavského a Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ dodáva predseda združenia Mgr. Jaroslav Filo.

Nostalgický vlak sa mal pôvodne do Brezovej pod Bradlom vydať aj v sobotu 20. augusta 2016 pri príležitosti jubilejného 25. jarmoku Sváka Ragana. Z dôvodu rekonštrukcie železničnej trate 116 v úseku Výhybňa Dúbrava – Senica však bola táto akcia zrušená.

Partnermi nostalgickej jazdy do Brezovej pod Bradlom sú Železnice Slovenskej republiky, Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR, STM-Múzeum dopravy Bratislava, Klub priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava Východ, Klub železničných modelárov Bratislava, Ekofarma, spoločnosť Printeo, S deťmi.com, Railpage.net, Trnavský samosprávny kraj, Región Tirnavia, Tlačová agentúra Záhorie, Trenčiansky samosprávny kraj, APIMED, obce Jablonica, Hradište pod Vrátnom a Smolenice a mesto Brezová pod Bradlom.

Súvisiace trate