Patnáctá jízda „Preventivního vlaku“ po republice začala

16.9.2016 8:00 Jiří Řechka

Patnáctá jízda „Preventivního vlaku“ po republice začala

Dne 14.9.2016 se konala v Benešově tisková konference k projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“. Redakce VLAKY.NET byla zastoupena mojí osobou. V úvodu tisková mluvčí ČD Mgr. Radka Pistoriusová omluvila nejvyšší představitele ČD, kteří se nemohli z pracovních důvodů akce zúčastnit. A protože ani zástupců médií nebylo mnoho, dopadla tisková konference spíše jako přátelské setkání.

 

 

 

Na tiskové konferenci byl přítomen starosta Benešova Ing. Petr Hostek, místostarostové Benešova Nataša Bruková a Ing. Jiří Švadlena. Policii zastupovala tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje por. Bc. Monika Schindlová, DIS, přítomen byl také Ing. Věroslav Nejman, vedoucí oddělení bezpečnosti železniční dopravy ČD. Celý projekt představila jeho manažerka Bc. Elen Mátéová. Na úvod vyslovila poděkování, že České dráhy mohly s tímto vlakem přijet právě do Benešova a že návštěvy škol byly předem nasmlouvány. Řekla, že se promítá hraný dokument, který vznikl ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty.


Hovoří manažerka projektu Bc. Elen Mátéová (vpravo) © Jiří Řechka

Dále řekla je snaha neustále zlepšovat tento preventivní vlak. Připomněla, že je dobré, že hasiči používají k ukázkám svojí techniku ale že mají i figurinu, na které se dají předvést ukázky oživování. Zmínila nedávný případ, kdy došlo na Brněnsku k nehodě sedmnáctiletého chlapce a je otázka zda přežije. Vlak bude od 13. do 16. září v Benešově, od 20 do 21.září v Praze-Bubnech a svojí cestu zakončí ve dnech 11. až 13. října v Brně. Od roku 2007 prošlo „Preventivním vlakem“ 13 700 školáků a studentů. Vlak se skládá ze dvou vozů, v prvním voze se promítá hraný dokument, který informuje o rizikovém chování a upozorňuje na možné fatální důsledky.


Promítání hraného dokumentu © Jiří Řechka

Ve druhém, konferenčním voze mají návštěvníci možnost diskutovat s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Jsou to vyšetřovatelé Správy železniční dopravní cesty a Policie ČR. Na závěr jsou připraveni hasiči SŽDC se svojí technikou a ukázkami své práce. V průběhu konference bylo připomenuto, že lidé si neuvědomují, že po trati nejezdí jen osobní vlaky, ale i nákladní a také železniční mechanismy. Pan starosta se zmínil, že jsou v kontaktu se SŽDC a že chtějí dobudovat podchod, který by spojoval autobusové nádraží s vlakovým nádražím. Má to také sloužit k tomu, aby lidé nepřebíhali přes koleje.


Školáci v konferenčním voze © Jiří Řechka

O trestní odpovědnosti dětí a jejich chování na železnici promluvila tisková mluvčí PČR. Na závěr se dostavil Ing. Věroslav Nejman, který pracuje na generálním ředitelství ČD jako vedoucí oddělení bezpečnosti železniční dopravy. Řekl, že se dětem ukazují obrázky a videa z kamerových systémů, ale ne ty nejtragičtější . Prostě se ukazují ty hraniční případy, které mohly skončit tragicky a na děti to má větší vliv než jen povídání. O návštěvu „Preventivního vlaku“ mají zájem. Na závěr jsme viděli video, které ukazuje chodce, jak přechází přes spuštěné závory a jak je zachycen projíždějícím vlakem, naštěstí to odnesl jen menším zraněním na noze.


Praktická ukázka práce záchranářů © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava

  2. České dráhy, a.s. - Preventivní vlak

  3. Podzimní cesta zavede Preventivní vlak do Benešova, Prahy a Brna – tisková zpráva (formát PDF)

  4. ČD Cargo, a.s.

  5. Správa železniční dopravní cesty, s.o.

  6. Drážní inspekce

  7. Policie České republiky

  8. Středočeský kraj – oficiální stránky

  9. Benešov – Wikipedie

Úvodní snímek: Děti soustředěně sledují ukázku práce záchranářů © České dráhy, a.s.

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy