Margecianske fajnoty a 80 rokov trate Margecany - Červená Skala

8.10.2016 8:00Zdroj: Klub historických koľajových vozidiel

Margecianske fajnoty a 80 rokov trate Margecany - Červená Skala

Okrúhle výročie jednej z našich najkrajších železničných tratí môžete osláviť nostalgickou jazdou v nedeľu 16. októbra. Na trase Košice – Margecany - Gelnica – Mníšek nad Hnilcom a späť vypravia organizátori historické motoráky pre verejnosť aj pozvaných hostí. Spestrením slávnostnej jazdy bude tiež bohatý program druhého dňa folklórno–gurmánskeho festivalu Margecianske fajnoty.

 

 

 

 

Historická súprava červených motoráčikov typu M 131, tzv. hurvínkov sa vydá na svoju ďalšiu púť už v nedeľu 16. októbra o 8:15 z košickej hlavnej železničnej stanice. Po príchode do Margecian po Košicko–bohumínskej železnici, bude pokračovať ďalej a prejde aspoň časť jednej z najkrajších a najnáročnejších železničných tratí na Slovensku: Margecany – Červená Skala.

„Bola to najnákladnejšia a technicky najnáročnejšia zo všetkých novostavieb, budovaných po prvej svetovej vojne v Československu. Do dnešných čias sa zachovali prakticky všetky pozemné stavby a trať je prevádzkovaná takmer v pôvodnej línii, s výnimkou menších preložiek,“ hovorí železničný historik Jiří Kubáček.

Na trať, ktorej výstavbu poznačila hospodárska kríza, pracovalo až 9 700 robotníkov a celú ju do užívania slávnostne, za účasti námestníka predsedu vlády a ministra železníc Dr. Rudolfa Bechyně a zástupcov najvyšších úradov štátnych, zemských a železničných, korporácií, poslancov a senátorov, odovzdali do prevádzky dňa 26. 7. 1936. Jednu z najkrajších tratí na Slovensku preslávilo 281 mostov, ale napríklad aj unikátny špirálový tunel s viaduktom pri Telgárte.

Vlakom sa v nedeľu preveziete iba v úseku Margecany – Mníšek nad Hnilcom, ktorá má však pre železničných nadšencov z Košíc priam symbolický význam.

„Práve v tomto úseku bola totiž pôvodne vybudovaná úzkorozchodná železnica s rozchodom 1 meter, po ktorej premávali aj súčasné vagóniky a parný rušeň Katka z Košickej detskej historickej železnice. Až neskôr bola trať prestavaná na normálny rozchod, čím sa vozidlá stali nepotrebnými a niektoré z nich sa dostali do Košíc na vtedajšiu Pioniersku železničku,“ dodáva jeden z organizátorov, riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Počas dňa bude vypravených niekoľko nostalgických vlakov a o program v samotných Margecanoch sa postarajú okrem folklórnych skupín a Železničnej dychovej hudby zo Spišskej Novej Vsi aj kulinárski majstri. Cestujúcim preto odporúčame prísť nalačno. Program Margecianskych fajnot nájdete na stránkach obce.

Spiatočný historický vláčik odchádza z Margecian do Košíc o 18:05 hod.

Historické motoráky za podpory obce Margecany, občianskeho združenia Elán Vital a študentov gymnázia z Gelnice, Železníc Slovenskej republiky a Košického samosprávneho kraja vypraví už tradične košický Klub historických koľajových vozidiel.

Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) pri Rušňovom depe Haniska pri Košiciach
www.khkv.sk
rezervaciekhkv@gmail.com

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy