Jak jsme slavili výročí hanácké lokálky s deštěm a s párou

8.1.2017 8:00 Martin Skopal

Jak jsme slavili výročí hanácké lokálky s deštěm a s párou

V sobotu 17.9.2016 se v okolí Litovle konala akce 130 let místní dráhy Červenka – Litovel, která byla zasazena do Regionálního dne železnice v Olomouckém kraji a jejímž pořadatelem byly České dráhy. Akce to byla zajímavá hlavně velkým počtem zvláštních vlaků ten den v okolí Litovle vypravených, na které byla nasazena hned tři různá historická vozidla.

 

 

 

 

Sice se budu opakovat, ale pro úplnost článku bych měl nejprve krátce pojednat o historii. Železnice se Litovle dotkla již v roce 1845, kdy byla postavena dráha Olomoucko-pražská. Dnešní nádraží v Července bylo pojmenováno Litovel a toto jméno nádraží neslo až do roku 1886, kdy byla postavena krátká místní dráha z tohoto nádraží k litovelskému cukrovaru, jejíž 130. výročí je v tomto článku popisováno. Původní stanice Litovel, ležící na dráze Olomouc – Praha, na dnešním koridoru, byla přejmenována na Červenku a prozatím konečná stanice u cukrovaru byla pojmenována Litovel. Tak je to dodnes. V roce 1914 byla předána do provozu zbývající síť tratí okolo Litovle – tratě Litovel – Senice na Hané (12 km) a Litovel předměstí – Mladeč (6 km). Tyto tratě slavili velkolepě své sté narozeniny v roce 2014. Pro úplnost dodejme, že v Senici na Hané se trať připojila k již provozované místní dráze Olomouc – Kostelec (- Prostějov). Část této trati, úsek ze Senice přes Kostelec do Prostějova, tvoří již 9 let s tratí Červenka – Senice na Hané jednu trať Červenka - Prostějov označenou v jízdním řádu číslem 273. 

 
Marné čekání na konvoj v Července – 163.252 s nákladním vlakem © Martin Skopal

Pohledem do jízdního řádu jsme si mohli být jisti, že provoz okolo Litovle bude ten den opravdu pestrý. Jak jsem již zmiňoval, na zvláštní vlaky byla nasazena tři historická vozidla. Tím prvním, nejmladším, nejvýkonnějším a největším, je olomoucká parní tendrovka 464.202 zvaná rosnička z roku 1956. Ta se ujala vedení ranního protokolárního vlaku z Olomouce přes Senici na Hané do Litovle předměstí, odkud dále udělala jeden obrat do Senice, Červenky a Mladče. Rosnička se tento den za svou 22 let trvající muzejní kariéru podívala do Senice na Hané vůbec poprvé.


Rosnička na protokolárním vlaku z Olomouce do Litovle v úseku Příkazy – Senice na Hané
© Martin Skopal

Druhým nejmladším, nebo chcete-li nejstarším strojem, byl motorový vůz M131.101 hurvínek z roku 1948 domovem v Šumperku. Ten byl nasazen na vlak z Šumperku do Červenky a do Litovle předměstí, poté do Mladče, Senice na Hané, Červenky a zpět do Litovle předměstí. Odpoledne se vrátil domů do Šumperka. Nejstarším strojem byla parní lokomotiva 314.303 alespoň v jízdním řádu zvaná kocúr vyrobená v roce 1898 pro Severní dráhu císaře Ferdinanda. Ta byla nasazena na protokolární vlak z Červenky do Litovle předměstí, poté dále do Mladče a na jeden obrat do Červenky a zpět do Litovle předměstí. Z Olomouce sem přijela a také odjela s konvojem, ve kterém byla řazena vozidla na výstavu konající se v prostoru nádraží Litovel předměstí – pilštyk T 466.0007, prasátko T 212.0062, berta 749.250 (původně T 478.2036) a bobina E 499.0085. Všechny tyto stroje jsou v majetku ČD DHV Lužná a deponovány jsou v železničním muzeu v Olomouci. Centrem oslav bylo nádraží Litovel předměstí, kde se vlaky několikrát setkaly a kde probíhala nejen již zmiňovaná výstava, ale mohli jsme si tady koupit nějaké občerstvení nebo upomínkové předměty ve stánku ČD.


Výstava v žst. Litovel předměstí © Martin Skopal

Já jsem na této akci samozřejmě nemohl chybět. Spolu s kolegy jsme tuto akci dokumentovali pomocí auta, přičemž já, jak už to bývá, jsem vytvořil plán focení a ujal jsem se řízení auta. Již před osmou hodinou ranní jsme čekali v Července na konvoj historických vozidel na výstavu z Olomouce tvořený stroji E 499.0085, T 466.0007, T 478.2036 (749.250), T 212.0062 a parní lokomotivou 314.303 se třemi vozy Ce/Ci, která vezla protokolární vlak z Červenky. Bohužel jsme se nedočkali, konvoj stál díky přeplněnému koridoru přes hodinu ve Štěpánově.


Vlaky doprovázeli průvodčí v historických uniformách. © Martin Skopal

Okolo deváté jsme se podle připraveného plánu přesunuli mezi Příkazy a Senici na Hané, kde jsme čekali na parní vlak z Olomouce vedený rosničkou 464.202. Bohužel, tento vlak mě zhruba dvacetiminutové zpoždění a tak jsme nestihli dojet do Litovle si vyfotit protokolární vlak z Červenky se strojem 314.303 na cestě do Litovle předměstí. Jedeme tedy do Senice a poté nad zastávku Odrlice, kde ve stoupání dokumentujeme jízdu tohoto vlaku do Litovle. Pak se přesouváme do centra dění – žst. Litovel předměstí. Tady dokumentuji ruch ve stanici. Kolem jedenácté fotím motorový vůz M131.101 na cestě z Mladče z dálničního nadjezdu u Nasobůrek.


Vůz M 131.101 směřuje z Mladče do Litovle, foceno z dálničního nadjezdu © Martin Skopal

Poté jedeme do Myslechovic na rosničku jedoucí do Senice. Jestliže do této doby bylo počasí ještě dobré, teď začíná pršet a do večera již v podstatě nepřestane. Na zpáteční cestě do Litovle rosničku fotíme v Senici na Hané na baště, tedy v úseku Senice n. H. – Senice n. H. zastávka. Následně se po již dálnici D35 přesouváme před zastávku Mladeč jeskyně, kde čekáme na parní vlak v čele se strojem 314.303. Vlak jede na čas a dvacetipromilové stoupání na mokrých rezavých kolejích zvládla tato možná malá, ale těžká lokomotiva bez problému.


Vlak do Mladče se 314.303 © Martin Skopal

Pak se vracíme na nádraží Litovel předměstí, které se díky dešti vyprázdnilo a toho využívám pro zdokumentování vozidel na výstavě. Pak jedeme do Myslechovic na hurvínka jedoucího do Senice, tady je opět narušen plán díky jeho zpoždění a tak poté jedeme opět do Mladče, tentokrát na rosničku. Oproti třistačtrnáctce jedoucí sem o hodinu a půl dříve má ovšem rosnička zpoždění a tak se nestíháme přesunout mezi Červenku a Litovel na vlak s lokomotivou 314.303.


„Rosnička“ se rozjíždí ze zastávky Mladeč jeskyně © Martin Skopal

Jedeme tak dnes už potřetí do Litovle předměstí. Před pátou se již oslavy chýlí ke konci a zbývá poslední vlak v čele s rosničkou přes Senici do Olomouce. V tuto dobu déšť sílí, my tento vlak fotíme před Myslechovicemi a v Senici. Právě při objíždění soupravy zde je déšť nejsilnější a já začínám být durch mokrý. Je mi to ale celkem jedno neboť jsme hned po odjezdu páry do Olomouce jeli domů, což je v mém případě 3 km daleko.


I za deště se dají vytvořit zajímavé snímky. „rosnička“ při posunu v Senici na Hané
© Martin Skopal

Já jsem se na tyto oslavy těšil a byla to jedna z nejlepších akcí v roce 2016. I když díky počasí nevyšla úplně ideálně, teď, s odstupem času, jsem spokojen.

Úvodní snímek: Senice na Hané: „rosnička“ cestou do Litovle © Martin Skopal

Galéria

Súvisiace odkazy