Brno patří Boudovi

18.1.2017 8:00 Milan Vojtek

Brno patří Boudovi

Čekárna brněnské hlavního nádraží ČD Lounge se vloni proměnila ve výstavní galerii. Lidem nabízí ukázku z tvorby českého grafika, malíře a ilustrátora Jiřího Boudy. Svou premiéru měla čekárna v listopadu, kdy se spolu s nově opravenými prostory vydala na cestu za příznivci kniha, mapující tvorbu i život umělce.

„Čekárna nenabídne jen podívanou na díla umělce ale i služby, připojení k internetu, dětský koutek nabíjecí panely pro dobíjení mobilních telefonů a další služby,“ připomněla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová další nabízené služby.
České dráhy otevřely síť šestice VIP čekáren ČD Lounge už před jedenácti lety. Zákazníci si v nich mohou před cestou odpočinout, nebo se občerstvit. Dříve byly tyto salonky primárně určeny cestujícím vlaků SC Pendolino, nicméně národní dopravce zareagoval na poptávku a dveře těchto čekáren otevřel i lidem cestujícím v dalších vlacích vyšší kvality. Oddělená a moderní čekárna nenabízí cestujícím jen klid a pohodu, ale přidává i bezplatný přístup k internetu pomocí technologie Wi-Fi, dětský koutek, elektrické zásuvky a ve většině i toaletu a přebalovací pult. Všechny ČD Lounge jsou navíc klimatizované, samozřejmostí jsou hodiny, obrazovky s časy odjezdů a pravidelný či stálý dozor zaměstnanců ČD.
„Chtěli jsme, aby ČD Lounge nabízela zákazníkům kromě pohodlí při čekání na vlak i něco navíc. S rozšiřující se klientelou jsme chtěli změnit i design celého prostoru. Vybrali jsme proto osobnosti spjaté s železnicí, nebo regionem. Grafik a ilustrátor Jiří Bouda, kterému bude patřit prostor pro cestující tady v Brně, byl předsedou skupiny pro studium a dokumentaci železniční historie a významným způsobem se podílel na spolupráci právě s Technickým muzeem v Brně, ale i Praze a dalších městech,“ vysvětluje krok národního dopravce Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah zodpovědný za osobní dopravu.
 
Interiér čekárny s ilustracemi
Reprofoto vystavených kreseb

Pražské a brněnské hlavní nádraží jsou jediné dva uzly, jejichž budovy si ponechaly České dráhy. V Brně ji má na čtyřicet let pronajatou společnost Brno New Station Development (BNSD), která plánuje spuštění oprav památkově chráněného nádraží v příštím roce. Nová čekárna tak poté nebude jen ostrůvkem kvality v zchátralé budově. „Na rozdíl od Prahy, kde pronájem nedopadl nejlépe, u nás nemáme problém a daří se nám koordinovat potřeby nádraží s plány investora,“ připomněl ředitel Krajského centra osobní dopravy Brno Pavel Karšulín
Čekárny, věnované konkrétním osobnostem, plánují České dráhy zřídit v pětici stanic. Po Brně bude následovat Praha, věnovaná siru Nicholasi Wintonovi a Pardubice, kde dráhy připomenou stavitele Jana Pernera. Jakým osobnostem zasvětí další VIP čekárny v Ostravě a Olomouci, České dráhy ještě nezveřejnily.
 
V čekárně si dobijete telefon

Kdo byl Jiří Bouda
Narodil se do umělecké rodiny malíře a ilustrátora Cyrila Boudy a již od mládí projevoval talent ke kreslení. Vystudoval Státní grafickou školu a po jejím ukončení byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, do ateliéru prof. Karla Svolinského. Technika a hromadná doprava, zejména železniční, se staly hlavním námětem jeho obrazů, ilustrací, grafik a exlibris. Svým cyklem šesti panoramatických pohledů na dnes již zaniklé nádraží Praha-Těšnov zdokumentoval podobu této novorenesanční stavby pro příští generace. Na svých obrazech a kresbách zachytil také mnoho vedut českých i moravských měst. Další uměleckou oblastí jeho díla je tvorba poštovních známek a barevných litografií z cest po českých zemích i v zahraniční.
 
křest knihy
 
Kniha „Jiří Bouda – život a dílo“ – autor Ludvík Losos
V polovině listopadu vydalo pražské nakladatelství Nadatur ojedinělou exkluzivní publikaci o životě a díle Jiřího Boudy – umělce bytostně spjatého s železnicí. Ale nejen s ní. Boudův dlouholetý kolega Ludvík Losos, za přispění celé řady dalších přátel, rozčlenil knihu do životopisné části, která je doplněna celou řadou neznámých fotografií z umělcova života. Druhá část se naopak věnuje samotnému dílu. Zde jsou k dispozici nejen mistrovy školní a rané práce, ale i volná tvorba nebo tématické soubory, kam patří například pražské mosty či parní lokomotivy ČSD. Neschází ani návrhy známek, plakátů či vlastnoručně vyrobené modely pražské veřejné hromadné dopravy.
 
 
Nečekaným bonusem bylo, když se ke mě půvabná slečna na snímku po akci přitočila s otázkou, jestli náhodou nejsem Milan Vojtek. No, jsem. Vzápětí dodala, že je dcerou mé někdejší kolegyně, fotil jsem ji kdysi jako mrňátko na dětském maškarním. No, mrňátko se rozvinulo v krásný květ. Možná ji ještě uvidíme jako soutěžící v soutěži Česká miss 2017