Lednické parní léto aneb Samá nafta

4.2.2017 8:00 Milan Vojtek

Lednické parní léto aneb Samá nafta

Rok 2016 byl asi posledním, kdy se na trati z Břeclavi do Lednice konal projekt Lednického parního léta ve standardním rozměru pěti akcí. Velkoryse pojatá myšlenka od počátku své několikaleté tradice narážela na různé problémy. Sucho s následným zákazem jízd parních vlaků, problémy s plánovanými opravami i nečekanými poruchami udělaly z krásné myšlenky po několik let se opakující nesplněné očekávání.

 

 

 

Plán Lednického parního léta byl jednoduchý. Od května do září včetně, vždy poslední sobotu v měsíci, měl čtyři páry spojů z Břeclavi do Lednice zajistit místo pravidelně nasazovaného Hurvínku parní vlak. Ročník 2016 měl být zcela v režii parní lokomotivy 433.001. Skaličák předtím absolvoval v Lužné kompletní opravu a tak měl všechny soboty opanovat lednickou lokálku. Jak to vše dopadlo a co mi nabídlo léto na lokálce, o tom je dnešní příspěvek.

První vlak na trati do Lednice jsem dostal k narozeninám od Marka Tomka. Důvod byl prozaický – stažení poštovního muzea ze zimního pobytu v Poštorné do Břeclavi. Takže první fotku jsem si do archivu přidal 20. dubna. ​Pro vůz dorazila z Břeclavi 731.001
Hned první květnový den, tedy v start sezóny lokálky do Lednice jsem vyrazil ke kolejím. Hurvínek měl pauzu mimo pořadí a "nostalgické" svezení do Lednice bylo záležitostí 714.210 a přívěsného vozu Blm.  
Poslední květnová sobota připadla na 28. květen. Jenže hvězda letošní sezóny na trati do Lednice, 433.001, po rozsáhlé opravě ještě stále nebyla v kondici, která by mohla pendlovat na trati. Slovo tak dostala ještě jednou 423.041, aby odvezla vobotní nostalgické vlaky. Bylo to její loučení s jihem Moravy, o pár dnů později se přesunula na nové působiště do jižních Čech. V ten den samozřejmě nikdo netušil, že první sobota Lednického parního léta je současně také poslední, kdy vlak vezla parní lokomotiva.
21. června bylo na lednické lokálce hodně rušno. Natáčení České televize vyhnalo na trať hned dva vlaky pro filmaře. Příběh Řeků, utíkajících po válce v Řecku k nám, obsáhl i záběry, natáčené jak přes den v Hurvínku, tak i následně večer v Rybácích v soupravě za T 478.1001. Něco málo jsem z toho zdokumentoval.
 
25. června se měl odjet další den s parní lokomotivou na trati do Lednice. 423.041 už byla pryč, 433.001 potkaly dětské nemoci po opravě a tak se nostalgické vozby chopila T 478.1001. Jenže vše nakonec dopadlo ještě jinak. Berta se hned na první cestě dostala do problému s převodovkou jednoho z trakčních motorů a skončila odstavená v depu. Do Lednice tak v dalších spojích podívala 714.210 coby "echt" historické vozidlo v čele Rybáků.
30. července bylo parní léto opět dieselové. Důvod? Klasicky letní - sucho a tedy nebezpečí požárů. Do Lednice tak jela znovu T 478.1001, v jednom z obratů dokonce s vzácným nákladem ženicha a nevěsty, pardon, v tu chvíli již novomanželů.
O měsíc později (27. srpna) byla situace stejná jako v červenci. Znovu sucho, znovu zákaz jízdy parních vlaků a tak se znovu objevila i T 478.1001 v čele čtyř párů vlaků na muzejní lokálce.
3. září sice nebylo dnem Lednického parního léta, přesto jsem byl ve střehu. Tamtamy přátel bubnovaly zprávu o nezvyklém vlaku z Prostějova do Lednice. Tři osobní historické vozy, služební vůz na kola a hlavně, T 435.0039, čerstvě dekorovaná původními tabulkami, to byl dostatečný důvod pro ostražitost. Nakonec to bylo trochu jinak, zájem o jízdu byl takový, že vlak bylo nutné na poslední chvíli doplnit o první vhodný vůz, takže do historické soupravy se připletl i ještě jeden Balm. Nu což, nevadí, i tak se jednalo o nespornou kuriozitu.
Konec Lednického parního léta přišel 24. září. Hasiči tentokráty by s jízdou vlaku i souhlasili, Dokonce i Skaličák 433.001 byl již v dobé kondici, přesto ani závěrečný den nenabídl návštěvníkům jihu Moravy parní lokomotivu. Důvod? Především ten, že odstraňování dětských nemocí Skaličáku odsunulo stranou práce na opravě "pětasedmy" 475.101. A protože ta měla na stejný den naplánovaný výkon, padlo rozhodnutí, že Skaličák zaskočí za 475.101 a do Lednice se vypraví znovu šestiválcový diesel. Pro změnu ale z Veselí nad Moravou T 478.1002. Takže v poslední den "parního" léta jsem fotil veselskou krasavici. 

Súvisiace odkazy