''Kulhajících'' lokomotiv mají ČD více

6.2.2017 8:00 Milan Vojtek

''Kulhajících'' lokomotiv mají ČD více

Vadné motory u lokomotiv řady 380 byly asi jen špičkou ledovce. České dráhy mají problém i s dalšími lokomotivami, respektive jednotkami ze škodovky. Problémy mají i CityElefanty řady 471 a spolehlivostí neoplývají ani InterPantery 661. Mezi Brnem a Prahou je v míře zrovna nezanedbatelné nahrazují klasické soupravy. Zatímco u CityElefantů jsou příčinou vesměs rovněž motory, InterPantery mají potíží více.

 

 

 

 

Kauza 380:

Mé zdroje potvrzují pozvolné zlepšování situace s nefunkčními motory, byť problémy jsou. Jen na dokreslení – jeden z dvoumotorových kusů dokázal mezi Štúrovem a Břeclaví vygenerovat více než desetiminutové zpoždění

Kauza 471

Poté, co se v Právu a na portálu Novinky.cz objevil materiál o problému nejnovějších lokomotiv ČD, začaly prosakovat upozornění na stejný problém u jednotek 471. A dorazilo i jedno velmi konkrétní.

„Píšu Vám v reakci na níže uvedený odkaz ke článku, že problém, který redaktor popisuje, je daleko hlubší. U Českých drah, konkrétně v Praze se tento problém vyskytuje ve velké míře i u jednotek CityElefant. K dnešnímu dni takto s vadným motorem jezdí 7 jednotek. Vedení vlaku je s touto poruchou opravdu rizikové. Konkrétně se jedná kupříkladu o jednotku s označením 471.007, 017 nebo 023 - další si z hlavy nepamatuji. Jsem strojvedoucí a naše vedení s tímhle nic nedělá, proto jsem uvítal, když se to podařilo dát k Vám a třeba se začne něco dít. Takže tento problém se opravdu netýká jen lokomotiv řady 380, ale i jednotek řady 471.

Obecně jde o stejný problém jako u zmíněných 380. Předpis jasně mluví jasně pro všechna hnací vozidla stejně - jak je závada, nesmí vyjet z depa, ale protože pražské depo jede, jak se říká, na dřeň, tak musí proti předpisům vypravit i tyto závadné Elefanty, jinak by se odřekly vlaky, protože nemá náhradu. Takže stroj pod tlakem vyveze strojvedoucí a jiný strojvedoucí, který ho má vystřídat je pak nahraný, protože jízdní doby, jak my říkáme, s půlkou, nevyjezdí.

Zhoršená je tedy jízda a především brzda. V tomhle počasí, začne-li lehoulince, ale opravdu lehoulince sněžit, jeden podvozek na celý Elefant začne jít do skluzu a tudíž je neovladatelný. Komfort této jízdy je pak znát i mezi cestujícími.

Doklad toho, jak je depo zoufalé dokazuje fakt, že na Elefantu 471.023 došlo k závadě na ložisku. Depo udělalo to, že vyndalo podvozek s vadným ložiskem a dalo tam podvozek s vadným motorem, protože to může na rozdíl od zadřeného ložiska jezdit, i když s blbou brzdou a nulovým zrychlením, ať to jezdí alespoň na oko a lidi to odveze, ale jak a za jakou cenu?!“

Není divu, že tedy odešel mail na ČD se žádostí o vyjádření:

Dobrý den, musím se vrátit ke kauze vadných motorů na lokomotivách řady 380. Sám jsem netušil, jak se to rozroste. Dorazila mi upozornění, že podobné, ba horší problémy jsou s řadou 471 a s Interpantery.

V současnosti podle mých informací jezdí sedm jednotek City Elefant s vadnými motory, dochází dokonce ke kuriozitám, kdy na voze 471.023 byl podvozek se zadřeným ložiskem nahrazen podvozkem s vadným motorem, aby jednotka mohla vůbec být pojízdná.

Problémy jsou i s Interpantery, na rameni Brno – Praha jsou hojně nahrazovány klasickou soupravou (loko 362 + vozy), na rameni Brno – Břeclav – Olomouc pak není výjimkou jejich nasazování s omezením rychlosti na 100 km/h (důsledkem jsou zpoždění).

Jak chtějí ČD situaci řešit?

„Popsaný stav u jednotek 471 se podle hlášení z dep nezakládá na pravdě, z důvodu závady na motoru k pátku 27. ledna ke 12. hodině je u provozních vozidel snížen výkon pouze u jedné jednotky, u další jednotky je také snížen, ovšem důvodem není porucha motoru, ale závada na trakčním měniči,“ uvedl mluvčí.

Samozřejmě jsem se obrátil na svůj zdroj. „Věc se má tak, že od vydání článku s poruchou trakčních motorů řady 380, odešlo do dílen několik elefantů a teď mají závadu na trakčním obvodu tři kousky. V odpovědi od mého zaměstnavatele stojí, že je u několika strojů závada na měniči, nikoliv motoru. To je velmi úsměvná věta, protože měnič motor 'pohání', takže když je na něm závada, je z logiky věci mimo i motor. Je tedy ovlivněn výkon i brzda. Ke kuriozitě s 023 se nikdo nevyjádřil. Nicméně jste svým článkem spustil věci, díky kterým se polovina elefantů dala do opravy. Děkuju! Víc se z toho asi nedostane, ale i tak je díky Vám ve vlakovém parku lépe,“ četl jsem v reakci.

 

Kauza 660

InterPantery trápí hned několik problémů. Pro potíže ve vzduchovém okruhu nastávají situace, že stroje jezdí sníženou rychlostí 100 km/h. Generují tak zpoždění.

„Dojezd sníženou rychlostí 100 km/h je způsoben závadou na čidle vzduchového okruhu v současném mrazivém počasí (působení sněhu a mrazu), závada je obvykle snadno odstranitelná po dojezdu jednotky do depa,“ vysvětlil mluvčí.

Druhý problém je závažnější. Znají jej strojvedoucí, kteří po nočním odstavení ráno oživují InterPantery třeba v Letovicích či Hodoníně. „Věci se mají tak, že když po odstavení vychladne transformátor, hlásí po pokusu o oživení závadu v podobě nedostatku oleje. S touto závadou pak elektronika neumožní oživení soupravy,“ řekl mi zdroj, znalý problému. Stává se tak, že třeba z Letovic v lepším případě odjíždí ze dvou jednotek jen jedna oživená.

Podobná situace nastává i u InterPaterů pendlujících mezi Brnem a Prahou. Vlak, mířící z Prahy do Brna, jede do Svitav na stejnosměrný proud a transformátor tak není napájený. Při přejezdu na střídavý systém tak může čekat na strojvedoucího překvapení, že mu diagnostika ohlásí závadu na transformátoru a nemůže oživit střídavý napájecí systém.

„Přijali jsme dočasné opatření, aby se tyto závady nadále omezily. Místo automatického systému, který má zajistit přechod mezi trakcemi, zasáhne dočasně na přechodu napájecích systémů člověk,“ uvedl mluvčí

„To opatření vypadá tak, že strojvedoucí při cestě z Prahy musí v předstihu otestovat systém, jestli mu ukáže poruchu na transformátoru. V případě, že je indikován problém, musí zastavit ve stanici Svitavy. Ještě předtím informuje InterPanter rychlíku v opačném směru, z Brna do Prahy, aby ve Svitavách rovněž zastavil, a na nádraží je tam potom mimořádný přestup. Panter, který přijel z Brna a má transformátor funkční, se obratem vrací zpět do Brna s lidmi z druhé soupravy. Ta se zase vrací do Prahy,“ popsal princip strojvedoucí.

„Problematiku závad na trafech jednotek InterPanter, intenzivně řešíme přímo s výrobcem vlaků společností Škoda. Právě tato závada, jejíž odstranění je časově náročnější, je nejčastějším důvodem vystavení náhradní soupravy na trať Praha – Česká Třebová – Brno,“ sdělil Šťáhlavský. A protože při stavu čtrnácti InterPanterů a obvyklé provozní potřebě jedenácti jednotek mají za normálních okolností v záloze tři soupravy. Při souběhu plánovaných provozních odstavení a mimořádných vyřazení z provozu ať již kvůli čidlům či transformátorům tak nastává nemálo situací, kdy na rychlíkovou linku R19 Praha – Brno vyjíždí klasická souprava, často s „esem“ 362.001.  


Závěrem:

Podle mluvčího ČD lokomotivy s vypnutým motorem (a tedy sníženým výkonem EDB) nepředstavují problém. „Do provozu nasazujeme vozidla schopná bezpečného provozu, která jsou v souladu se závaznými předpisy upravujícími provoz na železniční síti. Vozidlo s poruchou např. jedné motorové skupiny má sice snížený trakční výkon, v provozu však musí být zcela bezpečné a neohrožovat bezpečnost cestujících ani drážní dopravy.  
Problematiku bezvadného stavu vozidel pak řešíme podle typu vozidla a charakteru závady v našich depech nebo s výrobcem vozidla, resp. společností zajišťující vyšší stupně oprav (např. tzv. vyvazovací opravy). V případě záručních závad tyto reklamujeme a jejich odstranění zajišťuje příslušný dodavatel. To se týká i případů, kdy dojde například k poruše některého z trakčních motorů, což by mohlo vést ke snížení výkonu vozidla, k jeho omezenému provozu a k následnému přistavení vozidla k reklamační opravě. Tento postup platí i pro případné další závady, např. transformátorů, trakčních měničů atp. V žádném případě se však nemůže stát, že bychom provozovali vozidlo, které by mělo poruchou sníženou bezpečnost pro provoz.  

A co na to předpis?

Příloha předpisu V 25 uvádí:

Závady, při jejichž zjištění je zakázáno přistavovat ŽKV do provozu:
b4) vadné brzdové zařízení kteréhokoliv druhu brzdy (včetně EDB)
b19) vadný kterýkoliv prvek trakčního obvodu
Motor je rozhodující částí trakčního obvodu, takže vadný motor odpovídá bodu b 19).
Pokud na lokomotivě nejede některý motor, EDB má jen poloviční výkon. Předpis ji ale hodnotí jako nefunkční a v tom případě zakazuje nasazení stroje do provozu ustanovení b4).