130 rokov električiek v Halberstadte

16.3.2017 8:00 Helmut Böhme

130 rokov električiek v Halberstadte

Pomerne menšia električková prevádzka v Sasku-Anhaltsku sa nachádza v meste Halberstadt, ležiacom neďaleko od pohoria Harz. Začínala v roku 1887 ako konská dráha a od roku 1903 premávajú električky. V tomto roku si teda pripomína 130. výročie od svojho vzniku.

 

 

 


Opakované sa síce objavujú úvahy, že prevádzka je stratová a treba ju zrušiť. Okamžité zrušenie by ale malo za výsledok, že by bolo treba vrátiť dotáciu, ktorú dostala v roku 1991 na komplexnú rekonštrukciu celej električkovej siete. Riaditeľ dopravného podniku sa domnieva, že v roku 2025 budú vozidlá a koľaje tak opotrebované, že bude lacnejšie dotáciu vrátiť, než ešte raz všetko od začiatku obnoviť.

Pozrime sa ale, ako som prevádzku v roku 2012 dokumentoval.

Železničná stanica Halberstadt.

Samozrejme som tam išiel vlakom a tu vidíme červené jednotky 612 DB relácii Halle(Saale) – Goslar a pestrofarebné 642 súkromného dopravca HEX relácie Magdeburg – Halberstadt – Blankenburg/Thale. Zakúpil som 24-hodinový lístok a vyrazil som linkou č. 1.

Leoliner sa bliží do zastávky Fischmarkt.

Pred typickou zástavbou panelových domov z dôb NDR sa blíži roku 2005 v Lipsku vyrábaný Leoliner do zastávky Fischmarkt.

Zastávka Holzmarkt.

V streda mesta sa nachádza zastávka Holzmarkt, odkiaľ som sa vydal do múzea…

Múzeum.

… v ktorom sú vystavené aj električkové modely.

Poľná železnička.

Po ťažkom bombardovaním bola premávka od 8. apríla do 18. augusta roku 1945 zrušená a odvoz trosiek zabezpečila poľná železnička s parnými rušňami.

Triangel pred vozovňou.

Dňa 25. júna 2012 oslávili 125 rokov premávky. Výročie bolo spojené s dňom otvorených dvier vo vozovni. Zároveň bola verejná doprava v meste zadarmo. Konečná Friedhof (cintorín) linky číslo 1 má pred vozovňou iba slepú koľaj a preto tu môžeme vidieť, ako električka cez triangel cúva do vozovne.

Klusstrasse HEX a električka.

Vyrazili vtedy na trate aj všetke zachované historické vozidlá. Električka na svojej trase dvakrát križuje železničnú trať smer Blankenburg a tak sme mali možnosť stretnúť tam aj motorovú jednotku Desiro spoločnosti HEX.

Viac fotografií nájdete v mojom albume.

Zatiaľ nie je nič známe o tom, kedy a či vôbec aj v tom roku organizujú oslavu. Návšteva by sa ale aj tak vyplatila, vzhľadom k tomu, že možno za nekoľko rokov budú v meste premávať iba autobusy.

Všeobecne známe harcké úzkokoľajky nie sú ďaleko a kto sa nimi odvezie z Wernigerode do Nordhausenu, môže tam dokonca vidieť, ako električka s hybridným pohonom premáva ako vlak v úseku Nordhausen – Ilfeld, podobne ako to zdokumentoval past.

A internetová stránka dopravného podniku je dostupná tu.