RegioJet nakúpi rušne TRAXX a ďalšie nové vozne Astra

20.4.2017 18:00Zdroj: RegioJet

RegioJet nakúpi rušne TRAXX a ďalšie nové vozne Astra

RegioJet výrazně investuje do moderní železniční techniky - zejména pro spoje mezi Slovenskem a Českou republikou a pořídí 8 špičkových vícesystémových lokomotiv Bombardier TRAXX s opcí na dodání dalších 20 lokomotiv. Současně do konce roku pořídí také 16 nových vozů Astra s individuálními obrazovkami v sedačkách.

Lokomotivy i vozy budou nasazeny na vlaky Bratislava - Praha a také Košice - Praha.

 

 

Najväčší stredoeurópsky súkromný železničný dopravca v komerčnej doprave, RegioJet, doplní v tomto roku do svojho vozového parku ďalšiu najmodernejšiu železničnú techniku v Európe.

V typicky žltej farbe RegioJetu začne ešte tento rok jazdiť 5 špičkových viacsystémových rušňov Bombardier TRAXX MS2e a zároveň ďalších 16 nových vozňov Astra s dotykovými monitormi v opierkach sedadiel.

Pri oboch typoch vozidiel pôjde o rušne a vozne, ktoré sú už plne schválené na prevádzku na železničných sieťach ŽSR (Slovensko), SŽDC (Česká republika) a v ďalších európskych krajinách.

Objednávka na 8 rušňov Bombardier TRAXX s opciou na ďalších 20

RegioJet podpísal so spoločnosťou Bombardier Transportation zmluvu na objednávku 8 rušňov Bombardier TRAXX MS2 s opciou na ďalších 20. Prvých 5 lokomotív TRAXX pre rýchlosť 160 km/h obdrží RegioJet ešte tento rok, príp. do januára 2018. Ďalšie 3 rušne mu Bombardier dodá v priebehu budúceho roka a o tom, či bude RegioJet nakupovať aj ďalších 20 lokomotív, sa rozhodne tiež budúci rok.

V prípade flotily RegioJetu pritom ide o prvé lokomotívy TRAXX, ktoré RegioJet objednáva, ale zároveň o druhý typ vozidla od výrobcu Bombardier Transpotation, ktorý prevádzkuje. Už od roku 2012 nasadzuje RegioJet na Slovensku regionálne nízkopodlažné viacčlánkové motorové jednotky Talent – a to na regionálnej trati z Bratislavy do Komárna. Vďaka ním RegioJet túto trasu výrazne zatraktívnil a dostal na koľajnice tisíce nových cestujúcich. Ich počet sa počas 5 rokov viac ako strojnásobil - je to celosvetový unikát.

RegioJet je jediným železničným dopravcom na Slovensku a v Českej republike, ktorý špičkovú techniku od spoločnosti Bombardier Transpotation pravidelne používa.

Investície do moderného vlakového spojenia Slovenska a Českej republiky

Nové lokomotívy TRAXX chce nasadiť RegioJet na trasu z Bratislavy do Brna a Prahy a z Košíc cez Žilinu a Ostravu do Prahy, a to od zmeny grafikonu v decembri 2017. V prípade lokomotívy TRAXX to bude vôbec prvýkrát, keď bude na Slovensku a v Čechách nasadená na vlak osobnej dopravy. Napr. v Českej republike je Bombardier s viac ako 30 predanými lokomotívami lídrom v dodávkach moderných rušňov na tamojšom  trhu.

V prípade vozňov ASTRA by dodávka všetkých 16 nových vozňov mala byť realizovaná ešte do konca tohto roka. Vozne budú v rovnakej konfigurácii ako už prevádzkovaných 10 vozňov – to znamená s individuálnymi dotykovými obrazovkami v opierkach sedadiel, umožňujúce surfovanie po internete, sledovanie filmov a ďalšieho multimediálneho obsahu. Vozne odvezú až 80 cestujúcich a napriek tomu, že ich bude RegioJet nasadzovať výhradne do základnej 2. vozňovej triedy, budú mať celokožené sedadlá, ktoré používajú iní dopravcovia výhradne v 1. triede. Dizajn vozňa navrhol svetoznámy architekt Patrik KOTAS.