„Hans-Peter Porsche Traumwerk“ alebo Splnený sen

25.5.2017 8:00 Juraj Földes

„Hans-Peter Porsche Traumwerk“ alebo Splnený sen

Po návšteve modelárskych expozícií Miniatur Wunderland v Hamburgu a LOXX am Alex - Miniatur Welten v Berlíne, som si, aj na základe pozitívnej recenzie v časopise Modelleisenbahner, naplánoval pri najbližšej ceste smerom na Mníchov navštíviť aj novú výstavu Hans-Peter Porsche Traumwerk v Angeri, neďaleko Salzburgu.

 

 

 


Ide o vnuka známeho konštruktéra Ferdinanda Porscheho, ktorý tu do otvorenia v lete 2015 realizoval svoj sen zberateľa plechových hračiek, získaných za predchádzajúcich vyše 30 rokov. Okrem nich bola tu, na úpätí Hochstaufenu aj výstava legendárnych áut, v novostavbe, na pozemku veľkom 5 hektárov. Súčasťou stálej expozície je aj koľajisko v mierke 1:87 na ploche asi 550 m2, ktoré je hlavným lákadlom výstavy.

Pri tejto našej ceste, uskutočnenej z praktických dôvodov vlastným autom, sme navštívili aj turistami dlhodobo najobľúbenejšiu atrakciu Nemecka , zámok Neuschwanstein na juhu Bavorska. Zatiaľ sme ho videli len v modeli - 1:87 - okrem iného na MiWuLe v Hamburgu (údajne aktuálne atrakcia č.1) - teraz sme ho mohli po trpezlivom čakaní na čas vstupu pozrieť aj v mierke 1:1. Aj vo všedný deň tu trval vysoký záujem turistov z celého sveta, v čase okolo obeda sme mohli kúpiť vstupenky až na 16:00 hod., ale pri slnečnom počasí, v upravenom prostredí pod kráľovskými zámkami sa čakanie dalo vydržať.


2.5.2017 – Neuschwanstein: zámok kráľa Ludwiga II., ktorý ho obýval len 172 dní (1886)
© Juraj Földes

Bavorský kráľ Ludwig II. tu realizoval v nádhernom prírodnom prostredí od roku 1869 svoju zidealizovanú predstavu o sídle absolutistického panovníka. Po jeho, dodnes nevysvetlenej, smrti - svoje dielo bez lešenia za živa nikdy nevidel - sa na dokončení stavby nepokračovalo. Navštíviť sa dá iba 30% dokončenej časti. Samozrejme sa štát, ako vlastník stará o zachovanie a konzerváciu celku, ale o dokončení ostatných priestorov sa nehovorí. Fotografovanie a filmovanie teatrálnych interiérov nie je dovolené, tento zákaz sme aj my dodržali.


4.5.2017 - Anger, Berchtesgadener Land: Hans-Peter Porsche Traumwerk, budova
v pôdoryse tvaru osmičky © Juraj Földes

Na tretí deň cesty sme sa presúvali po diaľnici z Mníchova smerom na Salzburg a prepásli sme aj nenápadnú malú odbočku k obci Anger. Po krátkom návrate po vedľajšej ceste sme na okraji Angeru zahliadli náš cieľ na adrese Zum Traumwerk 1 - modernú muzeálnu stavbu na pôdoryse trochu hranatej osmičky s hrubším driekom. S parkovaním tu žiadny problém nebol, po zakúpení zľavnených vstupeniek po 12 € (dospelí 14 €, rodinné 35 €) sme si, akoby povinne, napred pozreli na prízemí aktuálnu výstavu športových a exkluzívnych áut rodinnej značky a potom prešli kvalitne inštalovanú stálu výstavu plechových hračiek zakladateľa v hale tvaru priestorovej osmičky, na ploche asi 2.500 m2.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: koľajisko Petra Alexandra pri vstupe
(herec,
2011) © Juraj Földes

Rozsiahla zbierka niektorých aj 100 rokov starých hračiek predkov je na poschodí priestranne a prehľadne uložená vo vitrínach, na ktoré naväzuje dočasná výstava „100 rokov pozemných rýchlostných rekordov“, ktorá má trvať ešte do konca leta 2017. V týchto priestoroch sú inštalované priehľady na koľajisko s pevne uchytenými ďalekohľadmi do vnútra prízemia a pripravujú návštevníka na budúci zážitok pri koľajisku vo vnútornom halovom priestore v tvare nepravidelného päťuholníka.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: stála expozícia plechových hračiek
© Juraj Földes

Úplne sme vynechali z dôvodov časových aj poveternostných návštevu veľkej záhrady s parkovou železničkou na 1,3 km dlhej trati, ktorá je k dispozícii v pravidelných časoch. Pre deti sú tu k dispozícii viaceré ihriská, podľa prospektu na ploche asi 2,5 ha.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: Rakúsko, železnica cez Semmering
© Juraj Földes

Koľajisko „svet modelovej železnice“ žije v takte 17,5 minúty, toľko tu trvá jeden deň. Je to asi kompromis medzi riešením MiWuli a Loxxu, kde to trvá 15, resp. 20 minút. Na ploche asi 550 m2 prevažuje hornatá, až vysokohorská krajina po vzoroch z Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Na koľajniciach systému Märklin je nasadených asi 100 súprav, z nich môže naraz premávať až 40. Okrem vlakov je na cestách veľký počet autíčok fungujúcich v systéme Faller (oproti iným prevádzkovateľom aj s veľkým počtom tých osobných). Oproti iným komerčným výstavám je tu inštalované množstvo projektorov, ktoré vytvárajú ilúziu pozadia a oblohy s plynulou premenou denných období. Navyše, v kombinácii s ozvučením sa tu vytvárajú efekty nočných búrkových mrakov, aj ohňostroja a cez „deň“ sa zjaví aj dúha.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: Rakúsko, stanica „Semmering“ © Juraj Földes

Rakúsko, situované na pravej strane za vstupom, je tu reprezentované časťami trate na Semmering, cez Arlberg a Tauernbahn. Zastúpené sú okrem iných modely dvoch pôvodných kamenných viaduktov spred pomaly 170 rokov, z čias rytiera von Ghegu, aj staničných budov.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: viadukt na severnej rampe Semmeringu
© Juraj Földes

Zjazdovky nad Semmeringom sú impozantné, ale nepripomínajú tie skutočné na Hirschenkogli. Na akože opačnej strane horského priechodu sme už na opačnom - západnom konci Rakúska, pri Arlbergskej železnici a sem patria už asi aj spomenuté zjazdovky. Vydarený je model mostu Trisanna, v prevedení po roku 1964 a to nielen čo sa týka vieryhodnej konštrukcie, ale aj zasadením do širšieho, divokého horského prostredia.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: Trisannabrücke prekleňuje rozpon 120 m
vo výške 87 m nad údolím © Juraj Földes

Impozantné sú tu viaceré mosty - tie nad hlavami návštevníkov („Tauernbahn“) používajú na základe svojich rozponov iné, väčšie mierky, ale majú pritom realistické proporcie. Takto, ale aj v podlahovom tuneli sú prepojené rakúske a švajčiarske železnice. Švajčiarsko je najviditeľnejšie zastúpené severnou a južnou rampou gotthardskej trate, doplnené v niekoľkometrovej výške časťou trate Bernina - stanicou Alpgrüm a Landwasserviaduktom, kde zatiaľ vlaky na 12 mm/ metrovom rozchode ešte nepremávajú. Na starej gotthardskej trati je, ako v skutočnosti, intenzívna premávka, pekne je vystihnutá situácia v okolí Wassenu, so stredobodom kostola nad obcou, s gotthardskou traťou naokolo v troch výškových úrovniach.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: tri úrovne Gotthardskej severnej rampy
pri Wassene © Juraj Földes

Výstavbu diaľnic tu zastupuje jedno stavenisko s piliermi a zárodkami betónovej mostnej konštrukcie. Funkčná diaľnica, ale ani letisko tu zastúpené nie sú a mne ani nechýbali. Po dlhých diaľničných kilometroch mi bol milší pohľad na panorámy Álp. Jediné, reálne funkčné letisko HO v modeli sme videli iba v Hamburgu a zdalo sa, že vyžaduje enormné úsilie personálu aj v každodennej prevádzke. Tu v Angeri sú zastúpené a dominujú veľké horské trate a tým sa táto výstava od iných práve líši.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: stanica Bellinzona v Tessine/Ticine
© Juraj Földes

Na konci južnej rampy Gotthardu je stanica Bellinzona, blízko ktorej sa pripravovali na let teplovzdušné balóny a pred stanicou vládla aj čulá premávka na cestách. V pokračovaní trate sa mení flóra na mediteránnu a boli tu v súlade so skutočnosťou vidieť rozsiahle vinice.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: stanica Friedrichshafen Hafen pri Bodamskom
jazere © Juraj Földes

Nemecko je zastúpené v podstate len okolím Friedrichshafenu a neďalekým Freilassingom, umiestnenými v zadnej časti, pri východe. Bezpečnosť osôb je dôležitá, predsa mi však na mojich obrázkoch trochu vadí neprimerane veľký nápis „EXIT“ oproti Friedrichshafenu. Je tu vidieť pekný model historického mestečka, iba priľahlá staničná budova sa totálne prestavuje.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: depo parných lokomotív pri Friedrichshafene
© Juraj Földes

Okrem (jediného) veľkého muzeálneho kruhového depa koľajiska, s množstvom parných lokomotív je tu model osobnej prístavnej stanice postavenej po vojne v duchu moderny na okraji Bodamského jazera. Originál sa stal v súčasnosti múzeom Zeppelinov. Skutočnú vodu ani tu nenájdeme - aj vodopády sú z „umelej“ vody, ale svetelné efekty ich dokážu značne oživiť.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: spĺn a zlovestné mraky nad Rakúskom
© Juraj Földes

Tlačidlové efekty tu na rozdiel od iných komerčných výstav (zatiaľ) nenainštalovali a či nejaké senzory podľa výskytu návštevníkov ovplyvnia určité funkcie, nie je mi známe. Velín som tu nevidel, musí byť niekde mimo verejnosti prístupných priestorov.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: samostatné odstavné stanice v hore na
rakúskej strane © Juraj Földes

Keď už čas pokročil a skoro žiadni návštevníci pri koľajisku nezostali, prišla za nami pani z recepcie a po kladne zodpovedanej otázke, či nás výstava zaujala, sa spýtala či by sme nemali záujem aj o pohľad do zákulisia. Hneď začala zháňať šéfa technickej prevádzky, ktorý sa napokon zjavil pred záverečnou (vo všedné dni o 16:30) a veľmi ochotne nás zaviedol do „hory“. Daniel Basler sa sem pred desiatimi rokmi prisťahoval z Hannoveru a podľa vlastných slov sa hrá s vláčikmi už 50 rokov. Bol pri výstave od jej zrodu, táto práca je aj pre neho naplneným snom a veľmi ochotne zodpovedal moje všetečné otázky.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: špirála pre Tauernbahn © Juraj Földes

Koľajisko dodala externá firma Uweho Brilmayera formou segmentov, ktoré sa potom skladali na mieste. Jazdí sa (samozrejme) digitálne, elektroinštalácia je viditeľná práve z pohodlne prístupných chodieb pod rakúskymi a švajčiarskymi horami. Prevádzka a svetelné efekty sú riadené a sledované počítačmi, pôvodne šestnástimi, niekde v serverovni. Vytvorených je niekoľko samostatných koľajových okruhov podľa výškovej polohy jednotlivých tratí. Zhruba 99% súprav pochádza od Märklina, doplnené sú o také typy lokomotív a vagónov, ktoré Märklin nemá v ponuke - napríklad od Jägerndorfera. V pondelok je výstava zavretá - technici to využívajú ako servisný deň. Každá lokomotíva, ktorá v týždni jazdila, prejde vtedy základnou údržbou.


4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: kryté parkovisko elektrických autíčok
© Juraj Földes

Dobíjanie akumulátorových autíčok je kontinuálny proces, je na to vyčlenený zamestnanec, ktorý iné úlohy ani nemá. Dá sa to pochopiť, lebo na cestách koľajiska bolo naozaj živo, „obsluhované“ boli skoro všetky hlavné cesty, s realistickým zastúpením aj menších áut. A čím menšie, tým majú aj menšie články aku. Jediný okruh, ktorý ešte čaká na dokončenie a spustenie, je úzkorozchodná železnica (Bernina) na najvyššej úrovni švajčiarskej časti, na metrovom/dvanásťmilimetrovom rozchode. V „horách“ sú schované aj nevyhnutné montážne otvory, technici majú k dispozícii aj akúsi pojazdnú plošinu pre práce na inak nedostupných miestach.


5.5.2017 - Hochkönig od Dientenu © Juraj Földes

My sme navštívili Traumwerk práve medzi zimnou a letnou sezónou v Alpách a mimo prázdnin, v čase školských prázdnin v Nemecku bude návštevnosť podstatne vyššia. Po rozlúčke s pánom Baslerom sme pokračovali v našom putovaní do Soľnohradska, kde sme mali možnosť vidieť aj niektoré možné zdroje inšpirácii tvorcov koľajiska Hansa-Petra Porscheho. Na druhý deň sa vydarilo aj stretnutie so spolužiakom zo základnej školy a na ďalší deň, keď sa vyčasilo, sme sa poprechádzali medzi dvomi salašmi - Almami na úpätí pohoria Hochkönig až po hranicu snehu, vo výške čosi málo nad 1 600 m.


6.5.2017 – Mitterfeldalm: pohľad na východ © Juraj Földes

 Zdroje a odkazy:

  1. Hans-Peter Porsche TraumWerk – oficiálny web
  2. Traum-Fabrik, in: Modelleisenbahner 5/2015, s. 82 - 87, VGB Fürstenfeldbruck
  3. Hans-Peter Porsche TraumWerk - Eröffnung - YouTube – video z otvorenia expozície
  4. Porsche (Familie) – Wikipedia

Úvodná snímka: 4.5.2017 - Anger, H.-P. Porsche Traumwerk: Bellinzona, pohľad ku vstupu s časomierou © Juraj Földes

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy