Kvalitné modely prichádzajú z Maďarska - a môžete ich vyhrať

30.6.2017 8:00 Martin Balkovský

Kvalitné modely prichádzajú z Maďarska - a môžete ich vyhrať

Na trhu je etablovaných mnoho producentov železničných modelov. Ich značky sú notoricky známe, pretože ponúkajú desiatky modelov, od verných, až po také, ktoré sa na svoj reálny vzor podobajú iba pri zapojení veľkej dávky fantázie. Veľkou neznámou pre našincov je maďarský výrobca ALBERT-MODELL Kft.

Ten tuzemskú ponuku obohacuje o modely vozňov „domácich“ nákladných dopravcov. Akú kvalitu prináša?

 

 

Maďarská firma ALBERT-MODELL Kft. má pomerne krátku históriu, keďže vznikla v roku 2012. Jej zámer bol už od začiatku jasný. Sústredila sa na východoeurópske nákladné vozne v mierke H0. Túto skupinu modelov síce vykrývajú ponuky veľkých modelárskych firiem, ale zvyčajne to praktizujú tak, že zmenšeniny „západných“ vozňov zaodejú do farieb našich dopravcov. Samozrejme, že takáto produkcia ide na úkor kvality a vierohodnosti, či určite nemôže uspokojiť náročných zberateľov modelov.

ALBERT-MODELL chce veľkým firmám konkurovať najmä vysokou kvalitou – vernosťou a precíznosťou za primeranú cenu, ktorá by bola akceptovaná zberateľmi modelov. Ich modely sú vyrobené zo vstrekovaných plastických hmôt v súlade s vysokými štandardmi kvality. Jednotlivé diely sú farbené vhodnou štandardnou RAL farbou, popisy sú robené technológiou tampónovej tlače.

Čo je ale najpodstatnejšie a čím sa chce ALBERT-MODELL odlišovať od iných výrobcov, sú série jednotlivých modelov. Aby zachovali ich exkluzivitu, tak z jedného modelu robia 50, 75 kusov, maximálne však stokusovú sériu. Tá je jedinečná, pretože už ju firma nezopakuje.


Ukážka meniacej sa ponuky modelov firmy ALBERT-MODELL

V ponuke spoločnosti ALBERT-MODELL na jej webovej stránke nájdete upravované vagóny od iných výrobcov, ale aj produkciu z vlastných foriem. Akou cestou sa vybrali, naznačujú prepracované modely plošinových vozňov na prepravu plechových zvitkov, či vysokostenných vozňov s plachtovou strechou pre maďarských zberateľov. Kvalitnými kúskami chcú zaujať aj slovenských a českých modelárov. Na náš trh prichádzajú s vydarenými modelmi otvorených štvorosích vozňov typu Eas v náteroch domácich dopravcov. Predstavujú VI. epochu a v ponuke nájdeme prevedenie českých špedičných firiem NH Trans, AX Benet, ale aj slovenských - CRW, Prvá Slovenská železničná a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia. Práve posledné tri uvedené si podrobne predstavíme v detailných záberoch.

Pod katalógovým číslom 542003 je ponúkaný model slovenského dopravcu CRW. Vozeň má evidenčné číslo 33 56 5423 052-3 a je v hnedom prevedení. Čo asi každého zaujme, je biely lem na stupačkách a výborná čitateľnosť mikropísma natlačeného na vozni. Model má kinematiku krátkeho tiahla a je vyrobený v 50 kusovej sérii.


Model vozňa radu Eas dopravcu CRW

Katalógové číslo 542005 predstavuje vozeň ZSSKC, s evidenčným číslom 34 56 5423 136-4. Model s kinematikou krátkeho tiahla má typický červený odtieň „základovky“, za pozornosť stojí atypické prevedenie potlače. Výrobca pripravil do predaja 75 kusov.


Model vozňa radu Eas dopravcu ZSSKC

Set číslo 500003 predstavuje dvojicu vozňov typu Eas vo farbách dopravcu PSŽ (evidenčné čísla 33 56 5423 491-3 a 542012 33 56 5423 518-3). Dominuje im zelená farba, typická pre tohto dopravcu. Zaujímavosť sú rozdielne bočné dvere na týchto modeloch, z čoho je zrejmé, že modely pochádzajú z dvoch foriem. Tak ako u predošlých modeloch typu Eas, aj vagóny z tohto setu majú precízne prepracované brzdové rozvody. Set je produkovaný v 50 kusovej sérii. Tieto sety na Slovensku ponúka iba modelárska predajňa v Trnave.


Set modelov vozňov radu Eas dopravcu PSŽ

Súťaž o ceny

V spolupráci s firmou ALBERT-MODELL a internetovým obchodom Modelová železnica sme pre vás pripravili súťaž o modely nákladných vagónov v mierke H0.

Súťažné otázky sú:

1. V ktorom roku začala svoju činnosť spoločnosť ALBERT-MODELL?

2. Aká je posledná číslica na evidenčných číslach vozov Eas PSŽ, ktoré vyrobila v roku 2017 firma ALBERT-MODELL
2. v špeciálnej sérii dvojdielneho setu?

3. Koľko produktov ALBERT-MODELL ponúka momentálne internetový obchod Modelová železnica?

Odpovede, spoločne s menom, priezviskom a kompletnou poštovou adresou a telefónnym číslom zasielajte, na emailovú adresu sutaz@modelovazeleznica.sk najneskôr do 31.7.2017 do 24.00 hod.

Zo správnych odpovedí vyžrebuje internetový obchod Modelová železnica dvoch výhercov, ktorí sa stanú majiteľmi modelov:

1. cena - set dvoch vagónov Eas dopravcu PSŽ (kat. č. AM5000003),

2. cena - model vagóna Eas dopravcu ZSSK Cargo (kat. č. AM542004).

Veľa šťastia!

Galéria