O rušňovodičoch / strojvedoucích
Je známe, že v poslednej dobe veľa rušňovodičov odchádza k súkromným dopravcom. Bude to len tým, že budú mať lepšie platové podmienky ? Ako to vidíte vy ? Čo by mali ZSSK a.s., ZSSKC robiť, aby tomu mohli zabrániť ?
Od malička som mal rád železnicu. Pochádzam zo žel. rodiny, bývali sme pri stanici a pri depe, do školy som chodil okolo stanice a bola na druhej strane škol. parku . Nevadila mi samotná žel. prevádzka, ale tí ľudia, tie medziľudské vzťahy aké tam panovali, zásahy poltikov, kariéristov, čiernych a červených majorov. A ešte horšie boli u armády, v školstve, justícii, polícii a vôbec v politike. Počas mojej 26 mes. ZVS som zistil, že v armáde to je ešte horšie !
Aj preto som rád, že som na penzii, a ani táto demokracia to nenapravila !
Aj preto som rád, že som na penzii, a ani táto demokracia to nenapravila !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/798002/
Zas ťa obvinia, že sa nevenuješ tomu, čomu máš.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797983/
ludinko: "dobre" Ti poradil jeden z tych, co to maju na starosti ... , ale aspon vieme, ze problem je vlastne tam, kde problem nieje tj matematickou funciou dojdeme k vysledku, ze problem nieje, akurát teba bolia nohy z chodenia, aby si si nasiel jednu vydrbanu kefu a umyl si okno, ktore po 2 hodinach jazdy mas opat tak zasrate, ze by si si ho aj umyl, ale si na opacnej strane streky, kde Ta strcia do kutu, sa minuly dalsie zdroje vedier a kief ...
Inac chcem tymto poblahozelat inzinierom: suprava 001 + 263.009 je to tTOP, v com som zatial sedel. Akurát dnes uz sedim doma so seknutých chrbatom, lebo tie razy v suprave su katastrofalne. ... a to som na tom cude urobil cca 20 km . Na ruku, na ARR je to jedno, uplne jedno ako clovek s citom brzdi, da vybeh alebo do suhlasu . Ja si dam tu namahu a natocim, co to robi s narazacim a taznym ústrojenstvom
Inac chcem tymto poblahozelat inzinierom: suprava 001 + 263.009 je to tTOP, v com som zatial sedel. Akurát dnes uz sedim doma so seknutých chrbatom, lebo tie razy v suprave su katastrofalne. ... a to som na tom cude urobil cca 20 km . Na ruku, na ARR je to jedno, uplne jedno ako clovek s citom brzdi, da vybeh alebo do suhlasu . Ja si dam tu namahu a natocim, co to robi s narazacim a taznym ústrojenstvom
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797982/
Matus ale to je skoro vsade.v kancloch su najmudrejsi
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797934/
Chlapci, keď počúvam o tých Vašich buzerujúcich ,,orgánoch" a to z viacerých zdrojov nie tu,, tak vďačím Bohu, že na železnici nerobím a podvedome dúfam, že sa nájde niekto medzi Vami so slabšími nervami, a rozdá si to s daným orgánom trebars aj fyzicky. Starším prajem vydržať do dôchodku, mladším, keď je možnosť vyserte sa na zakomplexovaných ujov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797932/
čo sa týka 951 a 263.. bol som sprdnutý RI že prečo som si neumyl okná.. ešteže som bol unavený a nemal chuť nadávať.. odpoveď bola jednoduchá.. nie je s čím.. :D "Však sú tu ďalšie tri súpravy na jednej určite bude". Skoro som infarkt dostal. Wagoo videl som že to vypisuješ. A nie si sám. Nehovoriac o metone. Neviem s čím to umývajú, ale ak by si to vedel zotrieť z okna, tak by si mal dostatok oleja do kotevných meničov :D
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797903/
hater -> neviem ako u Vas, ale u nas je v noci motorová dielňa prázdna /občas sa zaplní, je to ale skôr výnimka/. Zatial som ale nepochopil, z akého dovodu sa tie motor-šroty nemôžu v zimnom období strkať do dielní. Vyjde to o čosi lacnejšie ako haraburdy pretáčať. /je tu argument, ze dielna sa na noc zamyka, tak kto by ju otvaral ... /
Ale dobre, zdravy rozum ostava stat predo dvermi depa, a setrime dalej na ludoch a veciach, ktory maju sekundarny efekt ...
Miro: dvere.... tim odbornikov dodnes nedoriesil vozne Vrutky/Trnava. to ze niektora suprava ide je skor vynimka ako pravidlo. A pritom ked by sa este zaviedla EP brzda, tak by som sa od radosti aj rozplakal. Na 3 voznovej suprave to funguje paradne (ak funguje) , tak na 12 tich vozoch by bol zazitok brzdit...
Ondro: k dnesnemu dnu sme nedorastli na to, aby sa na radu 236 a 951 nedali vedro, kefu a stierku na okna (v pripade rady 951 je to problem, lebo musi to byt na teleskopickej rucke, lebo na riadiacom vozni niesu stupienky pod okno, tj musis si to umyt z kolajiska alebo peronu) . Kolko som sa hlaseniek napisal, kolko som otravoval , a výsledok.... ziaden. A naklad pre tuto firmu to je
1 vedro kovové: 1,46,- €
1 kefa teleskopicka : 3,49,- €
a to celé krát 10 .... a tak jazdíme so zasratými oknami , a keď chceš niečo vidieť, tak si vyčapeš vodu z ostrekovača , a potom nemáš čím to okno už ani prebehnúť. Nehovoriac o tom, že keď tie muchy a iná háveď dobre zaschne, len tak to neumyješ ...
Takže keď si tu prečítam, že zrušili vlak, a nikemu nič nepovedali, tak sa nad tým ani nevzrušujem, lebo ak nefungujú základné princípy, tak zložité operácie prestupov , postupov a iných krokov ísť nemôžu.
Čo sa týka fušerov.
máš dielňu , kde zamestnávaš ľudí a platíš im sumu tesne nad minimálnou mzdou . Aký technický potenciál môže byť v tom kolektíve?? ... to je odpoveď na skoro celú údržbu , a osobne poznám ľudí, ktorí vedia, ktorí sú šikovní , napriek tomu v akom prostredí pracujú majú záujem, len mala by mať záujem aj firma udržať si ich...
Ale dobre, zdravy rozum ostava stat predo dvermi depa, a setrime dalej na ludoch a veciach, ktory maju sekundarny efekt ...
Miro: dvere.... tim odbornikov dodnes nedoriesil vozne Vrutky/Trnava. to ze niektora suprava ide je skor vynimka ako pravidlo. A pritom ked by sa este zaviedla EP brzda, tak by som sa od radosti aj rozplakal. Na 3 voznovej suprave to funguje paradne (ak funguje) , tak na 12 tich vozoch by bol zazitok brzdit...
Ondro: k dnesnemu dnu sme nedorastli na to, aby sa na radu 236 a 951 nedali vedro, kefu a stierku na okna (v pripade rady 951 je to problem, lebo musi to byt na teleskopickej rucke, lebo na riadiacom vozni niesu stupienky pod okno, tj musis si to umyt z kolajiska alebo peronu) . Kolko som sa hlaseniek napisal, kolko som otravoval , a výsledok.... ziaden. A naklad pre tuto firmu to je
1 vedro kovové: 1,46,- €
1 kefa teleskopicka : 3,49,- €
a to celé krát 10 .... a tak jazdíme so zasratými oknami , a keď chceš niečo vidieť, tak si vyčapeš vodu z ostrekovača , a potom nemáš čím to okno už ani prebehnúť. Nehovoriac o tom, že keď tie muchy a iná háveď dobre zaschne, len tak to neumyješ ...
Takže keď si tu prečítam, že zrušili vlak, a nikemu nič nepovedali, tak sa nad tým ani nevzrušujem, lebo ak nefungujú základné princípy, tak zložité operácie prestupov , postupov a iných krokov ísť nemôžu.
Čo sa týka fušerov.
máš dielňu , kde zamestnávaš ľudí a platíš im sumu tesne nad minimálnou mzdou . Aký technický potenciál môže byť v tom kolektíve?? ... to je odpoveď na skoro celú údržbu , a osobne poznám ľudí, ktorí vedia, ktorí sú šikovní , napriek tomu v akom prostredí pracujú majú záujem, len mala by mať záujem aj firma udržať si ich...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797744/
Hater: "že načo pretáčať SM v zime, veď sú nemrznúce zmesi...". Trefa!
Ale, snad uznas, ze "genialny pan sa odborne naozaj "vyzna" ".
Ale, snad uznas, ze "genialny pan sa odborne naozaj "vyzna" ".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797704/
rk-kn:
Jaj, treba citat poriadne. Ja som pisal o comsi starsom ako je ZSSK.
Dovolil som si kritizovat myslenie a uroven inteligencie naroda slovenskeho.
Za tych vyse 20 rokov som nezaznamenal ziaden narast.
Ak aj nejaky bol, tak ten narast zo Slovenska usiel alebo odchadza a este odide....
Zial preto, lebo vacsina spolocnosti o ten narast nestoji....
A vladnucej elite to vyhovuje, pretoze stado sa ovlada lepsie ako million rozmyslajucich ludi, ktori vidia aj trosku dalej ...
Jaj, treba citat poriadne. Ja som pisal o comsi starsom ako je ZSSK.
Dovolil som si kritizovat myslenie a uroven inteligencie naroda slovenskeho.
Za tych vyse 20 rokov som nezaznamenal ziaden narast.
Ak aj nejaky bol, tak ten narast zo Slovenska usiel alebo odchadza a este odide....
Zial preto, lebo vacsina spolocnosti o ten narast nestoji....
A vladnucej elite to vyhovuje, pretoze stado sa ovlada lepsie ako million rozmyslajucich ludi, ktori vidia aj trosku dalej ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797695/
Miro79: Presne si to trafil. Problem bude niekde inde...
A zarucene presahuje ZSSK, on bude globalny.
Kupovali sme byt v novostavbe. Tak nieco odflakane by inde nepreslo.
Dodrzovanie noriem - no co by som nechcel?! Opravit poruchu - vacsich fuserov mi nemohli poslat..... A za to ma clovek platit?
A ked reklamuje, este ho maju za doterny hmyz...
Je velmi zaujimave, ze v zahranici si Slovak (Madar - kedze to stavali Madari, atd) taky pristup k praci nedovoli. Vie, ze by ho hned vyhodili.....
Ale u nas, len nech za to netreba zaplatit. Radsej fuser, ako skuseny robotnik...
A zarucene presahuje ZSSK, on bude globalny.
Kupovali sme byt v novostavbe. Tak nieco odflakane by inde nepreslo.
Dodrzovanie noriem - no co by som nechcel?! Opravit poruchu - vacsich fuserov mi nemohli poslat..... A za to ma clovek platit?
A ked reklamuje, este ho maju za doterny hmyz...
Je velmi zaujimave, ze v zahranici si Slovak (Madar - kedze to stavali Madari, atd) taky pristup k praci nedovoli. Vie, ze by ho hned vyhodili.....
Ale u nas, len nech za to netreba zaplatit. Radsej fuser, ako skuseny robotnik...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797683/
Jedna slovenska reakcia - na margo zaspatej doby.
Bolo to relativne kratko po mojom pobyte v Nemecku. U nas boli vtedy "moderne" persingy a ESA, ergo rada 363, 163, 162.... Na osobaku boli radene vtedajsie Bymee, ktore mali aj to zatvaranie dveri (od rychlosti 5km/h...) Len na to bolo treba "zltu" hadicu so vzduchom.
Z nejakych pricin bola vsak suprava tahana bobinou, ale bez "zlteho" vzduchoveho potrubia... Teda suprava nemohla zavriet dvere pneumaticky.
Ba co horsie, ani to blokovanie dajako nefungovalo.
Na moj stiplavy komentar, ze ZSR nedokaze zabezpecit ani funkcnost zariadenia, ktore je k dispozicii sa ozval nejaky spolucestujuci. Neviem, ci to bol urazeny zelezniciar alebo jeden z typickych Slovakov.
Jeho reakcia ma sokovala -
co vymyslam take hluposti, hlavne ze vozia skoro zadarmo.
Takze netreba robit veci poriadne, to sa u nas nenosi. Ten, kto vyzaduje poriadnu pracu, je otrava, ktora vymysla.
Chory narod, ktory takto uvazuje....
Bolo to relativne kratko po mojom pobyte v Nemecku. U nas boli vtedy "moderne" persingy a ESA, ergo rada 363, 163, 162.... Na osobaku boli radene vtedajsie Bymee, ktore mali aj to zatvaranie dveri (od rychlosti 5km/h...) Len na to bolo treba "zltu" hadicu so vzduchom.
Z nejakych pricin bola vsak suprava tahana bobinou, ale bez "zlteho" vzduchoveho potrubia... Teda suprava nemohla zavriet dvere pneumaticky.
Ba co horsie, ani to blokovanie dajako nefungovalo.
Na moj stiplavy komentar, ze ZSR nedokaze zabezpecit ani funkcnost zariadenia, ktore je k dispozicii sa ozval nejaky spolucestujuci. Neviem, ci to bol urazeny zelezniciar alebo jeden z typickych Slovakov.
Jeho reakcia ma sokovala -
co vymyslam take hluposti, hlavne ze vozia skoro zadarmo.
Takze netreba robit veci poriadne, to sa u nas nenosi. Ten, kto vyzaduje poriadnu pracu, je otrava, ktora vymysla.
Chory narod, ktory takto uvazuje....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797682/
Nechcem sa handrkovať, ale cca 5 rokov dozadu, keď sa postupne montovali na 363 UIC srandičky, tak som mal súpravu 20-00iek asi 5ks a pobyt v Novom Meste n.V. asi 2 hodiny. Čo by som bol za diletanta, keby som hneď všetko neskúšal, neprepojil kábel s mašinou a nepoprepínal ovládania dverí do centrál. Čuduj sa svete, všetko krásne fungovalo. Zatvoril som dvere a boli zablokované. Odblokoval som jednu stranu, druhú stranu, nijaký problém. Ten bude niekde inde.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797681/
wagoo: "V klasickych supravach by to zatial aj tak neslo, nevieme totiz plnohodnotne zamykat dvere. .. "
Pre pobavenie...
Pisal sa rok 1992, ked som pol roka stravil v Nemecku. ("Milostpane, at se propadnu do zapadniho Nemecka.") Presnejsie v Erlangene, takze som sa casto vyskytoval aj na stanici v Norimbergu. V tych casoch este jazdili rychliky Praha - Pariz, Praha - Stuttgart.
Velmi som sa bavil na 2 hlaskach. Ked bol hlaseny nejaky IC, EC rychlik , ba aj osobak vnutrostatny, pripadne smerujuci do Rakuska, hlasenie bolo v zmysle:
Vlak XY do ZZZ je pripraveny na odchod. Dvere sa zatvoria automaticky, vlak odchadza. .....
Prazske rychliky:
Vlak XY do Prahy je pripraveny na odchod. Zavrite dvere, vlak odchadza.......
Odvtedy uz nie je ani Ceskoslovensko, ani CSD, jednotna ZSR, odvtedy sme v EU, len to skamenele myslenie a takmer ziadne investicie do skutocnej modernizacie.......
Takze zavorte dvere, vlak odchadza.
A nam uz vlastne odisiel...... Viac ako pred 20 rokmi.....
Pre pobavenie...
Pisal sa rok 1992, ked som pol roka stravil v Nemecku. ("Milostpane, at se propadnu do zapadniho Nemecka.") Presnejsie v Erlangene, takze som sa casto vyskytoval aj na stanici v Norimbergu. V tych casoch este jazdili rychliky Praha - Pariz, Praha - Stuttgart.
Velmi som sa bavil na 2 hlaskach. Ked bol hlaseny nejaky IC, EC rychlik , ba aj osobak vnutrostatny, pripadne smerujuci do Rakuska, hlasenie bolo v zmysle:
Vlak XY do ZZZ je pripraveny na odchod. Dvere sa zatvoria automaticky, vlak odchadza. .....
Prazske rychliky:
Vlak XY do Prahy je pripraveny na odchod. Zavrite dvere, vlak odchadza.......
Odvtedy uz nie je ani Ceskoslovensko, ani CSD, jednotna ZSR, odvtedy sme v EU, len to skamenele myslenie a takmer ziadne investicie do skutocnej modernizacie.......
Takze zavorte dvere, vlak odchadza.
A nam uz vlastne odisiel...... Viac ako pred 20 rokmi.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797679/
Hater: isteze v podmienkach firmy, pre ktoru robis aj Ty je model vysoko neprakticky, prilis efektivny a uzivolo by sa na nom dalsie oddelenie "automatizacie prevadzky" o pocte xy kusov v BA a zx kusov napr. v KE.
V konecnom dosledku, to co moze zarabat by prerabalo.
Hlavne ked si clovek pozrie uderku v dielanach na udrzbe. Tu sa usek udrzby okresal az tak, ze vidlicove kluce chodia po dielni uz pomaly same , a o vysoko odbornom materiale sa moze len snivat. Ja len cakam, kedy dojde vyhlaska, ze prevadzkove kvapaliny resp. spalky a redukovanu E0 si rusnovodic bude robit sam pred nástupom.
Akoze, pri trosku triezvom pohlade by sa dala tato robota tak zefektivnit, ze .. ale to by sa nesmelo "akozesetrit" tak kde sa setrit nema, a zacat setrit tam, kde je to momentalne zakazane...
BTW: tohto roku sa chceli prenajat masinky, pokial nedojdu nove. Tak som zvedaf, ako to dopadne ...
Kamilk: ono, bez sprievodcu by to mohlo ist iba vo vlakoch regionálnej dopravy , kde mozeme hovorit o ucelenkach PP a Esusoch. Tam sa predsa osadil informacny system, z ktorého by malo byt kazdemu jasne, ze ake bude pocasie, a kde aky vlak meska, caka atd. V klasickych supravach by to zatial aj tak neslo, nevieme totiz plnohodnotne zamykat dvere. ..
V konecnom dosledku, to co moze zarabat by prerabalo.
Hlavne ked si clovek pozrie uderku v dielanach na udrzbe. Tu sa usek udrzby okresal az tak, ze vidlicove kluce chodia po dielni uz pomaly same , a o vysoko odbornom materiale sa moze len snivat. Ja len cakam, kedy dojde vyhlaska, ze prevadzkove kvapaliny resp. spalky a redukovanu E0 si rusnovodic bude robit sam pred nástupom.
Akoze, pri trosku triezvom pohlade by sa dala tato robota tak zefektivnit, ze .. ale to by sa nesmelo "akozesetrit" tak kde sa setrit nema, a zacat setrit tam, kde je to momentalne zakazane...
BTW: tohto roku sa chceli prenajat masinky, pokial nedojdu nove. Tak som zvedaf, ako to dopadne ...
Kamilk: ono, bez sprievodcu by to mohlo ist iba vo vlakoch regionálnej dopravy , kde mozeme hovorit o ucelenkach PP a Esusoch. Tam sa predsa osadil informacny system, z ktorého by malo byt kazdemu jasne, ze ake bude pocasie, a kde aky vlak meska, caka atd. V klasickych supravach by to zatial aj tak neslo, nevieme totiz plnohodnotne zamykat dvere. ..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797675/
alebo možno práve absolvoval pravidelnú lekársku prehliadku (vrámci šetrenia počas šichty)
koky : aj keď si myslím že si mal skôr zakryť oči, aby sa na toho blba nemusel pozerať...
koky : aj keď si myslím že si mal skôr zakryť oči, aby sa na toho blba nemusel pozerať...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797664/
Možno načúvací prístroj
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/797625/
Maly Slovak klopi usi a poslucha v strachu vrchnost (akukolvek, predtym madarsku, dnes slovensku ci zahranicnu - podla firmy).
Vacsi Slovak sa citi ako drab a pusta na svojich podriadenych hrozu.
Ovsem tento vacsi Slovak sa pred zahranicnym majitelom meni na toho malickeho Slovaka, ktory sa z vrchnosti ide pokakat a aby sa nepokakal, tak pusta este vacsiu hrozu na Slovakov mu podriadenych.
A kazdy sa kazdeho boji, ze mu podrazi nohy.
U statnych firiem plni ulohu majitela kamarat politikov co politik sam,
ktory je moralne este vacsie bahno a este vacsi zakerak ako ten zahranicny majitel zahtanicne firmy. A boja sa ho vsetci.
Aspon taky dojem mam z toho, co na Slovensku pozorujem.
Cest zopar vynimkam....
Kedy sa prestaneme bat a cacneme normalne spolupracovat? Asi sa toho nedozijem. Bojime sa radi a podriadujeme sa radi tiez, je to lahsie ako byt v plnom rozsahu za seba zodpovedny.