Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
"Bude to s nami, alebo bez nás?"
konkretna opdoved je tu:
zařízení pro změnu rozchodu se nachází minimálně na přechodu Przemysl-Medyka, v provozu na 1 páru nočních vlaků Krakow-Lvov a zpět. Konkrétně rychlík 36 Krakov 22-41 - Lvov 6-03 a opačným směrem 35 Lvov 23-59 - Krakov 5-17. Problémem je, že se na to nedá podívat pořádně zvenku, je to v noci, ale hlavně v této době probíhá pasová a celní kontrola. Veškerými mými dojmy jsou tedy jen siréna a mírné škubnutí, které provází změnu rozchodu.
Při koupi zpáteční jízdenky na tento spoj (35/36) poměrně zajímavá relační sleva, za polovic oproti dennímu a pomalejšímu rychlíku s přímými vozy z Prahy, na kterém, kromě toho, že tvrdne půl dne v Krakově, tak klasicky zvedají a mění podvozky.
http://www.zelpage.cz/zpravy/8266#komentare
aj to fičí voľakde vo svete pravidelne?
Budem sa opakovať - nie som zástanca širokorozchodnej, ale vidím to ako nadnes jedinú reálnu možnosť, ako niečo spraviť s južným ťahom, lebo inak sa to tu len konzervuje, alebo zhoršuje.
Nastastie, tato vlada pochopila, ze projekt nie je financne navratny a ani ekonomicky efektivny pre SR a snazia sa to diplomaticky Rusom povedat. A tym nezostava nic ine, len musia znovu trpezlivo cakat na zmenu vlady.
pred 4 dňami....nominant SDKU ved ten to mal jednoznačne odmietnuť....
holt pred volbami sa toho natáralo a potom sa už nedalo uhnúť ked sa zmobilizovali voliči proti niečomu čo nemuselo byť ani zlé.....