Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
no Brano samozrejme do HAnisky ten kúsok naozaj nie sú tisíce výhybiek ani tisíce výhybkárov čo je pre každého logické ale na ten kúsok trate je tam tých dopravných zamestnancov povedal by som dosť.......no ale ty si schopný ma presviedčať že vlaky vlastne neriadia ludia ale mimozemšťania a namiesto vodičov sú nejakí zombíííííííííí
Zamcan, odkial mas informacie, ze SRT pojde sucasne s normalnym rozchodom? Ako je vyrieseny iny tratovy profil a vyska troleja?
no čo mi ešte nahovoríte že niekto z vesmíru príde robiť údržbu,alebo že v BA bude pracovbná čata aby mohla v Plešivci riešiť lom kolaje......alebo nedajbože prídu uderníci z Kyjeva?
Vysolili na stavbu skoro 5 miliárd €, stavba sa oproti pôvodnému rozpočtu dvojnásobne predražila, projektanti počítali s premávkou 150 nákladných vlakov denne, ale to sa tak skoro nesplní, lebo na nemeckej strane sa poriadna prípojná trať ani nezačala stavať, trať je súbežná s Rýnom, pričom lodná doprava je najlacnejšia, Holandsko má najmodernejšie riečne lode v Európe, na zvýšenie nákladnej dopravy z nemeckého Porúria do Rotterdamu neboli potrebné skoro žiadne investície, proti stavbe boli mnohí ekonómovia a ekologické organizácie
nad tymto som sa pousmial ja :) Lahko si spocitas, ze pri dlzke trasy 400 km, priemernej rychlosti okolo 90 km/h a pocte vlakov okolo 20 denne jednym smerom bude potrebne vybudovat do 15 - 20 vyhybni aj s rezervou.
ak bude trať dvojkoľajná tak neni dôvod na to aby tam fugnovalo veľa ľudí. Stačí AB, pár diaľkovo ovládaných staníc a nič viac netreba na riadenie dorpavy.
Ak má byť tá trať jednokoľajná tak to sa môže rovno prekladať a voziť po dvojkoľajke súčasnej a bude to trvať tak isto
iste trať sa postaví a nebude ju treba vôbec kontrolovať,opravovať.......
určite niekto vrazí miliardy a potom si kludne nechá voziť vlaky konkurenciou no čo mi ešte chcete nahovoriť
no a čo sa týka dialkového riadenia z KE do BA na tom som sa len pousmial.....
Takych trati je v samotnom Rusku pozehnane. Jeden priklad za vsetky:
http://en.wikipedia.org/wiki/Salekhard%E2%80%93Igarka_Railway
ludia by mali prácu aj na východe aj na Gemeri
aku pracu? Mozno pocas vystavby. Hotova trat bude ovladana dialkovo z Kosic/Bratislavy a cez Gemer vlaky iba prefrcia.