Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Projekt je návratný len sa nevie na akú dlhú dobu to by skutočne záležalo na objeme prepraveného tovaru,
od mnohých z Vás som tu okrem ideologických vecí ako preboha nepustiť Rusov do Europy alebo Rusi si hrajú svoju mocenskú hru ...Ano hrajú tak ako Američania alebo Nemci a my sa môžme len priživovať a nie radiť velmociam kde čo majú stavať...aj keby sme mali sto krát pravdu .....nezoberieme my zoberie druhý.
Druhá vec - pred pár rokmi sa Česi tešili že ako bude v Bohumíne končiť Transsibírska magistrála. Ale nekončí a končiť nebude, lebo Poliaci nedovolili predĺženie svojej širokorozchodnej a tým zachránili svoje prekladiská. Tiež by sa radi nepozerali ako cez ich územie prechádzajú naložené vlaky. Prekladanie tovaru je bezpochyby drina, ale finančne veľmi lukratívna...
Tretia vec - keby chceli projektanti ŠRT ušetriť a tak ovplyvniť návratnosť trate, tak to postavia cez Maďarsko. Dunaj je bližšie, krajina rovinatá. Slovenská trať bude drahšia min. o Sorošku...
Štvrtá vec - ak tak strašne chcú dostať širokorozchodné koľaje k Dunaju tak ich tam majú - v prístave Izmail v ukrajinskej časti delty Dunaja...
a prečo nie v ČIernej ? čo je okrem diery v ČIernej aká dialnica...aký prístav len prekladisko.V takom GYori Dunaj blízko dialnica blízko......
cesta vlakom by bola kratšia o 2-3 týždne preto nechápem ako tu niekto môže napísať že lodou je to kratšie.........overené už sa robili promo jazdy.
1. keď ide vlak s nákladom z Číny do Európy 12000km tak je jedno či sa musí prekladať na kilometri 11000 alebo na kilometri 11500, zdržanie také isté, len to prekladanie na východe SR, Maďarska,Poľska je lacnejšie o pár stoviek kilometrov novej trate
2. trasa týchto vlakov prechádza min. piatimi krajinami (Čína, Mongolsko/Kazachstan, Rusko, Ukrajina, Slovensko/Poľsko/Maďarsko), na každej hranici musí vlak stáť a čakať kvôli colným prehliadkam, v postsovietskych krajinách nie je výnimkou ak si colníci či milicionári niečo vypýtajú za "ochranu" nákladu, zrejme pre toto je stále v kurze lodná doprava, aj keď pirátstvo pri somálskom pobreží to môže čiastočne zmeniť...
Len mam problem s tymi planmi ako sa to robi u nas, uz je to taky zvyk, niekto si nieco zmysli pre svoj kseft, chce aby to zatiahol niekto iny, namaluje ruzovy obraz ako dobre to bude vyzerat(hlavne preneho) a ako zle ked to nebude, alebo pohrozi madarmi, a potom sa divime, ze nadolezite veci nie su peniaze. Nilto sa ani len nezamysli, ze preco ten tovar uz neprudi cez cop ani len dnes, aj ked muoze, ale zacne az potom ked sa posunie prekladisko o 500km dalej smerom k drahsej pracovnej sile.
Rusi vedia, ze sa nechame lahko pritlacit, a skor ci neskor zas najdu nejaku slabsiu osobu, co podlahne. Len aby sme dopadli ako s plynom, ked sme tiez vystraseni podpisali v 2008 "vyhodnu" 20 rocnu zmluvu, a dnes kubik v kapusanoch rus predava slovakovi drahsie ako na vstupe do anglicka, a slovak s nizkymi nakladmi na distribuciu plati vysiu cenu za kubik ako anglican s 5 nasobnym platom. A tam to ide navyse este cez jedno more, a anglican ani nereguluje predajnu cenu. Az tak ma rus namysli nase blaho.
Tak ja len tak, ze je to pre mna o prioritach. Nepoviem, keby zeleznica nestihala, v cope sa hromadili kontajnery ze ich niet kam davat, ale kym kapacita postacuje, netreba brat dalsie pozicky...
Ale nebudem dalej burinit, dalej uz len o kolajach a masinach
Cinan dneska stale radsej vozi lodou, lebo:
a/ je to rychlejsie
b/ nevie o tom ze sa vlakom da a nie je to ani moc drahsie
c/ nechce sa nechat dat vydierat ruskym monopolom a zverit mu prepravu svojho exportu, aby bol potom lahko vydieratelny pri kazdej prilezitosti
všetci sa tvárite ako keby v Rusku fungovala žel doprava na princípe volného trhu.......alebo ako keby tam už bol......
Alebo to, ze 1-2 extra hodina na prekladku je faktor, ktory zavazi, ze sa kontajnerovy vlak, pri ktorom sa uvadza doba prepravy s presnostou plus minus jeden az dva dni, sa zrazu neoplati.
Alebo mozno sa polskemu inzinierovi podari zlacnit a schvalit svoje suw2000 v rakusku a taliansku a potom uz len budeme kukat uplne finance vycerpany na svoj pomnik splacajuc bankam zaruky, zatialco rus bude vozit priamo k zakaznikovi, kade to bude lacnejsie, a kaslat na celu srt aj s prekladisko, zmluva nezmluva.
rusi aj ukrajinci by inakade tranzit nepustili ,investicie by sa určite vrátila len je otázne dokedy za5 ,10,20 rokov....a tovary z Azie sú perspektívne a jazdiť budú zaleží len kade....svoju polohu sme možno z ideologických dôvodov stratili.
ak sa nič stavať nebude všetci si vydýchnime že sa naozaj možno bude využívať prekladisko v Dobrej
a inak by sme to nestavali sami pre pekné oči Russian girls
Postavíme trať, príde nejaký dopravca a bude na nás alebo toho, kto si postaví ŠRT pozerať ako na bláznov. Načo by prekladal tovar v ČnT, alebo načo vo Viedni, keď môže prísť s jedným a tým istým vozňom až do cieľa.