Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Širokorozchodná trať sa nachádza na východe Slovenska a spája Užhorod - Maťovce - Hanisku pri Košiciach a USSteel alebo bývalé VSŽ. Dĺžka trate je 95km z toho 88 km je na Slovenskom území. Trať sa využíva hlavne na vozbu železnej rudy do Východoslovenských Železiarní ale aj na vozbu uhlia do tepelnej elektrárne Vojany. Dnes jazdia po trati prevažne 3 páry nákladných vlakov. Váha jednej súpravy je v priemere asi 4200 ton. V minulosti zabezpečovali dopravu rušne radu 781-8 v radení 2 alebo 4 HDV vpredu a 2 HDV na postrku. Dnes ťahajú vlaky lokomotívy 125-8 v radení 2 dvojice vpredu a v úseku Trebišov - Slančík -(Haniska) ďalšia dvojica na postrku. Posun v depe Haniska a do USSteel zabezpečujú 771-8, 770-8, a 721-8.
Širokorozchodná trať sa nachádza na východe Slovenska a spája Užhorod - Maťovce - Hanisku pri Košiciach a USSteel alebo bývalé VSŽ. Dĺžka trate je 95km z toho 88 km je na Slovenskom území. Trať sa využíva hlavne na vozbu železnej rudy do Východoslovenských Železiarní ale aj na vozbu uhlia do tepelnej elektrárne Vojany. Dnes jazdia po trati prevažne 3 páry nákladných vlakov. Váha jednej súpravy je v priemere asi 4200 ton. V minulosti zabezpečovali dopravu rušne radu 781-8 v radení 2 alebo 4 HDV vpredu a 2 HDV na postrku. Dnes ťahajú vlaky lokomotívy 125-8 v radení 2 dvojice vpredu a v úseku Trebišov - Slančík -(Haniska) ďalšia dvojica na postrku. Posun v depe Haniska a do USSteel zabezpečujú 771-8, 770-8, a 721-8.
-
Inak čučím, že tam majú pružné upevnenie
http://maps.google.sk/maps?hl=sk&ie=UTF8&ll=48.430582,22.195451&spn=0.006863,0.02723&t=h&z=16
no a čo sa týka kazachstanu nezabudaj že to je trasa cez Iran.a to zrovna nie je krajina priatelská EU krajina ktorá má sankcie od EU čo by sa tak asi stalo s tovarom v Irane vie to dnes niekto povedať? aká by bola odpoveď malého Hitlera na embargo ?takže aj tento projekt je značne otázny.