Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Tranzit tvorí v súčasnosti cca 15% výkonov ZSSK Carga, a aj z toho sú väčšinou prepravy sever-juh, pre ktoré bude ŠRT v smere východ-západ bezpredmetnou, resp. dovoz do ČR, pre ktorý tiež ŠRT končiaca vo Viedni asi nebude extra atraktívna. O koľko výkonov by nás teda hypotetická ŠRT vedúca mimo územia SR mala pripraviť?
Osobne som rad ze trat nebude. V podstate by slo iba o velmi drahy presun prekladiska o 500 km na zapad, pricom na 10 000 km ceste z Ciny je to zanedbatelna vzdialenost. Casova uspora prepravy nie je v podstate ziadna.
Obrovske naklady na vystavbu by sa iba z tranzitu nikdy nevratili. Uz len z toho dovodu, ze je proti nariadeniam EU vyberat za ZDC viac ako su variabilne naklady manazera infrastruktury (u nas zakon 513/2009 o drahach). Aj keby sme regulaciu neuvazovali, a teda poplatky by sa stanovili vyssie, vzdy tu budu existovat konkurecne lacnejsie trasy a aj formy dopravy. Toto by nebola jedina trat z vychodu na zapad, navyse Cinania v Kazachstane stavaju normalny rozchod smer Iran a Turecko.
A s financovanim z EU to tiez nevyzera dobre. Ak by mala byt financovana z fondov EU, velmi pravdepodobne by musela patrit do siete TEN-T. A to si osobne naozaj nemyslim. Podmienky zaradenia su jasne stanovene a tie zrejme trat nesplna.
Skratka a dobre, 5 mld EUR mozeme minut aj rozumnejsie. A hlavne nemusime suhlasit so vsetkym, co si Rusi zmyslia, sme predsa suverenny stat.
ibaže toto mi môžeme len tvrdiť prečo to Rusi chcú sa môžeme tiež len dohadovať......ale jedno je isté ak to náhodou pôjde mimo nás potom sa len ludia v ČIernej môžu báť o robotu.......JA len dúfam že vláda si to dobre rozpočítala a má už nejaké info o nerealnosti aj cez Maďarsko,lebo ak NIE kruto pochovováva tranzit z východu cez naše územie a tým prácu pre stovky ludí v SR a len z ideologických dôvodov......
Sami Rusi prezentovali, že by tam vozili 20 000 kontajnerov ročne, to je jeden vlak za deň. Len pre zaujímavosť Dunajská Streda spracuje cez 400 000 kontajnerov ročne a ide tam lokálka so samovratmi... Boli to len prázdne reči.
Robo: Od nového GVD je plánovaný kontajnerový Nex 2x týždenne Dobrá - Taliansko.
tranzit z východu bude narastať