Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Preto sa k Schutzovi ani nebudem vyjadrovať aj Figel vidí skôr hrozbu ruského medveďa ako seriozny pohlad na projekt......
Predovšetkým za dilentatizmus považujem fakt že niekto sa vyjadruje pred ukončením práce nezávislých odborníkov o ekonomickej návratnosti,či schopnosti ho zafinancovať....keď to niekto takto robí má na mysli predovšetkým politické veci ako vecné riešenia.....
My sa môžme doma aj postaviť na hlavu ako to nie je treba a niektorí politici trepať nezmysly o strate pracovných miest v Čiernej,môžme písať aj o tom že kapacita našich tratí vystačí o moderných technologiach pri prekládke či moderných vozňoch ktoré sami pri jazde vymenia podvozok ano toto všetko realne existuje.......
ALE my sme blchi a náš názor je pre Rusa irelevantný keď nie my budú iní.Ano môžme sa utešovať že ruský minister železníc chce nás Poliakmi a Maďarmi zastrašiť ....ale toto nie je nejaký mafian ale vysoký štátny úradník ktorý si zase nemôže dovoliť trepať ako Fero v krčme,rovnako ako je to s údajným listom Orbána Putinovi nikto ho nevyvrátil.....pritom o projekt predlženia ŠRT naozaj mali zaujem v nedávnej minulosti aj PKP a ČD dokázatelne.....
no a RAsťo čo sa týka že vlastne ŠRT nezaručí že tovar pôjde po nej lebo je liberalizácia nákl.dopravy a kde? v Číne,Rusku na Ukrajine.alebo odkial vieš ako bude ŠRT fungovať veď pôjde o spoločný podnik ktorý budú stavať súkromníci tí tam vrazia peniaze ,ale podla TVojej logiky prepravy presmerujú po iných kolajách.....no to by títo páni určite nedopustili aby tovar jazdil inakade napr rôznymi administratívnymi zábranami ako zvyšovaním ceny v prekladiskách . alebo xxx násobne pomalšou prepravou a pod. Preto tvoje úvahy že by niekto staval a nezabezpečil si tovary ( z východu bez problemov) sú nepochopitelné zjavne asi aby si zvýraznil nevýhodnosť projektu....
ale mňa ideologické ani logické argumenty nepresvedčia ,pokial sa ŠRT postaví mimo našho územia.Potom čo budú prekladať robotníci v Čiernej (už len to je demagogia že vela tranzitu cez Čiernu dnes nejde),SR príde o možnosť významnej tranzitnej krajiny s možnosťou logistických centier,na Slovensku je jeden projekt pre velké logistické centrum na Záhorí to sú všetko prac miesta....a projekt pôjde cez súkromné peniaze takže záťaž na ŠR je prinajmenšom diskutabilná sa oháňať peniazmi na zmysluplnšie projekty je preto tiež len úvaha.....a preto sa pýtam prečo sa nepočká na študiu o realizovatelnosti projektu a priznám sa jediná čo si želám aby táto štúdia projekt zavrhla aby druhí neprofitovali z toho čo sme len tak zavrhli lebo nám peniaze z východu smrdia......hoci iným demokratom je to jedno....Prečo V4 nevydá jednotné stanovisko že projekt sa budovať nebude,potom budem možno veriť aj Figelovi a jeho argumentom
http://firmy.etrend.sk/firmy-nefinancny-sektor/analyza-k-sirokorozchodnej-bude-az-na-buduci-rok.html
http://rastislavfarkas.blog.sme.sk/c/238171/Zrusenie-sirokorozchodnej-Diletantizmus-alebo-rozumny-krok.html
Na taký intelektuálny odpad sa diskusie na tomto serveri ani zďaleka nepribližujú, hoci aj tu sa dá všeličo prečítať. Zo strany autora sympatický pokus, ísť takto s kožou na trh.
Osobne si myslím, že skôr treba uvažovať o zefektívnení existujúceho, tu je možností viac, resp. dobudovaní nových krátkych prepojení.
Pri súčasných traťových rýchlostiach je reálnych max 9 párov a aj to za úplne ideálnych podmienok.
Inak píše autor rozumne, zdieľam jeho názor.
Kam až ta NR trať z Maťovců vedla, do Čopu, nebo někam dál? a naše mašiny jezdily až kam?