Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Tak jinak, co kdo to obsluhoval a čím tam jezdil...
Vsetcia politici zufalo hladaju prácu pre Vychod krajiny a tento projekt je presne proti tymto záujmom.
(Zeby odtial vozili robotnikov na prekladisko pri Viedni.. )
Je to podla mna chorá myslienka od zaciatku a sluzi len na zavadzanie.
A Maďari sa nás nebudú nič pýtať. Oni ľahšie na rovine postavia širokú ako u nás. Pozri sa na MÁV menetrend, aké číslo má trať Hegyeshalom - Bp. A pridaj aj na východ do Záhony a je to hotové.
neviem odkial si zobral informaciu, ze ak nie na Sloevnsku tak cez Madarsko pojde SRT. Nikdy nikto takú alternativu nepredlozil a ani neskumal.
Ak niekto skutocne chce lacno stavat, tak pojde cez Polsko. Vsetky ostatne alternativy su politicke a mocenské (casto doplnene s paranoiom) tzn. nemaju ziadne opodstatnenie. Podla mna v tychto casoch na to nikto peniaze neda.
Ak niekomu by na tom záletalo mal uz takmer 90 rokov na vybudovanie juznej spojky z Kosic do Bratislavy. (A boli aj lepsie casy pre Rusov ako terajsie a mohli by jednoduchu prinutit CSD na take práce. Nic sa nedialo okrem pomalej a takmer neviditelnej modernizácie).
Kde je ten tovar, ktory chcu za kazdu cenu vozit?
Koľko žeriavov? Záleží od počtu vlakov. Po dnešnej ŠRT to môže byť maximálne 30 párov vlakov, celkovo 3000 kontajnerov denne. Celkový čas prekládky 6000 min = 100 hodín, pri plnom obsadení žeriavu je to 5 kusov. Navyše existujú aj automatické zariadenia, ktoré to dokáže zvládnuť ešte rýchlejšie...
Myslím si že aj zástancovia širokorozchodnej majú kus pravdy,a aj odporcovia.A asi to všetko ostane na politických špičkách ako rozhodnú.A len čas ukáže či by to bol správny krok.To žiaľ nemôže vedieť nik.Poučení z histórie je viac.Vyhodia sa veľké peniaze a môže sa stať že trať bude zívať prázdnotou ako mnohé dnešné trate...Čo urobila automobilová doprava so železnicou vie snáď každý.Moja otázka znie:Prečo zrovna do Viedne?A kam potom ďalej?Či nakoniec sa v Európe začnú stavať trate už len širokorozchodné?Európa sa zjednocuje aj na železnici(normy TSI,zabezpečovač ETCS).Ako budú v tomto kontexte fungovať tie širokorozchodné trate a vozidlá po nich premávajúce?Budú sa pre ne vytvárať ďalšie nové normy,schvalovacie procesy,nové úrady a stým všetkým súvisiace náklady?Ďalšia vec prekladiská.Nepoznám síce pomery,ale asi ich má každá susediaca krajina s Ukrajinou.Ak sa mýlim,tak ma opravte.Čo s nimi?Nechajú sa len tak nevyužité chátrať?Najprv sme do niečoho investovali a potom to necháme len tak a investujeme do niečoho iného?Nemám pocit že by to spravil rozumný hospodár.Navyše pri súčasnej hospodárskej situácii.