Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Kríza sa začína prejavovať v celej svojej sile.
1. Normálne ide viac vlakov v noci, cez deň sa dáva priestor výlukám a prácam vo vlakových prestávkach pre traťovákov, trolejárov a pod. Počas dňa ide viac vlakov skoro ráno a potom poobede.
2. Na jednom zhlaví je výpravca, na druhom je výhybkár. Výnimkou je Haniska, Trebišov a Maťovce, kde je výhybkárov viac. Výluky dopravnej služby sú iba v prípade nepretržitých výluk, čo zase tak často nebýva.
3. Na Červenom dvore slúži jeden výpravca na NR a jeden na ŠRT, výhybkár je jeden spoločný. "Sedí" na ŠRT, ale v prípade potreby uteká na normál.
Nemáš zač.
PS: Pred cestou k nám sa mi radšej ozvi, aby si necestoval zbytočne. Ak práve nebudem na NR, podám Ti presné info.
2. A jak se slouží na široké - ve stanicích jsou jen výpravčí, nebo i výhybkáři, jsou tam výluky služby dopravních zaměstnanců?
3. Jak je ovládána výh. červený dvor - v každé výhybně je jeden výpravčí, nebo je jeden výpravčí na obě výhybny?
Díky za odpověď
Aj tak viac, ako polovica záťaže ide na prekládku a po normálnom rozchode do iných železiarní.
http://www.sme.sk/c/4094475/shooty.html
Keď stavali v Rusku prvú železnicu, pýtali sa cára, či nemajú urobiť širší rozchod, než je bežný európsky, keď sú taká veľká krajina. Cár to považoval za blbosť (osvietený to panovník) a nahnevane povedal:"Na chuj šíre!"
No a konštruktéri to pochopili ako mieru, o koľko si cár želá širší rozchod
http://www.ta3.com/sk/reportaze/98830_vystavba-trate-by-sa-mohla-zacat-do-troch-rokov
BRATISLAVA - Slovensko sa predbežne dohodlo s ruskou stranou na spolupráci pri viacerých projektoch v nákladnej železničnej preprave. Zmluvy, ktoré dnes podpísal minister dopravy Ľubomír Vážny s vedením Ruských železníc, majú viesť k výstavbe novej širokorozchodnej trate cez územie Slovenska až do Rakúska za zhruba 100 miliárd korún (3,32 miliardy eur) a zvýšeniu objemu prepravy tovaru v krajine. "Ruská strana má eminentný záujem, aby cez Slovensko tieklo viacej tovarových tokov ako doteraz," povedal novinárom Vážny po rokovaní so šéfom Ruských železníc Vladimirom Jakuninom. Minister odhadol, že s výstavbou širokorozchodnej železnice by sa mohlo začať asi o tri roky. Slovenský štátny rozpočet by investíciu za niekoľko desiatok miliárd korún podľa Vážneho neutiahol. "O projekt je veľký záujem. Nevidíme problém v zabezpečení kapitálu," doplnil. Podľa skorších odhadov si mala stavba železnice vyžiadať až okolo 140 miliárd Sk (asi 4,6 miliardy eur).
Výsledkom posilnenia spolupráce slovenských a ruských železníc by mala byť aj vyššia vyťaženosť terminálu Dobrá. Prekladiskom na východe krajiny by malo prejsť asi 30.000 kontajnerov ročne oproti súčasnej tisícke. Minister vylúčil, že by sa pre výstavbu novej širokorozchodnej trate zrušil terminál v Čiernej nad Tisou. "Naopak, ideme do nej investovať. Čierna nad Tisou ostane vždy prekládkou sypkých materiálov," prisľúbil. Železnica, ktorá umožňuje priamu prepravu surovín z Ruska či Ukrajiny, v súčasnosti končí pri Košiciach. Potiahnutie širokorozchodných koľajníc cez Slovensko až do Viedne podľa Jakunina podporujú viaceré európske krajiny, záujem na ňom majú tiež ázijské štáty. Prípravu výstavby trate by malo uľahčiť nové zastupiteľstvo, ktoré Ruské železnice otvárajú na Slovensku aj pre susedné Rakúsko.
Štát prenajme Rusom terminál na východe Slovenska
Slovensko chce prenajať Ruským železniciam nákladný železničný terminál v Dobrej v okrese Trebišov neďaleko slovensko-ukrajinských hraníc. Počíta s tým zmluva o budúcej zmluve na prenájom a spoločné využívanie terminálu v Dobrej, ktorá bola podpísaná vo štvrtok. Po rokovaní s prezidentom Ruských železníc Vladimírom Jakuninom o tom informoval minister dopravy Ľubomír Vážny. "Rokovania boli náročné, ale dospeli sme ku konsenzu. Ruské železnice sa k nám nesprávali ako veľký slon k malému červíčkovi a dospeli sme ku korektnej spolupráci," zhodnotil dohodu Vážny. Ministerstvo dopravy a Ruské železnice zároveň podpísali rámcovú dohodu o vzájomnej spolupráci a o realizácii ďalších železničných projektov.
V reportáži je vložené aj video z brífingu.
SME 25. 9. 2008 12:55:01 | (čtk, sita)
http://ekonomika.sme.sk/c/4093126/vazny-zohnat-desiatky-miliard-na-sirokorozchodnu-nebude-problem.html
Dúfam, že sa to rozhýbe.