Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Ale v podstate suhlasim. Teraz je sice sprava regionalnych trati na samospravach obci/okresov, no to vobec nebrani prave tymto instituciam, aby napisali projekt a ziadost o dotaciu. Urcite by to boli neporovnatelne zmysluplnejsie pouzite prostriedky, ako na takuto blbost.
Rasto:
Ano, juzny tah ma "genialne" trasovanie. Vacsie okluky snad ani nesli porobit. Napriklad obchadzka cez Lenartovce je genialna vec. Zrejme je tam kopec, neviem, tadial som este nesiel, ale dnes sa to predsa da. Co tak priamo z Filakova do RS a na Gemersku Horku. Tam ma potom zaraza obchadzka cez Lucenec, mozno by za to stalo prepojit prave Gemersku Horku vychodozapadnou tratou napr. so zastavkou Krivan (teren nepoznam, takze mozno ide o hardcore), podla trati na mape to vyzera, ze by krizovala asi 3 velke kopce. Tu bude podla mna vzdy prioritna cesta, napokon sialeny projekt rychlostnej cesty R7 dava dobru sancu cestovat priamo BA-KE spodom, aj ked neviem, ake to ma opodstatnenie, ak budeme coskoro v Schengene a podobnou trasou sa tam (uz dlho) da dostat cez Madarsko.
brano, matus:
Kto naozaj zrusil trat, je otazka. To, ze prislo vyhlasenie, len potvrdilo jej sucasny stav/vytazenost. Kedy bola na nej zrusena doprava? Myslim, ze ta vlada vlastne urobila koniec. Aj ked si ju este nechavali ako zadne dvierka, po spominanych "zasahoch" a po zarasteni travou sa rozhodlo. Rasto ma pravdu, ze investicia do takej trate by nic nepriniesla. Mozno je aj dobre, ak zrusime taketo trate. Netreba to udrziavat, usetria sa peniaze. Aj tak je v spominanom regione preferovany druh dopravy hrdzavy zigulik, pripadne skodovka, mozno bez dveri, mozno funkcna na dvoch rychlostnych stupnoch. Ale hlavne, ze je a zmesti sa do nej cela rodina so svojimi 15timi detmi.
Trať Poltár - RS, traťová rýchlosť 40 km/h, nákladná doprava žiadna, na trati jedna dopravňa D3, ku koncu prevádzky všetky vlaky (až 6 párov) v zostave sólo 810, trať viedla takmer neobývaným územím, zlý technický stav. Investovali by ste do obnovy takejto trate?
A širokorozhodná trať má viezť z Čiernej alebo z Maťoviec?
A ak Ukrajinci skutočne zrealizujú uvažovanú prestavbu svojich tratí na normálny rozchod, zabijú tým takpovediac dve muchy jednou ranou - aj obavy o stratu pracovných miest vo východoslovenských prekladiskách, aj úvahy o zmysluplnosti predĺženia ŠRT...
Prostriedky z EU su ucelovo viazane, takze Filcko by urobil velku chybu, ak by ich vrazil do takehoto projektu.
Chybu medzinarodneho charakteru a dovolim si tvrdit, ze aj chybu, ktora by jeho dnesny oslnujuci status dost nastrbila.
Krcmova komunita nie je zas az taka blba, ako sa zda a kde inde ma tento pan volicsku zakladnu.....
Je ale pravda, ze projekt je nezmyselny, suhlasim s vyjadrenim, ze zoberie ludom z vychodu pracu (fakt neviem, co sa este ine da v takej Ciernej robit, toz ja bobar, momentalne pastikar....), v Bratislave je taketo nieco uplne zbytocne a to este nehovorim o samotnej SRT.
A ak by to malo ohrozit prebiehajuce a naplanovane projekty, to by Ficovi urcite na popularite nepridalo. Vobec ho vnimam, ako chaotika, ktory od samej radosti, ze vladne, teraz nevie, co skor. Obcas by mohol kusok porozmyslat predtym, ako nieco povie a mohlo by to byt aj super.
Oveľa lepšie by bolo zdvojkoľajnit južný ťah, úseke KE-jabl.tunel-bez problémov(teren)
Lipovník-Jesenské, tiež, Jesenské-Fiľakovo nechať tak, v prípade výluky cez existujúcu infraštruktúru RS-PT-LC, v Poltári urobiť rimavsko-lučenskú spojku(typ ako Kysak)čiže v Jesenskom by sa mašina len pripojila a v RS odpojila a aj radenie súprav ostane v zachovanom poradí.
Atď.
Aj keď to druhé patrí asi do témy koridory...
Sledoval som nedávno jeden dokument o doprave .Ešte dávno predtým ako Fico dojednával nejaké memorandum, kde sa predpokladal enormný nárast dopravy Azia-Europa vzhladom nato že sa dokončujú nejaké trate v Azii a žel.doprava by mohla byť 0 2 týždne rýchlejšia ako lodná a vzhladom aj na enormný nárast čínskej ekonomiky,takže predpokladám,že rusi pokial sa budú podielať na vybudovaní takejto trate budú tovar smerovať cez Slovensko.Argumenty že Bratislava chce chudákom z východu zobrať chlieb sú argumenty typu keď sa rozdelovalo ČSFR.Ludia z Čiernej by sa mohli viac obávať skôr privatizácie MAV Cargo,ktoré má sprivatizovať OBB ,ak sa to uskutoční je predpoklad presmerovanie tovarov cez Magyarország a v Čiernej budú prekladať velké h....
Čo sa týka samotného projektu predlženia ŠRT.Tento štát 70 miliard na to nemá,takže ak by sa niečo robilo jedine z peňazí z Ruska a EU.
http://dnes.atlas.sk/ekonomika/91629/sirokorozchodna-trat-sa-kosickej-samosprave-nepozdava
Napr. rok čo rok je v úseku Nová Baňa - T.Breznica pomalá cesta 30 km/h (od Pr do T.Breznice po vchod) - vychádza to cca na 6 mesiacov z 12 , stále to tam látajú. Potom tam dajú 60 km/h, jazdí sa tak chvíľu a potom zase, keď tade prejde merací vlak chodí sa 30 km/h. Teraz je to tam ešte luxusnejšie, lebo cez priecestie v T.Breznici je na 100m úseku závratná rýchlosť 10 km/h (končí 30 km/h a začína 10 ), potom ďalej je pomalá cesta v Kalnej n.Hr (30 km/h), Lok - Výh Pial - Beša (cca 4 km súvislý úsek 30 km/h - tu momentálne prebiehajú výluky, takže sa s tým čosi robí) a ďalšie sú Beša - Podhájska - Hul (50 km/h). Na základe tohto pozorovania nemám dojem, že by sa do údžby tratí vynakladalo veľa snahy...