Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Toto, ak sa zacne robit, uz budem verit, ze Slovensko je akousi Fantasy krajinou, vhodnou na spracovanie takym Pratchettom alebo minimalne Douglasom Addamsom, ked uz nie priamo Mr. Tolkienom.
Ved to uz hranici s Kocurkovom....
No vidite, predsa som si spomenul aj na slovensky priklad fantasy...
http://www.tvojepeniaze.sk/siroky-rozchod-trate-bol-omylom-dar-/sk_pludia.asp?c=A070512_105248_sk_pludia_p01
- podmienky pre reálnu konkurencieschopnosť žel. dopravcov (platby za DC...)
- nákladné terminály a logistické strediská
Spústa firiem v súčasnosti po železnici voziť nebude, lebo oproti kamiónom je to pomalé a žalostne málo flexibilné. A to sú dve veľmi podstatné veci, na ktoré treba hľadieť.
"A zmenu rozchodu na široký na celej sieti ŽSR z europeňazí ešte žiadny srandista nenavrhol? Však potom by boli dopravcovia motivovaní modernizovať nielen park hnacích vozidiel, ale aj komplet všetkých vozňov, takže by to bol ešte lepší nápad ako zmena trakčnej sústavy... "
Podla mna by sme to mali zaviest. Ved siroky rozchod je lepsi, mozeme prevazat objemnejsi naklad, mame motivaciu vynovit cely vozovy park, a postavit nove trate v horskych usekoch. Mozeme si zatial prepoziciavat stroje od Ukrajiny (samozrejme naftove), budeme mat mensie opotrebenie kolajnic, mame motivaciu stavat rovnejsie useky trate s vyssou tratovou rychlostou....
Rozhodne neprejdu argumenty, akoze minimalne 50% (ak nie 99) celej republiky je na normalnom rozchode a uz vobec, ze nemame HDV alebo nebodaj porovnatelne naklady do buducnosti. Nie nie, len vsetko pekne pod AC, ....aha pardon...na siroky rozchod!!!!
BTW podla mna je cely napad tahat SRT do BA/Vieden napad nejakeho choreho mozgu, ved normalne trate nie su vyuzite tak naco je este sj SRT, som cital argumenty typu ze z Katowic do Viedne to postavia a nas obide, ale treba si polozit zakladnu otazku, bude to ekonomicky rentabilne??? No podla toho co sledujem a podla trendov ake v doprave su si nemyslim, skor ide o nieco ine...
http://www.sme.sk/c/3290057/Zvacsit-sirokorozchodnu-Vychod-je-proti.html
Problém toho, prečo súkromný doprava vozí len "lukratívne" prepravy je zrejme v tom, že bez dostatočnej technickej základne ako má napr. Cargo nie je možné organizovať toľko jázd vlakov ako to štátna momopolná firma. A preto si radšej vyberie lukratívnejšie prepravy ako pofidérne Mn vlaky, pri kt. by musel nutne spolupracovať s inými dopravnými subjektmi.
Johny, čo keď s nami vybabrú a na širokej trati začnú jazdiť voliake neforemné krámy ...