Železnice na Balkáne - všeobecne
Diskusia o železniciach v balkánskych krajinách - Srbsko, Čierna Hora, Bosna, Bulharsko, Macedónsko, Grécko, Albánsko
Podradené diskusné témy
Jakub samozrejme,že letecká doprava je pri doprave do Grecka najvýhodnejšia,ale
-Poznal som cestujucich,ktorí síce mali dosť peňazí,ale do lietadla by nesadli ani za svet...
-Pri ceste cez Juhosláviu by bola cesta vlakom rovnako dlhá ako autobusom,ale pohodlnejšia a mierne drahšia /City star Grecko/
rk_kn.: Vsak ja netvrdim, ze autobusom - preco nie lietadlom? Spolu s kompletnou dovolenkou to vyjde lacnejsie, myslim vsak PLATIACICH cestujucich, nie tych, co jazdia na rozne zeleznicne vyhody. Isiel som do Grecka autobusom 3x, z toho cez Juhosku 2x a Rumunsko raz. Bol som aj v Rumunsku 2x vlakom, ale to bolo este v case, ked tam kraloval Ceaucescu, zeleznice medzi spriatelenymi krajinami boli lacne a mozem ti povedat, ze ako dieta som sa v tom vlaku fakt nudil.
Len tak pre zaujimavost - kolko si myslis, ze stoji taxik len v Soluni? A ked taka Leptokaria alebo Paralia su vzdialene niekolko desiatok km?
Ludia, prosim vas, ked uz nieco vymyslate, rozmyslajte a pozerajte sa na to z pohladu vacsinoveho zakaznika, ktory nikdy nemal rezijky, FIP-ky, cestu si vzdy platil v plnej vyske zo svojho a o nejake obdivovanie zeleznice nema ani najmensi zaujem, pac chce byt co najlacnejsie, najjednoduchsie a najpohodlnejsie PRIAMO v mieste dovolenky. Bohuzial, zeleznice sa doteraz hlavne v medz. doprave nenaucili pozerat na vec ocami zakaznika a takl aj ta medz. doprava vyzera.
Zamcan: To ma nenapadlo. Ale aj tak nevidim zmysel - kto sa bude trepat za tie prachy vlakom (pocitaj este min. lehatka, ktore v medz. doprave vobec nie su lacne) a za ten cas. ked tam moze byt ovela pohodlnejsie a bez roznych komplikacii lietadlom (a este snad aj lacnejsie).
Okrem FIP-karov nevidim realne vyuzitie. Normalny clovek sa potrebuje dostat na dovolenku co najrychlesie a najpohodlnejsie a rozhodne nechce travit cas spoznavanim madarskej pusty a krajin byvalej Juhoslavie. Navyse, pokial ides s CK autobusom alebo letecky, odvezies sa priamo do hotela. Pokial pojdes vlakom, vystupis v Soluni - a co potom? Ist miestnym vlakom? So vsetkymi tymi kuframi? S detmi? Dalsie problemy.
Zamcan: A preco to vlastne musi byt rano? Toto by nestacilo? Je to cez Skopje (MZ).
23.07.05 | 21:21 | Bratislava hl.st. | EC 175 |
23:47 | Budapest-Keleti pu. | ||
23.07.05 | 23:50 | Budapest-Keleti pu. | R 790 BEOGRAD |
24.07.05 | 06:53 | Beograd | |
24.07.05 | 07:00 | Beograd | R 411 OLYMPUS |
24.07.05 | 21:47 | Thessaloniki |
1350 km / 24h 26min |
Jakub ten ranný spoj chýba aj preto lebo R z Beogradu do thessalonik odchádza okolo 18.00,takže AVALA je neskoro.
Ešte údajne jazdia okrem Transbalkanu zo Sofie do Thessalonik 2 páry R vlakov navyše,možno,že by sa to dalo do buducnosti pospájať napr./Budapest-Beograd-Sofia-Thessaloniki/aspoň priame vozne je to stále lepšie ako sa trmácať cez Rumunsko oklukou.Čo takto sa vrátiť späť ako to jazdilo pred vojnou?
Ešte som na stránke Srbských železníc objavil ponuku Balkan Flexipass - 5 dní za 48 EUR (do 26 rokov), čo by sa dalo skombinovať s tým lístkom Pešť - Belehrad. Stále je to podstatne drahšie než bus, ale zasa popri ceste do Sofie tam ostanú ešte ďalšie 3 dni na cestovanie. Len neviem, či je za takú cenu ten lístok aj pre Slovákov - ale skúsim to zistiť.
Jakub: Srbské železnice majú stránku v slovenčine? Ja som ju neobjavil, len srbskú alebo anglickú verziu...
brano: A este info zo stranok ZSSK - sice sa to tyka bezplatneho cestovania nad 65, ale princip je rovnaky:
V praxi to znamená, že pri ceste v priamych medzinárodných vlakoch musí byť cestujúci vypravený klasicky (napr. spiatočný zľavnený medzinárodný cestovný lístok v susedskej preprave, alebo malý pohraničný styk). Ak by cestujúci chcel využívať ponuku MÁV, musí z priameho medzinárodného vlaku po prekročení hranice vystúpiť v najbližšej vhodnej stanici na území MÁV a v ceste pokračovať iným vlakom. Až z tejto stanice má potom občan Európskej únie nad 65 rokov možnosť v rámci vnútroštátnej prepravy MÁV cestovať bezplatne na základe predloženia úradného preukazu totožnosti. Uvedené platí obdobne aj pre cestu späť.
brano: Tak to pisali mnohi ludia, co chceli vyuzit to, co je bezne v CR/SR a dopadli tak, ze ich vyhodil madarsky sprievodca a este platili pokutu. A okrem toho aj tak chodia len 2 vlaky denne.
Medzi MAV a JZ je 60% zlava na spiatocne listky.
Pokial ides do Sofie a cielom tvojej cesty nie je samotna cesta vlakom, vykasli sa na zeleznicu a chod autobusom. Neporovnatelne pohodlie, cena a bez prestupov.
A skus napisat Srbom, ked uz maju stranky v slovencine a maju tam aj kontakt, tak myslim, ze ti aj odpovedia.
Jakub: Ak je pravda čo vravíš, že sa nedá v maďarskom úseku ísť na vnútro lístok, potom sa asi na slávny Tarif Svätý všetkých zúčastnených železníc naozaj vykašlem a pôjdem tým busom BA-Sofia - oproti vlaku prakticky polovičná cena, oveľa kratšia cesta, žiadny prestup...
Možno by ešte stálo za to zistiť, aká je cena spiatočného lístka vlakom Belehrad-Sofia, prípadne koľko stojí CityStar ČD-BDŽ cez Srbsko - ale asi aj tak to bude podstatne drahšie než ten bus.
brano: A keby si predsa chcel ist Komarno - Kelebia, tak preferuj bud vikend - 33% zlava alebo skusit na ISIC, ale to fakt neviem, ci funguje aj pre nas (mozem sa opytat v Budapesti esli nezapomenu).
Miestenka Budapest - Belehrad stoji 765 HUF.
Teraz som to pozeral - posledny vlak do Kelebie pride 21.29, ale co potom? Stanica bude urcite zavreta. Je to malicka dedinka, jedine sa prejst pesi do Srbska - nedaleko je cestny prechod Tompa-Subotica, tak jedine nieco stopnut, ale to je asi k nicomu.
Pre uplnost - na www.levira.hu najdes vyhladavac spojenia a hlavne s cenami so vsemoznymi zlavami.
brano: Lenze ber du uvahy, ze cez Kelebia Gr. idu len 2 vlaky denne ako som uz napisal. A na MAV je take deilne pravidlo, ze nemozes cestovat v medz. vlaku do zahranicia na kombinaciu vnutro-listok a medzi-listok. Teraz beriem do uvahy tu alternativu, ze z Belehradu pojdes rano (v tom rychliku su priame vozne uz z Budapesti). Ten rychlik ma aj tak povolenu vnutrostatnu dopravu az tesne pred hranicami. Ja som o variante Komarno - Kelebia tiez uvazoval, ale hned som to zavrhol, lebo nejaky vlak tam prichadza niekedy okolo desiatej vecer a vlak do Belehradu odchadza az po tretej rano. A na vnutro-listky do tohto vlaku nesmiem.
Preto som zvolil inu alternativu - ZA - NZ s Juniorom, NZ-Budapest za 360 Sk (spiatocny), Budapest - Beograd cca 1125 Sk (spiatocny, podla kurzu).
Ešte raz vďaka všetkým za informácie a ochotu. Z cenníkov, čo mám k dispozícii, mi zatiaľ pri dvoch osobách <26 vychádza najvýhodnejšia alternatíva cesty vlakom do Bulharska - vnútro BA-Komárno + vnútro Komárom-Kelebia + ED JŽ + ED BDŽ, ale ešte netuším, koľko môžu stáť miestenky či lehátka. Zo ZSSK mi zatiaľ neodpísali, ale snáď sa ozvú (zavolať tam najbližších niekoľko hodín nemôžem, lebo som si doma zabudol telefón ).
Ale tak či tak je cesta vlakom pri kombinovaní všetkého možného stále o vyše 50% drahšia než priamy bus BA-Sofia (spiatočný lístok čosi cez 2000 Sk/osoba)... Aj keď zasa na tých ED ešte ostane jeden voľný deň na cestovanie v Srbsku a jeden voľný deň v Bulharsku.
Grecko tranzit cez MAV, CFR, BDZ alebo MAV, JZ, MZ.
Bulharsko tranzit cez MAV, CFR.
Rumunsko tranzit cez MAV.
Chorvatsko tranzit cez MAV.
Slovinsko tranzit cez MAV, alebo OBB.
Macedonsko tranzit cez MAV, JZ.
Juhoslavia tranzit cez MAV.