Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Keď sa nikto neozve to bude tiež na nič ,ako keď si niekto pletie dojmy s pojmami.
Keď po vystúpení a nastúpení cestujúcich výpravca predpokladá zdržanie vlaku a vlak mu zavadzia na peróne tak s ním vykoná posun na uvoľnenie perónu a nie výpravu k odchodovému návestidlu.Keď pominie dôvod státia vlaku,tak ho vypraví keď budú splnené podmienky pre jeho odchod.
Ten istý prípad, ale vlak je vypravovaný návesťou hlavného náívestidla:vodiča výpravca vyrozumie o zdržaní v stanici,prípadnom posune na uvolnenie perónu a keď pominie dôvod státia tak to výpravca oznámi vodičovi.Vlak odíde po navesti 114 Súhlas na odchod.
Tak,že žiadne odkazy na články,ale zdravý rozum podporený znalosťou Ž1!
Keď sa nikto neozve to bude tiež na nič ,ako keď si niekto pletie dojmy s pojmami.
Keď po vystúpení a nastúpení cestujúcich výpravca predpokladá zdržanie vlaku a vlak mu zavadzia na peróne tak s ním vykoná posun na uvoľnenie perónu a nie výpravu k odchodovému návestidlu.Keď pominie dôvod státia vlaku,tak ho vypraví keď budú splnené podmienky pre jeho odchod.
Ten istý prípad, ale vlak je vypravovaný návesťou hlavného náívestidla:vodiča výpravca vyrozumie o zdržaní v stanici,prípadnom posune na uvolnenie perónu a keď pominie dôvod státia tak to výpravca oznámi vodičovi.Vlak odíde po navesti 114 Súhlas na odchod.
Tak,že žiadne odkazy na články,ale zdravý rozum podporený znalosťou Ž1!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251202/
Profesor: Vlak bez vlakového personálu.Zastanem v žst.odchodové náv.na Stoj.Popotiahnem si bliššie k bufetu.Náv.je ešte na Stoj,čo bolo to popotiahnutie?Posun?Jazda vlaku? Lebo vlaková cesta končí pri návestidle?Keď výpravca počas toho môjho popoťahovania na mňa pustí HDV na príprah,alebo sa bude zprivesovať postrk,opršia nárazníky,postrkárovy pricviknem malíček ,ja som vykonával posun na dopr.kolaji bez súhlasu čl.552 a tomu druhému tiež vysvetlia aké ustanovenia predpisu porušil a na ukončenie vlakovej cesty zabudneme.Vlak stojí žst.výpravca kľudne pustí na tú istú koľaj tlačený posunujúci diel.Prečo kludne ?Lebo vie,že vodičovi vlaku nedal súhlas na posun na dop.koľaji,vie kde vlak stojí a posunujúci diel vyrozumel o posune na osadenú koľaj.Ak sa mýlim ten palec má opodstatnenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251200/
upš - "Po zmene návestného znaku vodič uvedie vlak do pohybu."
Profesor - vlakvedúci vyrozumel aj ostatných členov vlakového personálu a dal súhlas rušňovodičovi
Tak sa dohodnite. Dá vlakvedúci súhlas, alebo nie?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251198/
upš: "...bude problém nie preto,že je zle napísaný ale preto, že nebude všade rovnako vysvetlený...
Podľa mňa preto nieje všade rovnako vysvetlený, lebo je zle napísaný.
Ale je to vec názoru. Každého odkazujete na články, každému nejaký článok vadí, ale stále som sa nedozvedel, ako sa má správne postupovať v uvedenom prípade, keď po skončení nástupu a výstupu zavadziam pri nástupišti a je treba, aby som sa "presunul" k odchodovému návestidlu, ktoré ešte zakazuje jazdu. Napíšte niekto zo školárov správny postup (celý), podla možnosti jednoduchý a neodkazujte na články bez vysvetlenia. Ak by sa dalo, tak taký postup, aby sa už nikto neozval, že "ale v tomto článku je ešte problém, lebo...."
Ďakujem.
Podľa mňa preto nieje všade rovnako vysvetlený, lebo je zle napísaný.
Ale je to vec názoru. Každého odkazujete na články, každému nejaký článok vadí, ale stále som sa nedozvedel, ako sa má správne postupovať v uvedenom prípade, keď po skončení nástupu a výstupu zavadziam pri nástupišti a je treba, aby som sa "presunul" k odchodovému návestidlu, ktoré ešte zakazuje jazdu. Napíšte niekto zo školárov správny postup (celý), podla možnosti jednoduchý a neodkazujte na články bez vysvetlenia. Ak by sa dalo, tak taký postup, aby sa už nikto neozval, že "ale v tomto článku je ešte problém, lebo...."
Ďakujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251196/
Charly:
Kým ti niekto povie synak tak to s tebou myslí dobre.
Čítaj,čo som napísal kolegovi,pred tebou a dobre ešte raz ako odpovedal 10058.
Vieš,prečo som už túto otázku dal pred mesiacom do pľacu,lebo som vedel,že s čl.338 Ž1 bude problém nie preto,že je zle napísaný ale preto, že nebude všade rovnako vysvetlený.
Doprave zdar a mudrlantom zmar.
Kým ti niekto povie synak tak to s tebou myslí dobre.
Čítaj,čo som napísal kolegovi,pred tebou a dobre ešte raz ako odpovedal 10058.
Vieš,prečo som už túto otázku dal pred mesiacom do pľacu,lebo som vedel,že s čl.338 Ž1 bude problém nie preto,že je zle napísaný ale preto, že nebude všade rovnako vysvetlený.
Doprave zdar a mudrlantom zmar.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251187/
Ad upš:
Ahoj, si on line? Tuším súhlasíš s tým, čo som napísal, aspoň mi to vychádza z Tvojho príspevku! Či nie?
Pekné sviatky!
Ahoj, si on line? Tuším súhlasíš s tým, čo som napísal, aspoň mi to vychádza z Tvojho príspevku! Či nie?
Pekné sviatky!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251185/
Ad passion:
Ani len chvíľu som nemyslel na prípad, kedy vypravuje vlak výpravca. Keby som v tomto prípade použil riešenie s popotiahnutím, bol by som blázon. Naozaj šlo o jonesov prípad. Pretože výpravca ma môže výpraviť jedine v prípade, ak sú splnené všetky podmienky, t. j. aj návestidlo v polohe dovoľujúcej jazdu (svetlo, privolávačka, V-rozkaz).
Čo sa týka toho Mn vlaku, s tým výpravca nemá problém, pretože pokiaľ je odchodové návestidlo pri danej koľaji a dovoľuje odchod, týmto spôsobom dal výpravca súhlas s odchodom, nakoľko má informáciu o pripravenosti vlaku na odchod. Totiž vie, že Mn nebude posunovať, vlakvedúci vyrozumel aj ostatných členovvlakového personálu a dal súhlas rušňovodičovi.
Ani len chvíľu som nemyslel na prípad, kedy vypravuje vlak výpravca. Keby som v tomto prípade použil riešenie s popotiahnutím, bol by som blázon. Naozaj šlo o jonesov prípad. Pretože výpravca ma môže výpraviť jedine v prípade, ak sú splnené všetky podmienky, t. j. aj návestidlo v polohe dovoľujúcej jazdu (svetlo, privolávačka, V-rozkaz).
Čo sa týka toho Mn vlaku, s tým výpravca nemá problém, pretože pokiaľ je odchodové návestidlo pri danej koľaji a dovoľuje odchod, týmto spôsobom dal výpravca súhlas s odchodom, nakoľko má informáciu o pripravenosti vlaku na odchod. Totiž vie, že Mn nebude posunovať, vlakvedúci vyrozumel aj ostatných členovvlakového personálu a dal súhlas rušňovodičovi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251182/
Passion:
1)Vieš kedy smie dať výpravca rozkaz na odchod?
Keď sú splnené všetky podmienky pre jeho odchod:t.j.postavená vlaková cesta a hl.návestidlo dovoľuje jazdu.
2)Hádam nechceš,aby sa začali ešte vypravovať aj vlaky Mn.
Sprievodca ,ak sa chce vzdialiť tak má na to svojeho nadriadeného t.j.OS 18 a ten je na stanovišti s vodičom.Po zmene návestného znaku vodič uvedie vlak do pohybu.
1)Vieš kedy smie dať výpravca rozkaz na odchod?
Keď sú splnené všetky podmienky pre jeho odchod:t.j.postavená vlaková cesta a hl.návestidlo dovoľuje jazdu.
2)Hádam nechceš,aby sa začali ešte vypravovať aj vlaky Mn.
Sprievodca ,ak sa chce vzdialiť tak má na to svojeho nadriadeného t.j.OS 18 a ten je na stanovišti s vodičom.Po zmene návestného znaku vodič uvedie vlak do pohybu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251180/
Ad 01058:
Vďaka za pochopenie. To je to "orechové", čo som myslel.
Vďaka za pochopenie. To je to "orechové", čo som myslel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251179/
Ad charly:
Nie je pravda, že pokiaľ popoťahuješ k návestidlu je to automaticky posun. Treba si uvedomiť, že moja vlaková cesta končí pri odchodovom návestidle a ja som len mimoriadne zastavil z dôvodu prebratia V-rozkazu, výpravca ma v tejto danej stanici nevypravuje výpravkou, ale návestidlom. A nakoľko nevidím na odchodové, tak po súhlase vlakovej čaty popoťahujem a dodržím čl. 332 Ž1.
Nie je pravda, že pokiaľ popoťahuješ k návestidlu je to automaticky posun. Treba si uvedomiť, že moja vlaková cesta končí pri odchodovom návestidle a ja som len mimoriadne zastavil z dôvodu prebratia V-rozkazu, výpravca ma v tejto danej stanici nevypravuje výpravkou, ale návestidlom. A nakoľko nevidím na odchodové, tak po súhlase vlakovej čaty popoťahujem a dodržím čl. 332 Ž1.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251177/
Ale ja nepíšem o jonesovom príklade, ale reagujem na Profesorov príspevok:
"To, že môžem ťahať po návestidlo, ktorého návesť nevidím neznamená, že som zrazu posun. Vlak ide k návestidlu za podmienok jazdy podľa rozhľadu (a samozrejme poznania) so súhlasom osoby, ktorá riadi dopravu v danej dopravni."
Asi sme sa nepochopili, nepredpokladal som, že keď Profesor odpovedal týmto štýlom, reagoval aj na jonesovu otázku.
Ja píšem o tom, že zastavím s vlakom osobnej dopravy s pravidelným pobytom a po nástupe výstupe cestujúcich prišiel čas môjho odchodu. Lenže oproti sa z jednokoľajky rúti do stanice zmeškaný rýchlik. Výpravca príde za mnou a vypraví ma "proti stoj" s oddôvodnením, že mu budem zavadzať a mám ísť k návestidlu. A práve tu vidím rozpor s článkom 328.
Idem ako Mn vlak s čatou vlakvedúci a dvaja sprievodcovia. Veziem 10 vozňov plných štrku a na konci "hitlák" s dvoma sprievodcami, vlakvedúci je pri mne na stanovišti rušňovodiča. Vojdem do stanice. Podľa ZCP tam mám pobyt, no nemanipulujem v stanici. Príde čas môjho odchodu, návesť dovoľujúca jazdu na odchodovom návestidle. Ako odídem, prípadne ako prebehne výprava a podľa akého článku Ž1? Chcem si len niečo ujasniť...
Dík.
"To, že môžem ťahať po návestidlo, ktorého návesť nevidím neznamená, že som zrazu posun. Vlak ide k návestidlu za podmienok jazdy podľa rozhľadu (a samozrejme poznania) so súhlasom osoby, ktorá riadi dopravu v danej dopravni."
Asi sme sa nepochopili, nepredpokladal som, že keď Profesor odpovedal týmto štýlom, reagoval aj na jonesovu otázku.
Ja píšem o tom, že zastavím s vlakom osobnej dopravy s pravidelným pobytom a po nástupe výstupe cestujúcich prišiel čas môjho odchodu. Lenže oproti sa z jednokoľajky rúti do stanice zmeškaný rýchlik. Výpravca príde za mnou a vypraví ma "proti stoj" s oddôvodnením, že mu budem zavadzať a mám ísť k návestidlu. A práve tu vidím rozpor s článkom 328.
Idem ako Mn vlak s čatou vlakvedúci a dvaja sprievodcovia. Veziem 10 vozňov plných štrku a na konci "hitlák" s dvoma sprievodcami, vlakvedúci je pri mne na stanovišti rušňovodiča. Vojdem do stanice. Podľa ZCP tam mám pobyt, no nemanipulujem v stanici. Príde čas môjho odchodu, návesť dovoľujúca jazdu na odchodovom návestidle. Ako odídem, prípadne ako prebehne výprava a podľa akého článku Ž1? Chcem si len niečo ujasniť...
Dík.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251143/
01O58: Nesnažím sa z niečoho robiť vedu ani nestojím o to aby ma niekto nazval synak,či mudrlant. Je mi len smutno, predpis Ž-1 ohľadom výpravy vlakov je tak spracovaný,že sa pomaly 3 roky vedie debata o výprave vlaku.Zo spomienok sa žiť nedá,ale predpis D2( platný pred Ž-1) čl.687 debatu o výprave nepripustil. K výroku - hybaj ďalej- len toľko asi si ešte nezažil, keď uši zaregistrujú otázku-" Vaša matka za slobodna?" Načo sú v Ž-1 články o výprave vlaku ak stačí povedať choď ďalej.K čl.338- čo viedlo tvorcov 1.zmeny zmeniť slovné spojenie počas prechodu na prechodiaci?Skús nájsť význam slova prechodiaci a význam slova prechod v slovníku slov.pravopisu.Na záver otázka.Do žst.s odchodovými návestidlami som vošiel na návesť vchodového návestidla - Výstraha,po zastavení (doručenie V-rozkazu) ma vypraví výpravca návesťou 115, odchodové návestidlo nevidím,švyhnem ho v polohe STOJ.Kto si to odskáče a prečo?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251141/
charly:
Potiahnuť dalej je len slovne pojenie , kludne mu mohol povedať: chcel som ti dat len rozkaz ,hybaj dalej.
Na to nieje žiadna daná formulka ktorú treba dodržať.
Nerob z toho zbytočnú vedu.
Posun je každý úmyselne a organizovane riadený pohyb dráhového vozidla okrem jazdy vlaku.
A kedže popoťahujeme k návestidlu v danom prípade podla čl338 prvého odseku,sme stále vlak, pretože sa riadime po mimoriadnom zastavení ustanovením platným pre jeho dalšiu jazdu.
Potiahnuť dalej je len slovne pojenie , kludne mu mohol povedať: chcel som ti dat len rozkaz ,hybaj dalej.
Na to nieje žiadna daná formulka ktorú treba dodržať.
Nerob z toho zbytočnú vedu.
Posun je každý úmyselne a organizovane riadený pohyb dráhového vozidla okrem jazdy vlaku.
A kedže popoťahujeme k návestidlu v danom prípade podla čl338 prvého odseku,sme stále vlak, pretože sa riadime po mimoriadnom zastavení ustanovením platným pre jeho dalšiu jazdu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251130/
passion:
V tom prípade od jonesa o ktorom je reč nik "vedúceho zájazdu" nevolal,aspoň jones o tom nepísal, takže žiadna výprava sa nekoná , podpísaním rozkazu skončil dôvod zastavenia podla 338 prvý odsek ako povedal upš.
Takže po návestidlo v polohohe "Stoj" može ťahať prískokmi vpred.
Jones zostal stáť dalej.
Výpravca ho vypravil až keď mal vlakovu cestu postavenú.
Ani to však nemusel urobiť.
Ktovie aká by bola reakcia výpravcu, keby sa jones pohol po zbadaní návesti dovolujúcej jazdu ,v domnení že mala prebehnúť komplet riadna výprava
Cahrly nepochopil potiahnutie k návestidlu, myslel ,že tým, že by mu výpravca povedal aby potiahol ho zmenil na posunujúci diel.
Profesor to vysvetlil, že je to stále vlak a nie posun.
Stále ideme podla članku 338 myšlienky prvého odseku "smie pokračovať v jazde, len čo pominie dôvod zastavenia"
Tým článkom nieje zakázané potiahnuť k návestidlu v polohe stoj. Prvým odsekom je naopak dovolené pohnúť sa dalej bez výpravy a bez toho aby sme z toho vlaku urobili posunujúci diel .
Súhlas na pokračovanie v jazde od výpravcu je vhodný, aby bolo jasné, že ten dôvod na mimoriadne zastavenie bolo len predanie rozkazu, nič viac.A na to bohate stačilo povedať , že ho zastavil len na predanie rozkazu.
Stačí na vysvetlenie ?
V tom prípade od jonesa o ktorom je reč nik "vedúceho zájazdu" nevolal,aspoň jones o tom nepísal, takže žiadna výprava sa nekoná , podpísaním rozkazu skončil dôvod zastavenia podla 338 prvý odsek ako povedal upš.
Takže po návestidlo v polohohe "Stoj" može ťahať prískokmi vpred.
Jones zostal stáť dalej.
Výpravca ho vypravil až keď mal vlakovu cestu postavenú.
Ani to však nemusel urobiť.
Ktovie aká by bola reakcia výpravcu, keby sa jones pohol po zbadaní návesti dovolujúcej jazdu ,v domnení že mala prebehnúť komplet riadna výprava
Cahrly nepochopil potiahnutie k návestidlu, myslel ,že tým, že by mu výpravca povedal aby potiahol ho zmenil na posunujúci diel.
Profesor to vysvetlil, že je to stále vlak a nie posun.
Stále ideme podla članku 338 myšlienky prvého odseku "smie pokračovať v jazde, len čo pominie dôvod zastavenia"
Tým článkom nieje zakázané potiahnuť k návestidlu v polohe stoj. Prvým odsekom je naopak dovolené pohnúť sa dalej bez výpravy a bez toho aby sme z toho vlaku urobili posunujúci diel .
Súhlas na pokračovanie v jazde od výpravcu je vhodný, aby bolo jasné, že ten dôvod na mimoriadne zastavenie bolo len predanie rozkazu, nič viac.A na to bohate stačilo povedať , že ho zastavil len na predanie rozkazu.
Stačí na vysvetlenie ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251128/
Profesor: Ak výpravca povie popotiahni-te ,ide o posun a nie o výpravu vlaku. Ž-1 VII.Kapitola,Návesti a návestidlá pri posune.Návesť 74,Popotiahnuť,dáva sa vtedy ak ide o krátky pohyb vozidiel. Čl.552 súhlas na posun atď. ČL.545 Vodič je atď.odsek a,b. Čl.232 Zamestnanec atď. Netrdím,že mám pravdu,aj kedˇby som postupoval ako som popísal v predchádzajúcom príspevku. Odporúčam štúdium časopisu SEMAFOR-2007 z niektorých letných čísiel.Tam radia po konzultácii s gestorom predpisu ako postupovať pri mimoriadnom posune s vlakom v žst.,odvolavajúc sa na články Ž-1, ustanovení o posune a vtedy platného opatrenia č.14 riaditela ZSSK.Dnes ,niektoré články opatreniač.14 nahrádza smernica pre výkon činností vlakového personálu s účinnosťou od platnosti zmeny č.1 predpisu Ž-1.V ustanovení o posune v zmene č.1 sa toho veľa nezmenilo. Opačné gardé .Vchádzam do žst.ako RV vlak po skúšobnej jazde a pokračujem do RD ako posun-ukončím vlakovú cestu,zastanem a ako posun pokračujem do RD. A naopak,v našom prípade, ukončím posun zastanem a pokračujem ako vlak.Preambula Ž-1 Jazda vlaku,Posun. Ak povie výpravca ODCHOD vlak vypravuje ,ak povie popotiahni-te, iste vlak nevypravuje.
Súhlasím s Passionom, jeho oponovanie je na mieste.
Súhlasím s Passionom, jeho oponovanie je na mieste.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251124/
Toto sa mi nejako nevidí...
Ako potom prebehne výprava ak mám neriadenú výpravu vlaku osobnej dopravy výpravcom - pri tom, čo hovoríš?
Mám člena vlakovej čaty - vlakvedúceho. Výpravca dá výzvu na pohotovosť, vlakvedúci dá súhlas na odchod a výpravca mi dá odchod s tým, že mám ísť len po návestidlo, pretože oproti vchádza vlak a potom po postavení návestidla na voľno môžem odísť???
Veď je to v rozpore s čl.328 Ž1:
328. Výpravca dáva návesť 115, Odchod, stojac pri koľaji, z ktorej je postavená vlaková cesta (!!!!) atď....
No evidentne vlakovú cestu postavenú nemám, tak mi nemôže dať odchod. Ako potom môže prebehnúť výprava podľa článku 328, 330???
Ako potom prebehne výprava ak mám neriadenú výpravu vlaku osobnej dopravy výpravcom - pri tom, čo hovoríš?
Mám člena vlakovej čaty - vlakvedúceho. Výpravca dá výzvu na pohotovosť, vlakvedúci dá súhlas na odchod a výpravca mi dá odchod s tým, že mám ísť len po návestidlo, pretože oproti vchádza vlak a potom po postavení návestidla na voľno môžem odísť???
Veď je to v rozpore s čl.328 Ž1:
328. Výpravca dáva návesť 115, Odchod, stojac pri koľaji, z ktorej je postavená vlaková cesta (!!!!) atď....
No evidentne vlakovú cestu postavenú nemám, tak mi nemôže dať odchod. Ako potom môže prebehnúť výprava podľa článku 328, 330???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/251083/
Ad charly:
Pravdepodobne si naozaj zle pochopil § 15 vyhl. 250/1997 Z. z. a hlavne jeho odstavec č. 5 a takisto čl. 332 predpisu Ž1, pretože nehovoríme o posune, ale o vlaku. To, že môžem ťahať po návestidlo, ktorého návesť nevidím neznamená, že som zrazu posun. Vlak ide k návestidlu za podmienok jazdy podľa rozhľadu (a samozrejme poznania) so súhlasom osoby, ktorá riadi dopravu v danej dopravni.
Pravdepodobne si naozaj zle pochopil § 15 vyhl. 250/1997 Z. z. a hlavne jeho odstavec č. 5 a takisto čl. 332 predpisu Ž1, pretože nehovoríme o posune, ale o vlaku. To, že môžem ťahať po návestidlo, ktorého návesť nevidím neznamená, že som zrazu posun. Vlak ide k návestidlu za podmienok jazdy podľa rozhľadu (a samozrejme poznania) so súhlasom osoby, ktorá riadi dopravu v danej dopravni.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/250988/
Len ešte malý detail, prečo by mal v tvojom prvom príklade ísť výpravca vypraviť ten popotiahnutý vlak? Veď článok 326. píše že výpravca v tomto prípade vypravuje vlaky s prepravou cestujúcich, ktoré stoja v stanici ....... z dôvodu vystupovania a nastupovania cestujúcich.. No ja keď som predtým už popotiahol k návestidlu, tak už nestojím z dôvodu výstupu a nástupu cestujúcich...