Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Ja netvrdím, že SVK koridor je optimálny. Ale tá možnosť jazdiť po ňom viac ako 160 je jedna z jeho lepších vlastností.
160 je psychologická hranica pre koho? Už ani pre čechov nie. Pevne verím tomu, že najneskor keď vymrie gerácia 160tkových gorilofilov tak tá 200 sa zavedie.
Keby sa tu preháňali taurusy a NOV z vrútok sú na 200, tak otázka, prečo je koridor iba na 160 by sa kládla ľahšie...
tratovak: takze sme asik viaceri, komu unikaju urcite veci. Ak si zratas, kolko stoji ETCS na jednu 350 a vramci vnutrostatnej prepravy je vyuzite na 100 kilometroch z toho ti to pocas tych 100km 2 krat padne na hubu, a musis to v stoji nahadzovat tak prides na to, ze je to pekne mastna investicia s 0,x% vyuzitelnostou. A to este neratame s tym, ze casovy rozdiel na danom useku medzi vlakom trasucim sa 160 resp. 120km/h je necelych 10 minut. Isteze, ide o prestiz v rychlosti 160km.h , ved vsade okolo je to bezna rychlost, tak ale stoja tie peniaze za to??!!!
mikulik: tie vysielacky navazuju na prispevok vyssie. Ide to ruka v ruke s etcs a gsm-r a neviem ci vsetkym. Clovek ide do kolien ked vidi, ze na posune v ba ti posunovac "hodi" cez okno vysielacku, hlavne ze v vntri uz mas jednu, ktora stoji 200x viac ako ta, co ti ujcok cez to okno podal. Este ju samozrejme nesmies zabudnut vratit, bo sposobis vazne majetkove straty . Su aj vynimky, ked to fici ako ma. A to nieje problem ludi z depa, ani vozmajstra, ani udrzby , ani rusnovodica. Je to chyba koncepcie.
Tieto technologie, co tu dnes mame maju take vymozenosti, ze nepravda. A nas niektorych mrzi, ze sa zial nevyuzivaju efektivne. Len je to na kazdom z nas, aby sme sa malicko viac vmontovali tam, kam treba, a slusnym sposobom prilozili ruku k dielu a pritom neodrbali tento stat o dalsie peniaze.
To je otázka koncepcie VHD, ktorá neexistuje. Keby existovala, ...
D.C. - AD zastávky. To je otázka koncepcie VHD, ktorá neexistuje. Keby existovala, tak si dovolím tvrdiť na 90%, že dediny medzi NMnV a Leo budú obsluhované autobusmi po ceste prvej triedy cez v podstate stredy dedín. A tie zástavky teda budú zbytočné. A ich využitie v súčasnosti - evrgrín...
wago ......len aby mali vsetci aspon tu vysielacku .......treba pockat ci pociatok konca nevymysli neaku regionalnu potrebu 10 ks 381 s ETCS z fondov EU a po piatich (?????) rokoch bude konecne cim vozit R nad 120km/h. inac neviete, ako sa ma ten projekt "ETCS do 361" z fondov?????????? mozno kym to EU prefinancuje, tak zacne 361.1XX aj 160 dolebrehom behat (AC vykon a 160-ka ??????? )
V Dubnici predsa to ostrovné 2.nástupište je a ostáva tam kde bolo. Ponúkala sa tu jednoduchá možnosť napojenia traťových koľají tak, že novými staničnými koľajami č.1 a 2 by sa stali súčasné koľaje 3 a 1. Z môjho laického pohľadu na satelitnú mapu nevidím žiadnu prekážku, budovu, pozemok, ktorý by tomu bránil. Ešte by sa získal aj lepší nábeh do limitujúceho podjazdu pod vlečkovou koľajou do bývalých ZŤS. Ale uznávam, postaviť na nástupišti pri 2.koľaji zábradlie je lacnejšie a menej bolestivé na namáhanie mozgu.
Samozrejme, vela veci sa da spekulovat a vymyslat ked uz je "tepla voda" vymyslena. Preto mame na Slovensku tolko managerov, vysokopostavenych kravatakov a inych ludi, ktori to tu vsetko riadia. Len by sa mozno dalo porozmyslat nad tym, ze mozno niekedy niektore veci ktore su urobene maju isty zmysel, resp. navaznost . Ci maju logiku, to uz neriesime ....
Zopakujem sa ale "x" krat, preco ten koridor je robeny na 200km.h, preco sa v nom investuje do technologii, ktore maju z pohladu prepravy na SVK minimalne vyuzite a nakladovo su x nasobne vyssie ako pri inej alternative?? Uvazuje sa nad tym, ze to bude koridor medzinarodneho tahu sever/juh, a budu tade ficat EC vlaky v nejakom takte napr. 4h??
Preco tieto moje otazky?? Lebo mam pocit, ze trat sice bude na 160km/h resp. 200, ale kym sa to dokonci, posledna Gorila bude mat hodnotu mikrovlnnej rury a bude osadena ETCS (za vela sto eur). Vsetko ostatne zivotaschopne pojde na rozhlad a na vysielacke a to 120km/h. Mozno existuje nejaka koncepcia, o ktorej netusime. A ked nam tu niekto vysvetli filozofiu (nahodou) , tak to s radostou pochopime . Ja som fanusik tohto zeleznicneho sportu, ale sak budme trosku k sebe ludia, a ked niekto prezentuje svoj nazor neznamena, ze musi byt riadiaci organ cohosi (vsakze D.C. ?? ) .
Ja som reagoval konkretne na temu, ktora sa rozprudila okolo Dubnice, resp. na susedne stanice a nadvaznosti medzi nimi...
To ostrovne nastupiste sa tam pri sucasnej legislative a priestorovych moznostiach nezmesti. Bodka.
To rozumne zdovodnenie zbytocne dlheho podchodu som nezachytil. Argumentovat protiotazkou z ineho kuta koridoru nie je zrovna korektna odpoved...
Vo vasich reakciach ste otvorili x dalsich tem, tak len okrajovo k nim...
BA-LEO beriem, to sa zhodneme, niektore stanice, napr. Cifer, si po dve spojky priam pytaju... Ze to nevyhovie na zamyslany takt - to je na hlavach kompetentnych, ktory si taketo riesenie objednali, schvalili a dali postavit...
60-tkove vyhybky k hranam uplne stacia, pokial hrany zacinaju 50-100 m za vyhybkou. Vlak v takom pripade nema sancu rozbehnut sa na vyssiu rychlost, resp. z vyssej dobrzdit. Pokial hrana zacina napr. 200 m za vyhybkou, tam uz je to ine a v tych pripadoch uz 80-tkove vyhybky su... (ci vsak vsade na koridore, netusim...)
Co sa tyka Madunic atd..., nepoznam detailne situaciu, neviem sa k nej zodpovedne vyjadrit. No mam pocit, ze tendencne posudzujete buducnost dopravy. Vadi vam, ze trat nema priepustnost ako za zlatych cias a na druhej strane vidite problem, ked sa obciam ponukne moznost vlakovej dopravy. Je predsa cielom pritiahnut do vlaku viac cestujucich, ci nie? A nebolo by to nic nove, keby si niektoru zo spomenutych zastavok nepresadili obce. Maju na to skvele paky - vydavaju stavebne povolenia...
Na druhej strane, ak by sa pridali kolaje, boli by po dve spojky na zhlaviach, nebodaj by sa doplnila tretia kolaj, ale neurobili by sa zastavky, verim, ze tie iste hlasy by kritizovali, ze naco sa robi taka velkolepa trat, ked nie je doprava a preco sa nepostavili zastavky v obciach, ked v buducnosti budu vacsie naroky na dennodenne stahovanie sa za pracou z vidieka do centier miest... Zacarovany kruh... Opakujem vsak, ze nepoznam situaciu na uvedenych zastavkach (dostupnost, pocty cestujucich a pod...), takze konkretne k tomu neviem reagovat...
A BA - DS, tu sa nerobila modernizacia, ale iba ciastocna rekonstrukcia trate, co je teda poooodstatny rozdiel.
Co sa tyka koncepcie na ZSR - az tak by som to nenazval ako tom001, ale urcite je priestor na zlepsovanie; a teda znacny... Ale na druhej strane je to urcite limitovane financiami, takze v niektorych pripadoch to nazyvat koncepciou je odvaha, kedze je to v podstate cestarsky povedane platanie vytlkov...
A to, ze mam na niektore temy iny pohlad, ako diskutujuci na fore, automaticky znamena, ze robim na ZSR? :-)
http://www.atpjournal.sk/buxus/docs/online13.pdf