Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Když už se tu teda řeší čínsko-finská hranice :-), tak zrovna ve Finsku už na vedlejších tratích mají ty "kolíky s odrazkama" místo odjezdových návěstidel ve stanici (jestli i místo vjezdu jsme nezjistili). A to ani nemaj ETCS, ale "jenom" Ericssona.
Prostě v kolejišti je oranžový sloupek s číslem "návěstidla" a návěstní znak dává balíza. Viz foto (Huutokoski as., doleva směr Joensuu, přímo směr Parikkala)
Třeba jak se dali zmrazit americký a sovětský nejvyšší představitel. A po oživení jim dali noviny. Sovět se začne chechtat a po dotazu proč, odpoví: "Čtu tady, že americkým prezidentem byl zvolen černoch." Američan se zachmuří, ale poléze se nezřízeně směje zase on. A vysvětlí: "Tady zase píšou o dalších potyčkách na čínsko-finské hranici."
50% onoho žertu se stalo realitou a navíc ten černoch hodlá budovat vysokorychlostní tratě - takže to vlastně ani moc mimo téma není.
To na margo jedného vtipu, sori za oftopik:
Američan sa dá zmraziť a keď ho za 100 rokov preberú tak sa pýta:
3. svetová bola?
Ano.
A kto vyhral?
Naši.
Super a kokakola sa ešte vyrába?
Jasné.
A koľko stojí?
Tri ruble...
Síce nie u nás, ale v rusku sú také trate. tuším na káčku sa o tom oňahdy diskutovalo
Existujú aj koordinačné situácie, kde je všetko v jednom, z toho by sa to dalo "vytušiť". Hoci v projektoch je chýb po milu jarmilu, na druhej strane sú aj "objektívne" príčiny - aj proces tvorby projektu vie byť na dve veci. Rovnako ako stavba samotná.
Na niektorých stavbách čakáme do poslednej chvíle kam vovaríme LISy, kým komisia nerozhodne, na niektorých nám rovno povedia dajte to do km podla projektu...
Povedal by som, že ako všetko, je to o ľuďoch.
To co si spominal so spadnutym navestidla, sa moze stat aj za hustej hmly
Len v jednom mam zmatok ... tu som narazil na kamen urazu, ETCS na Kysuciach bude realizovany cez KO?
JOHnZ: V poriadku, len ma zaujima, preco napr. v KNK ostali odchody na Cadcu ako postarom, teda na lavke. Ja totiz nevidim prekazku, aby boli klasicky a cely tento problem by bol fuč
passion: Ja to sice tak nechapem, ale my sa toho asi nedozijeme, no na tratiach s ETCS L3 nemas ani tie koliky a dobre je (v principe teda ostavame len pri prenose "nejakych" info na HDV).
Tak nejak som to myslel, hlavne je nutné pri tom návestidle občas treba zastaviť, čo za hmly, keď človek vidí tak maximálne na nárazníky môže byť tiež troška problém. Možno nie pre žilinčanov, ktorý trať poznajú detailnejšie ako napr bohumínčania, ktorý behajú od Prahy až po Bánovce ...
Každopádne si myslím, že je to tak, ako napísal JOHNZ.
Stále to však nemení nič nato, že bohužial s tým nič nespravím a aj keby boli nejaké pripomienky zo strany rušňovodičov, neviem neviem, či by sa niečo dialo ...
Aj takto to niekto chápe, všakže
Osobne by som za takto nahovno odvedený projekt nezaplatil, kým sa to nevyrieši k spokojnosti. Niekto to predsa musel zadať, niekto vypracovať a niekto skontrolovať a vyzerá to tak, že niekto pri tom zlyhal. Niekto naprojektuje návestidlo za stožiar, prípadne iný niekto stožiar pred návestidlo. Je to ťažké dať do poriadku? Predsa je niekto v práci, má určité povinnosti a hlavne nesie za svoje odvedené činy aj zodpovednosť. Alebo len pri určitých profesiách?
haldo11: Či je to katastrofa, posúdi DI ČR pri šetrení prvej nehody po prejdení takéhoto návestidla. Inak poloha návestidla s polohou balízy moc nesúvisí, ak sa tie polohy o nejaké metre líša katastrofa sa nedeje ani dnes.
Peter140: Rušňovodičovi nie sú balízy až tak ukradnuté, lebo ak fungujú, tak potom na to návestidlo vôbec nemusí pozerať.
Peťovi asi išlo o to, že keď sa to už robí nanovo, tak tých pár metrov sa dalo naplánovať už v prvotnom projekte. Nie je to sice katastrofa, ale možno je otázka, prečo to musí byť takto, keď to mohlo byť vyriešené lepšie .
Len vyslovene čisto teoreticky, ked si uz spomenul tie balizy, ktore tam samozrejme ale (dufam, ze nikdy) nebudu - prejdes predzvest s navestou volno, medzitym cisto teoreticky vypadne napajanie a vchodove navestidlo "spadne" na stoj. Ty mas ale na opakovaci stale volno kvoli systemu prenosu navesti cez balizy a zaroven nevidis na navestidlo. NU ako vysita, sice bez viny rusnovodica, ale dalo by sa jej zabranit, keby na to navestidlo videl vcas a poriadne
on potrebuje návestidlo hlavne vidieť
Hej idealne je po celej dlzke dohladnosti, ale kde to tak funguje idealne? Priklad... Leopoldov, odchodove z 3.kolaje na Piestany je v znizenej vyske, koli streche na nastupisti, ale ked sa na to nastupiste postavis, musis byt hooodne blizko, aby sa ti okrem svetelnych pruhov a dolnej zltej odkrylo cele navestidlo. Ako to vidi rusnovodic, ktory je v podstate o nieco blizsie k osi kolaje ako cestujuci stojaci na nastupisti neviem, ale vyhra to urcite nieje. Takze v tom pripade rusnovodic po prejdeni z 1 na 3 nevidi az k jeho priblizeniu na nejakych cca 90 metrov nic.
Iny priklad: Tento je asi porovnatelnejsi, kedze sa ideme skor bavit o prekazke vodorovnej (brana TV). Fira ma stavit s vlakom pred DK. Nad stanicou je lavka pre chodcov. Zastavi tak, ze zrovna nevidi ani chuja na navestidlo ... ak chapes co tym chcem povedat, tak OK, nehovorim ze je to dobre, ale neni to katastrofa, za tym si stojim. Predsta tu mame predzvesti, resp. predzv. zlucene s inym nav. ... and that´s it.
Len v konečnom dôsledku musí "výstrelky" trpieť rušňovodič a poviem ti, jemu sú nejaké balizy viac než ukradnuté, on potrebuje návestidlo hlavne vidieť ...
Ja za mňa ukončujem debatu, nič s tým nezmôžeme, počkáme, snáď sa žiadny prúser nestane
Rušňovodič asi nemá moc času meniť uhly pohľadu
Ba praveze co som pozrel par obrazkov, vsetky v obluku ... pocas jazdy menis uhol a ked ma zastavit, tak zastavenie "z uhla" vidim skor ako nahodu.
A preto som povedal, že by som človeka za toto zodpovedného posadil za mašinu
niektore zabery su fakt vystihnute tak, aby navest na navestidle vidiet nebolo, v kazdom inom uhle to tak ale byt nemusi.
Rušňovodič asi nemá moc času meniť uhly pohľadu
Preco je to ale tak umiestnene, sa mna nepytaj, ja v tom len nevidim katastrofu.
Samozrejme že ty nie, to ani netvrdím, problém v tom vidia rušňovodiči, ktorý s tým stretávajú denne ...
Ale tak, nič proti Tebe som nemyslel, skôr to bolo na ľudí, ktorý toto dokázali takto "naprojektovať". Každopádne, dík za reakcie ...
Co sa tyka prilozenych obrazkov, tak hej, nieje to s kostolnym poriadkom, ale stale je to pripad bAB a z mojho pohladu to zas nieje katastrofa ... niektore zabery su fakt vystihnute tak, aby navest na navestidle vidiet nebolo, v kazdom inom uhle to tak ale byt nemusi. Preco je to ale tak umiestnene, sa mna nepytaj, ja v tom len nevidim katastrofu...
Nemůžu si pomoct, ale tohle musíte vidět... opět jsem zase viděl geniální řešení optimalizace.... Toto je pohled na vjezd na odbočku před Prahou Libní od Prahy Běchovic. Postavit trolejovou bránu před návěstní lávku může jen inteligent. Můžete namítat, že lávka je provizorní... Podle bytelných nových základů není. Mimoto tento pohled se vyskytuje na několika místech Nového spojení... Strojvedoucí založili nějakou akci proti řešení Nového spojení, víc info nemám.
http://www.k-report.net/discus/nahledy/267246.jpg
„Vytvoření nového multimodálního dopravního koridoru, který bude součástí hlavní osy transevropských sítí TEN-T je pro nás výzvou i novou příležitostí ke konkrétnímu rozvoji partnerské spolupráce států i regionů. Slibujeme si od něj řadu efektů. Například budeme v rámci něj usilovat o rozvoj železniční, silniční i letecké dopravy ve Zlínském kraji,„ pronesl při podpisu dokumentu náměstek hejtmana Zlínského kraje Jaroslav Drozd (ČSSD).
Modernizovaný železniční koridor má směřovat z jihu, italské Bologni, za Vídní se dělit na dvě trasy – jednu vedoucí přes Bratislavu na Slovensko a druhou přes Českou republiku – před polskou hranicí se spojit a dále pokračovat přes Varšavu a končit v baltském přístavu Gdaňsk.
Rozdvojení trasy je plánováno díky spádovosti území. Slovenská část koridoru má v budoucnu stahovat dopravní klientelu z východní, česká část ze střední a západní Evropy. Díky aktivitám zastoupení Zlínského kraje v Bruselu se podařilo do plánovaného koridoru vedoucího na české straně přes Brno a Ostravu začlenit trasu zahrnující nádraží v Přerově a Otrokovicích.
„Zapojení kraje do tohoto velkého dopravního projektu je jedním z největších úspěchů, které se nám podařily v Bruselu pro Zlínský kraj vyjednat,„ uvedl ředitel zastupitelské kanceláře hejtmanství v Bruselu Mattia Corsetto.
(Právo)