Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Belgicko - 2 statotvorne narody Flami (holandania) & Valoni (francuzi - znami odporom ku komunikacii v inych jazykoch)
Slovensko - jediny statotvorny narod = jediny uradny jazyk na zeleznici
Madarsko - jediny statotvorny narod = jediny uradny jazyk na zeleznici
Koncom r. 1918 bola cast zamestnancov novovzniknutych CSD na juznom Slovensku vyhodena z prace pre neznalost uradneho jazyka - docasne nahradena pracovnikmi z inych stanic a vojakmi.
Je dost mozne, ze sa to v r. 1945 zopakovalo.
Pozri si ako je to u nás napr. s predpismi o peážnej doprave na maďarskom území:
http://www.zsr.sk/slovensky/zeleznicna-dopravna-cesta/marketing/sietove-vyhlasenie/vynatok-peazna-trat.html?page_id=946
Napríklad si pozri body 5.9, 5.10, 5.11
To je teda časový horizont začiatku stavby Nové Mesto nad Váhom - Zlatovce s tunelom Turecký vrch.
Takže je pravdepodobné, že foteniachtiví priaznivci koridorov už budú môcť pomaličky začať dokumentovať stavebné práce.
Ak sa dodrží projekt organizácie výstavby, malo by sa začať rekonštrukciou traťových koľají medzi NMnV. a južným portálom tunela a úsekom Melčice - Zlatovce.
Riadaici system cernobylskej elektrarne sa DAL VYPNUT pocas riadnej prevadzky. Sucasne riadiace systemy sa NESMU DAT vypnut. Je to smernica MAAE vzhladom na vysledky vysetrovania cernobyskej havarie. Ba co viac, ak nejaky parameter cinnosti reaktora prekroci vopred definovany rozsah, system automaticky odstavi reaktor a operator to nijako nedokaze ovplyvnit. Aj v Cernobyle operatori nevedeli presne ako sa vyvijala teplota vo vnutri reaktora a konali na zaklade chybnych udajov
kazde zabezpecovacie zariadenie ma definovane poruchove stavy a ak k nim pride tak sa musi uviest do bezpecneho stavu, t.j. stoj v pripade zeleznicneho zabzar
Ci cloveku sibne, alebo nieco odide, aky je v tom rozdiel? Aj rozvody su nevyspytatelne.
mas spolahlivost ziarovky navestidla, potom spolahlivost zdroja navestidla, spolahlivost pocitaca osi, spolahlivost privodnych kablov, spolahlivost riadiaceho pocitaca a potom spolahlivost cloveka. Spolahlivost zystemu sa rovna sucinu spolahlivosti jednotlivych prvkov. najslabsi clanok je prave ludsky faktor...
Viem, ze bezpecnostny system v jadrovej elektrarni je hned dvakrat isteny... Ale na zeleznici bude bezpecno iba vtedy, ak pri prenose navesti na HDV vlak sam zacne prudko brzdit, ak posledna navest bola STOJ a vlak pokracoval v jazde. Pravdaze skutocnu hranicu, kedy system zareaguje, by som posunul na neskor, aby sa nestalo, ze fira kusok "zajde" a uz bude mat problem s prenosom zmeny navesti a brzdy zablokovane. Zaviedol by som hystereziu.
To iste, pri poruche prenosu navesti na HDV stroj ZASTAVI.
Neexistuje jazdit naslepo, to je o dost vacsi hazard, ako ked vlak zostane stat (a vsetky suvisiace vlaky s nim).
Spomenul som dvojku pocitac vs. clovek ani nie preto, ze by som az tak chcel obhajovat ludi, ale skor preto, aby som pripomenul, ze co sa tyka "poruchovosti", je to asi tak 1:1. Ci cloveku sibne, alebo nieco odide, aky je v tom rozdiel? Aj rozvody su nevyspytatelne. Servisujes auto pravidelne? Ak ano, pokojne spavas, ak nie, cakas, kedy sa nieco odtrhne. A ak aj servisujes, uplnu bezporuchovost nevylucis. Takze spominany pomer je namieste a tak ako Autoblok, aj automaticke hradlo ma svoje vyhody a nevyhody. Ako skor prevadzkovu nevyhodu automatickeho hradla by som spomenul dlhsie oddiely kvoli nutnosti pouzitia samostatnych predvesti. Je to dan za to, ze jednotlive oddiely nie su na sebe zavisle.
Lenze oproti autobloku tuna vidim jedno dost slabe miesto. Co ak zblbne prave predvest a v dalsom oddieli je vlak? Rovnako sa mozem spytat, co ak na autobloku zblbne oddielove navestidlo a bude na nom svietit Volno, alebo Ocakavaj 80, namiesto vystrahy?
A ta jazda do odbocky, to ked som si precital, tak som si najskor myslel, ze sa hovori o nejakej Indii...
Celá zpráva
Ve VK je ale stav, že to tam (zřejmě náhodně) nemaluje dolní rychlost už delší dobu. Věřím, že pánové od Modrozelené usilovně pátrají a že taky vypátrají. Držím jim k tomu palec.
ja pracujem v oblasti navrhu bezpecnostnych systemov pre jadrovu energetiku. Riadiaci system je postaveny tak, ze sa neda vypnut (po skusenostiach z Cernobylu, kde vypli havarijnu ochranu - jednoznacne zlyhanie ludskeho faktora, potom tam mali take speciality, ako presne specifikacia reaktora bola prisne tajna a operatory ju nepoznali...) a pri najmensej poruche jadroveho zariadenia sa cela elektraren vypne bez moznosti zasahu zo strany operatora. Napriek tomu ten operator tam sedi, nejaky riadiaci system nedokaze samocinne riadit jadrovu elektraren
podoben je to aj na zeleznici, ak sa nieco stane, trebars vypadne komunikacia s pocitacom naprav, tak sa zabzar musi samocinne nastavit do beypecneho stavu a zastavit dopravu a pod...
Clovek, aby vypadol, toho jedine musis zabit, alebo mu sposobit uraz. Za inych okolnosti moze fungovat stale a hlavne sa moze rozhodovat nezavisle od nejakeho "programu"...
Opat spomeniem Cernobyl, kde havarijnu ochranu VEDOME A UMYSELNE vypli!!! Ludsky faktor je nevypocitatelny, chyba sa moze stat kedykolvek aj pri tom najsvedomitejsom pracovnikovi...
"čo myslíš, skôr sa pomýli človek alebo počítač? Všetko ej automatizované, vlakové cesty sa samé stavajú, hlásenia sa samé hlásia..."
No, s tym clovekom vs. pocitacom by som pocitacom moc nenadrziaval.
Robim aj s priemyselnymi aplikaciami a nebyt cloveka, ktory pravidelne koriguje, ci inym sposobom zasahuje do cinnosti systemu, po case by to lahlo same. Nieco ine je Linuxovy server s webom, mailamo, uloziskom a routovanim a nieco ine je riadenie dopravy na zeleznici.
Preco stale vlaky neriadi pocitac v takom pripade? Pretoze pocitac nedokaze zareagovat na situaciu, ktora este nikdy predtym nevznikla. A aj fungovanie pocitaca zavisi od stavu infrastruktury v terene. Moze sa stat X roznych veci, ktore sposobia vypadok systemu, ako napr. ukradnuty kabel, vypadok komunikacie s balizou - jednoducho sa poskodi, vypadne svetlo na navestidle (toto je do istej miery osetrene prepisom), pokazi sa radiova cast a HDV strati informaciu o dalsom useku...
Clovek, aby vypadol, toho jedine musis zabit, alebo mu sposobit uraz. Za inych okolnosti moze fungovat stale a hlavne sa moze rozhodovat nezavisle od nejakeho "programu"...
".... a to, že nevieš zo staničného rozhlasu o prípojoch pre x staníc dorpedu veĎ to je hovadina.... veď vystúpiš vo svojej stanici a hneď sa dozvieš kedy ti to ide."
Fajn, v Dansku som videl taku vychytavku a mali to namontovane vsetky vlaky. Informacny displej, ktory predprichodom do stanice informoval cestujuceho o busoch a vlakoch, ktore idu odtial. PRavdaze o tom, ze busy boli na vlak naviazane, pisat nemusim a u nas to aj tak nebude nikdy.
"Netreba sa ku všetkému stavať vlakofilsky ale očami cestujúceho, ktorý si na informačnej tabuli prečíta presne odkiaľ mu vlak ide. má istotu, že sa v rozhlase nikto nepomýli a podobne....""
Praveze sa k tomu staviam az privelmi z hladiska cestujuceho. Ale z hladiska cestujuceho, ktory videl aj nieco ine, ako toto nase Rumunsko, kde pomaly nic poriadne nefunguje. Sak si precitam na tabuli. Zapadna Europa a my, to sa neda porovnavat...a to prave v oblasti sluzieb cestujucim.
Keby bol kazdy vlakofil, ma predsa celu cestu vopred zistenu a vytlacenu z webu...
O zodpovednosti tam nemoze byt ani reci. A o zachrane zeleznic som tiez stratil iluzie.
Plny suhlas vsak za vyvodenie zodpovednosti na konkretne osoby/funkcie, ako pises. Bez rozdielu. Tak ako vyvodia zodpovednost rusnovodicovi dnesneho vykolajeneho rychliku (podla mna pravom, nech si kazdy hovori co chce, ak presiel na cervenu, je to len a len jeho vina, otazna je iba forma trestu, kedze sa nikomu nic nestalo...), tak nech vyvodia aj zodpovednost voci kazdemu, co za nieco zodpoveda. Lenze nezijeme v rozpravkovej krajine, tak mozme o tom asi iba snivat...
nemozem suhlasit. 362.001 nepise dobre. Je proti koridorom az prilis zaujaty. V rukach urcite neperieme. Ta pracka je pouzivana, len nevyuzivame vsetky jej funkcie. No iba docasne.
A nepises dobre ani Ty. Prat bez prasku, to je asi ako jazdit po koridoroch nasimi pomalymi dizlami 80 - 100 km/h.
Otazne vsak zostava, ci sme si nemohli priplatit par supov za pracku, ktora by mala o nejaku tu funkciu viac...
No nechajme uz tu jalovu prackovu debatu tak. Ja zasa suhlasim, ze rychlost budovania nasich slavnych koridorov je pomala, teraz nenarazam na to, ze posledny vysutazeny usek bude trvat 44 mesiacov. To je urcite opravnene. Nebyt tunela, tak to urobia za 2 a pol roka. Rychlejsie to jednoducho nejde, aj z hladiska prevadzky na kolajach. Ine to bude na severnom koridore, kde sa znacna cast bude budovat na tzv. zelenej luke a teda vplyvy dopravy na dobu vystavby budu podstatne nizsie. Za podobny cas sa tam postavi 60- 70 km trate, kde nebude jeden ale 5 - 6 tunelov, i ked o nieco kratsich.
Suhlasim s kolajarom, ze skratenie vystavby by bolo na ukor kvality. Jednoznacne. No u nas je problem nie doba vystavby, ale (ne)schopnost majitela infrastruktury zabezpecit kontinualne pokracovanie stavebnych prac. Preco sa cely tento rok stalo? Kolko uz bolo takychto hluchych rokov? Privela...
Ostava uz len verit, ze sa to nejako rozhybe. Buduci rok je v Bruseli deadline na podavanie ziadosti na fondy EU na financovanie projektov v ramci rozpoctoveho obdobia 2007 - 2013. Zatial sme vycerpali len par percent, preto myslim, ze sa stat a ZSR rozhybu a pripravia projekty, s ktorymi v Bruseli uspeju a este sa do oku 2013 stihne nieco postavit. Ak nie, tak to bude u mna velke minus pre vladu a tej zostane aj maslo na hlave, preco taku sancu nevyuzila.