Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
.
Nechápte ma zle ohľadne môjho občasného priliatia oleja do ohňa spomenutím autobloku alebo konfigurácie koľajiska na novo MODERNIZOVANÝCH tratiach. Môj názor na to je, že pokiaľ chceme zakonzervovať rozsah osobnej dopravy (napríklad prímestskej BA-TT) na súčasnej úrovni a nepočítať už do budúcna so žiadným zvýšením výkonov v osobnej doprave, tak nech sa páči robme koridory polovičato ako doteraz. Ale mať tú možnosť čerpať z EÚ peňazovodov a nevyužiť túto jedinečnú príležitosť, to považujem prinajmenej za pokrytecké, keď sa v EÚ, ktorej sme členom deklaruje rozvoj ekologickej dopravy, ale súčasne sa robí niečo úplne iné. Modernizácia železničnej trate je predsa na niekoľko desaťročí dopredu.
.
Nie som rušňovodič, ale napriek tomu považujem AB za veľkú výhodu oproti AH. Týmto netvrdím, že by mal byť úplne všade, ale na určitých úsekoch zatiaľ moderniovanej trate BA-NMnV byť mohol. U našich západných susedov s tým nie je problém, a napríklad na štvrtom koridore PHA-ČB ho v rámci modernizácie zavádzajú.
je tam o tom dosť podrobne rozpísané, 25kV pod štrbou, zníženie prevýšenia o 47metrov, zjemnenie prudkosti rampy, a automatické hradlá...
Už som to tu raz písal ale znova prehľadne zhrniem, dám tomu čisto egoistický pohľad;
Rušňovodič sa cíti bezpečnejšie na autobloku s prenosom návestí na návestný opakovač HDV ako na hradle bez prenosu. To je fakt. A objektívne porovnanie bezpečnosti prevádzky dá rovnako za pravdu autobloku.
No, teraz ETCS...
Do 120 km.h-1 podľa príslušných predpisov a noriem nie je potrebný prenos návestí na vozidlo. Mobilná časť ETCS výjde na cca 20 miliónov (ak považujem odbornú literatúru za relevantný zdroj týchto info; dokonca ani ani u nových HDV 380 kvôli cene nebude v "základnej výbave")
Logickým výsledkom či ekonomickým pohnútkom je snaha dopravcov neosadzovať svoje vozidlá s konštrukčnou rýchlosťou do 120 zabezpečovačom ETCS, pričom v prospech ušetrených 20 melónov na mašinu radšej spoľahnú na tlačidlo bdelosti, správne vykonané psychotesty a EEG prehliadku rušňovodiča.
Prosím teda, vysvetli bližšie o čo ide. V teoretiockej rovine viem povedať iba všeobecne známu vec, že limitujúcim faktorom striedavej sústavy (čo si málokto uvedomuje) je maximálna prípustná nesymetria nadradenej sústavy stanovená prezatiaľ SEE na 2% a určujúca maximálny výkon, resp. odber napájačky spôsobujúcej nesymetrický odber.
A vonkoncom tu nechcem byť za múdreho, aby sme sa rozumeli, ja sa rád dám poučiť, dlhšie sledujem, že vieš o problematike dosť veľa.
Vihorlat:
Kedy budeš v tých Tatrách?
Mohli by sme si aspoň pri pive konečne postukať nad smerovaním našich nešťastných železníc. Respektívne pohundrať s predstihom nad tým, nad čím budú o niekoľko rokov hundrať všetci...
Ministerstvo dopravy hlavně hájí výstavbu dvoukolejné dráhy za 20 mld do Kladna a výstavbu VRT do Drážďan, kam už vede jeden koridor (do Mnichova žádný a do Norimberku pouze optimalizovaná trať do 120km/h).
V plzeňském kraji se tedy bude v nejbližších letech provádět elektrifikace na Železnou Rudu a dvoukolejná trať Plzeň-Koterov-Nepomuk. Na Domažlice se v nejbližších 9 až 10 letech nic stavět nebude.
(Klatovský deník)
Inak 362.001 a traťovák, vaše príspevky k tejto téme podpisujem!
A... mal som tú česť vyskúšať si boj s veternými mlynmi v obhajobe koridorového projektu jednej stanice, vzalo mi to pár rokov zo života zachovať akú takú funkčnosť stanice oproti navrhovanému stavu...
- úpravy stávajících SZZ a TZZ Břeclav-Brno [provádí se; interoperabilita + úprava ETB a doplnění technologie pro DOZZ],
- dálkové ovládání z CDP [momentálně funguje Břeclav (mimo) - Přerov (mimo) - Svinov/Vítkovice (mimo); je vyhlášena soutěž na nový barák CDP (ve společné budově s technologií budoucího el. stavědla v Přerově; pro DOZ budou vyhrazena 4 patra, další úseky tedy půjdou až do nových prostor],
- (a asi je toho víc, co jsem v otevřených zdrojích nezaregistroval).
(Já osobně si myslím, že se nic takového nepsalo. A pokud snad ano, tak to mohlo být tak v rovině přání nějakého subjektivního komentáře. Přijde mi zcela nevýstižné a matoucí hovořit o tom, že SŽDC chystá na koridory napchať prezmenu výhybne Nic není v oficiálně zveřejněných plánech ani v rozpočtových výhledech).
on urobil viacero dobrych veci tresnutim do stola
Čím kratšie rpovizorne stavy, tým lepšie.
mozno mas pravdu. Pri slovenskej mentalite sa po desiatich rokov vsetci zbadaju na poslednu chvilu. A z prechodneho obdobia sa stane obdobie trvale...
Čím kratšie rpovizorne stavy, tým lepšie.
ale aj tak, polske dvojicky ET41 nevydrzia vecne, ani 131ky. Casom budu musiet byt nahradene
cize zaver, reelktrifikacia v strednodobom horizonte ano,ale nie hrr brr
Inak najväčší problém priepustnosti koridoru pod Tatrami je ale plánovaná reelektrifikácia (zaujímavé, že som to ešte nikdy od teba nepočul ako argument proti reelektrifikácii ako takej). Ono totiž ten autoblok pri nakopení dopravy jaksi často nepoberie elektroenergetika a v Púchove či NMnV to už párkrát znamenalo po ukončení mimoriadnosti ďalšie zastavenie dopravy z dôvodu zásahu ZPOŽ v meniarni (a to nebolo treba ani AB, stačila hradlovina).
K VZ: Naväčšia chyba po vojne bolo nezavedenie INDUSI podobne ako to urobili v Juhoslávíi a Rumunsku. Namiesto toho sa podľa vzoru červeného brata zaviedlo LVZ, ktorý je použiteľný len na trate s autoblokom, zatiaľ čo prvé menované sa dá narúbať prakticky všade a kontroluje aj prekročenie traťovej rýchlosti, nové typy pracujú s brzdnou krivkou. ETCS je panské huncútstvo vhodné akurát na VRT.