Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
- rýchlosti - stačí si otvoriť TTP a podľa km. polohy a polohy dopravní sa to dá veľmi ľahko overiť
- na dvojkolajnej trati neexistuje interval krizovania, ; existuje - jazdí sa po jednej koľaji (resp. jazda proti správnemu smeru); vlak vchádza "dvomi odbočkami" - napr. z párnej na nepárnu skupinu a po 1.koľaji odnaproti vchádza vlak atď. Toto sú ale veci, ktoré normálnu prevádzku a konštrukciu GVD (Os a R) za normálnych podmienok neovplyvnia (max tak Pn/Mn; vchod 2 odbočkami pri Os v stanici s ostrovnými nástupiskami za normálnych okolností odpadá úplne) a pri zrýchľovaní dopravy sa myslí zrýchlenie pravidelnej dopravy nie v čase mimoriadností (čiže jazdná doba vlaku 30 min; kvôli výlukám nakúpi ďalších 15, z toho 10 kvôli intervalom, to beriem, ale opakujem je to mimoriadnosť)
- mali by sme si ujasniť, čo znamená ktorý pojem - interval vchod odchod - tých je niekoľko druhov, intervalom križovania je myslené čo (lebo aj tu sa dá baviť o viacerých variantoch)
- vlak Y ide zo Žiliny do Čadce 30 min, ide v čas, a v čas idú všetky vlaky, vlak Y prechodí v každej stanici - s akými prevádzkovými intervalmi sa pri tomto vlaku stretávame, ktoré ho obmedzujú (kde ho intervaly zdržia?) a ktoré môžme obmedziť - so žiadnymi
- Ked to zistis, daj mi vediet a ja ti otvorim oci.: Nie si náhodou členom Svedkov Jehovových, tí používajú tiež podobné hlášky?
Milan: Hej, tak to sa teda pytas velmi spravne, ci viem, co su, kedze som sa nimi zaoberal velmi dlhu dobu. Tak sa teda pytam ja teba, resp. ja vas oboch, ci vobec hybete rozumom v takyto prazdninovy den a uvedomujete si, ze:
Na dvojkolajnej trati v ziadnom pripade nemozno uvazovat len naslednych medzicasoch a ich skrateni. Ci mi chce este niekto z vas zacat tvrdit, ze na dvojkolajnej trati neexistuje interval krizovania, lebo to tak nejaka knizka vydana v roku 1984 hovori? Kludne si o tom mozme podebatit v poste, aby som vas troska z omylu vyviedol.
A co sa tyka mojho konkretneho prispevku, pisal so o zle postavenom GVD a vlaku X, ktory to ma na celej lajne dodzubane. A nezabudajte, ze situacia sa komplikuje uz len tym, ze v KNM a KNK ostanu len dve nastupne hrany. Tam staci malilinka zmena, a z intervalu postupneho vchodu a odchodu je interval krizovania.
No a na zaver, pre Milana, kolko si teda myslis, ze tie intervaly v sucasnosti cinia, ked si taky mudry? Zober si sucasne platne, pre elektromechaniku v KNM a KNK trebars a potom mi to prosim posli, neni som ani tak zvedavy, kolko to je, lebo ja to viem, ale ci si to vycital. A potom si vypocitaj nove, pre ES a danu infrastrukturu a porovnaj ich. Ak sa ti to nechce pocitat, mozem ti poslat moju bakalarku, tam to mas presne vypocitane az po Zwardon. Potom to pekne porovnaj a pre ten dany vlak X, o ktorom som hovoril, zisti, o kolko sa skrati jazdna doba, ak by bolo treba pocitat v kazdej dopravni s hornou hranicou daneho prevadzkoveho intervalu pre dane zab.zar.
Ak sa teda pytas, ci vobec viem, co su prevadzkove intervaly, tak nie, absolutne o nich nic neviem. Som blbe decko, ktore tu pise ani nevie o com. Ked to zistis, daj mi vediet a ja ti otvorim oci.
1. Čo má spoločné priepustnosť trate s meškaniami vlakov???
Tu ide o to, akú má GVD spoľahlivosť (našponované vs navatované časy).
Pezinok - Bratislava, napr. plán dopravnej obsluhy Bratislavského samosprávneho kraja počíta s 15min intervalom Os vlakov na tejto trati v špičke, lenže vďaka nepriepustnosti sa sem tie vlaky nezmestia. Božechráň, aby BA - ZA jazdilo viac vlakov (R, IC), lebo sa na trať skrátka nezmestia. Hustá osobná doprava môže spôsobiť, že nákladná doprava sa sem nezmestí. Chápeš?
Ako je znížená priepustnosť - asi tak, že vo Svätom Juri sa zrušila stanica, namiesto AB medzi Sv. Jurom a Račou je 1 priestorový oddiel, namiesto 2 oddielov medzi Sv. Jurom a Pezinkom je 1 oddiel. A pre Os vlaky je jedno, či je na trati rýchlosť 120 alebo keď aj 350 km/h, on tak či tak ide len cca 100-vkou.
2. A ako to myslis s tou jedno a dvoj-kolajkou v CR? Si si isty, ze dvojkolajky maju 160?
Navrhujem rýchlokurz slovenského jazyka. Napísal som, že pri rekonštrukcii koridoru sa v ČR zvyšuje (prítomný čas) priepustnosť (výstavba 2.koľaje, inštalácia AB, zvýšenie traťovej rýchlosti) = napr. súčasné práce na koridore medzi Prahou a Českými Budějovicami. Trať Brno - Česká Třebová bola financovaná prevažne za štátne peniaze, bez fondov EÚ, takže sa tu tak veľkoryso nepostupovalo. Z Brna do Prahy 160 skutočne je - v úseku Praha-Běchovice - Choceň.
3. absurdnom rieseni podaktorych vlakov kategorie R vo forme sukafonov ani nebudem pisat.
Šukafóny (810-814) na rýchlikoch nejazdia! Jazdia max. na Sp vlakoch. Bežné človeku je jedno, že ide v Sp s 814, pretože mu ten vlak aspoň ide (spravidla 2h takt). A čo je na Slovensku? Nič, nič a ešte raz nič.
Takmer každý rýchlik v ČR ide v 2h takte - a čo ide na Slovensku 2-3 vlaky za deň. Mne je jedno, či je to 854+054+054 alebo 754+3B, ale ide to a môžem cestovať kedy chcem a nemusím ako chudák čakať 7h na ďalší spoj. Komfort v 854/054 je vyšši ako v B, navyše je to pre dopravu a objednávateľa výkonov lacnejšie.
4. A napriklad o tom, co a hlavne ako jazdi z Brna v smere na Jihlavu a Ceske Budejovice ani nehovorim.
Priamy rýchlik Brno - Jihlava - Č.Budějovice - Plzeň ide každé 2 hodiny, človek sa na vlak môže spoľahnúť, pretože železnica mu poskytuje aspoň nejaké služby. Čo je na Slovensku? Zvolen - Košice (hlavná trať) - 4 rýchliky za deň, Zvolen - Žilina (hlavná trať) 5 R/Zr za deň, Košice - Humenné 6 R/Zr deň. Kebyže sme v ČR, tak tu všade ide vlak minimálne raz za 1-2 hodiny (Ex/IC ZA - BA každú hodinu apod).
Ja sa s ČD vozím viacej ako so ZSSK a som spokojný a spokojnejší ako pri ZSSK (vlaky jazdia často, dobrá tarifná politika, výrazne prozákazníckejší prístup ako ZSSK). Navrhujem ti, ísť sa týždeň voziť do ČR. Ale zarytým nacionalistom a xenofóbom to aj tak nepomôže, pre nich bude slovenský exkrement vždy najlepšia vec na svete.
Môžem vedieť, v čom je ETCS L1 lepší ako AB+líniový prenos návesti? Jediné čo mi napadá je tzv. interoperabilita (môže ísť akékoľvek HDV), ale z hľadiska priepustnosti je to krok späť (bodový prenos návesti bez doplnkových balíz) = vlak obdrží na Pr "výstrahu" => musí pri návestidle zastaviť, aj keď 1 sekunde po prechode kontrolným bodom rušňovodič vidí, že sa zmenila návesť na povoľujúcu jazdu. Úžas...
Aký je problém dať ETCS na klasický AB? (namiesto obvodov použiť počítače osí)
ENrico: Nemiešaj hrušky s jablkami, keď začneš s projektom v roku 1993 a po 10 rokoch sa ti zmenia podmienky, tak si najväčší debil, lebo si to rovno v čase mínus 10 rokov nerobil v tých nových podmienkach, že...
Je piatok...
1. Na ČD sa na mnohých úsekoch robia významné rekonštrukčné práce, u nás okrem Kysúc nič - treba si spomenúť, ako meškali u nás vlaky, keď sa robil "koridor"
2. Koľko meškaní na SŽDC je spôsobených neschopnosťami HDV 350 ZSSK
3. A v neposlednom rade majú kolegovci oveľa viac smoly typu povodne, nehody nákladných vlakov, veľké nehody na priecestiach a pod.
Potom zohľadnení toho by asi to porovnanie dopadlo inak
Na to si prišiel ako? Vyhodnotením z brucha pomocou bulharskej konštanty, alebo si nebodaj videl nejakú serióznu štatistiku? Ak áno, mohol by si ju poskytnúť aj nám ostatným?
Ja sa moc casto s CD nevozim, nastastie...
Ak sa pozrem na mapu, skoro vsetky vlaky v CR meskaju. Chap to tak, ze mna nezaujima, co tam bolo (a rad by som vedel, ako to myslis, ze je znizena kapacita a preco), ale to, ze danym usekom vlaky chodia na cas a dobre.
A ako to myslis s tou jedno a dvoj-kolajkou v CR? Si si isty, ze dvojkolajky maju 160? Hlavne medzi Brnom a Prahou, ze? Inak dobre, ze si zadelil zrovna ceske jednokolajky, pretoze by som chcel pocut, aky sukafon vytiahne rychlost 100 km/h. O absurdnom rieseni podaktorych vlakov kategorie R vo forme sukafonov ani nebudem pisat... A napriklad o tom, co a hlavne ako jazdi z Brna v smere na Jihlavu a Ceske Budejovice ani nehovorim.
ETCS nesledujem, ale povedal by som, že momentálne sa bez neho zaobídu a aj tak ho už skúšajú. Na vlastných HDV. S vlasntým meracím vozňom ERTMS...
...
Porovnavat akukolve trat v CR s tratou BB-Dolna Stubna je trosku nadnesene a to okrem jej veku a narocneho terenu aj preto, ze za minuleho rezimu sa u susedov razili tunely a stavali mosty aj tam, kde by sa u nas urobili nekonecne obluky a slucky. Hold, co sme zdedili, musime bud pouzivat alebo nahradit. V kazdom pripade teraz nam nikto nic nediktuje, ale nejake naozaj zaujimave projekty sa zacnu diat az vtedy, ked uz kazdy Slovak bude miliardar, pretoze kto sa dostane hore, musi najskor nakradnut pre seba a rodinu a az potom je verejny zaujem. To je nasa mentalita, jej horsie prejavy clovek vidi smerom dalej na Balkan. My sme nieco "medzi". Tak to u nas bolo a bude.
tratovak, 81-71: Suhlasim s tym, ze sa malo zacat s tratami, ktore su na tom dezolatne a to v plnej miere. Ako cestujuceho do BA z PD ma poriadne nasrdilo, ked som pocul, ze sa ma robit ten usek mojej streky, kde to proste ficalo a nebol problem a ta, kde nas predbiehaju cyklisti zostane nedotknuta. Pritom trat 140 ma aj dobre trasovanie s vyhladovym pokracovanim na vychod. Detto trat 150, ta mala byt davno VRT so 160tkou, dnes by sa nezabijali ludia na ceste medzi Nitrou a Benadikom a aj cestari by mali neskor vacsi klud pri stavbe R1. Podobne je na tom trat 160, aj ked kvazi z tychto troch asi najlepsie.
Zacali sme prrerabat to, co u nas bolo najlepsie, aj ked je pravda, ze neviem, ako by sa napriklad v projekte pre EU presadzovala trasa cez stred Slovenska namiesto cez Slotovo Nad Vahom, kde to teraz vyzera z hladiska zaujmu ako v pupku sveta a pritom je to podla mna prehnane.
Niekto by mohol nieco spravit s tymi tromi tratami, cim by sa to tu dost podstatne zlepsilo (v spojeni s modernymi vozidlami a nejakym rozumnym riadenim dopravy aj pre smrtelnika)...
Zrejme to dopadne podobne, ako s českými MOV-kami, ktoré sa teraz modernizujú druhýkrát s tým, že sa dopĺňa klíma a vák. wc-ko - teda to, čo slov. MOV-ky mali už od roku 1996.
Aj vtedy, keď sa istého času porovnávali modernizované vozne SK a CZ, pričom slovenské mali už od začiatku namontovanú klímu a vák. WC-ka, ale furt sa našli rôzni odborníci a "patrioti", ktorí tvrdili, že klíma aj vák. wc je aj tak nanič. A potom, keď ČD sa po 12 rokoch zobudili a začali klímu dodatočne montovať aj do ich reko-vozňov, tak tí istí odborníci sa začali zrazu rozplývať, aká je tá klíma super...
Mmch., na ktorých úsekoch CZ koridoru je funkčné resp. sa montuje ETCS L1 príp. L2?
Brno-Praha - vlakom cca 260 km
...
Cesky hyperkoridor: R - cca 3:20 az 3:40
Vidím, že existence ECček a Exů, jedoucích co dvě hodiny (občas i častěji) Praha - Brno za 2:44, vám zůstala utajena.
Tratovak:
Určite si si totiž všimol že EC vlaky medzi kolínom a prahou majú na 62 km 48 min. To nedáva ani 78 km/h. Čo myslíš, prečo?
(Pokud by někdo nevěděl:) Protože z Blatova se jezdí vyhlídkovou trasou přes Male Shits, kopřivama vršovickýho ranžíru a Werschowitz bei Prag hbf. A aby si to substrát pořádně užil, tak je v půlce trsasy max 80 km/h, zbytek pak 40 - 60.