Anketa VLAKY.NET - diskusia [ARCHIV]
S radostou som privital, ze sa aj na VLAKY.NET zacala objavovat anketa. Len niekedy sa cudujem, ako mohla dopadnut tak ako dopadla v def.vysledkoch.
POdla mna je potrebne niektore nazory z ankety aj rozdiskutovat. Nech sa paci, tu je priestor:
Ako nie že by som to chcel, alebo co, ale ta otazka sa mi zda byt "nezeleznicna"... A myslim si ze k zeleznicnemu magazinu addony do hier nepatria. Na to sa uz specializuju ine weby, specialne nato, kde je toho plno. Vite lebo toho tu bude len zbytocne vela pribudat a uprimne: kolko clenov hra MSTS?
Pozor, aby aj v tomto pripade nepadla kvalita na ukor kvantity...
Znevýhodňovať nezávislú trakciu je proti zásadám liberalizácie prístupu na železničnú dopravnú cestu, ktoré podpísali krajiny EÚ a teda aj SR a ČR. Vyspelé ÖBB hodne využívajú motorovú trakciu aj pod trolejom. LTE ide s NEx-om zo Žiaru nad Hronom až do nemeckého Burghausenu s motorovou lokomotívou a nikto znalý faktov sa nad tým nepozastavuje. Dokonca prepočty ukazujú, že je to lacnejšie než s elektrikou. Pravda, ostáva tu ekologické hľadisko, ale keď si predstavíme, že podstatnú časť elektrickej energie u nás vyrábajú tepelné elektrárne, tak aj to je diskutabilné. Súkromný dopravca na Slovensku by s elektrickou lokomotívou nemal šancu. Problém je v tom, že by bolo, aspoň pri súčasnom stave, veľmi obtiažne zmerať skutočný odber elektrickej energie. A keby mal súkromník lokomotívu modernú, ktorá by bola vybavená rekuperáciou a prebytočnú elektrinu by dodávala späť do siete, tak by sa z toho úradníci na ŽSR asi zbláznili. Ale aj to sa časom zmení, keď na ŽSR začnú jazdiť moderné európske lokomotívy. Plánuje sa, že s logistickými vlakmi začne už čoskoro jazdiť do Devínskej Novej Vsi nemecký rad 189 (cez ČD).
Podľa môjho názoru elektrifikovať KN-DS-BA je nezmysel,nákladná doprava slabá,niekolko os.vlakov,to by boli do vzduchu vyhodené peniaze.Kapacita trate BA-NZ-KN je úplne postačujúca v dnešnej doprave.
K trati ZV-BB by mala elektrifikácia zmysel,keby sa pokračovalo do Vrútok a tam sa nebude pre zlé sklonové a miestne pomery.To bude znamenať ,že nebudú jazdiť priame spoje ZV-Brezno,ZV-Vrútky,bude sa musieť presadať v Bystrici,bude to naozaj výhoda?K väčšej rýchlosti na tomto malom úseku nepríde
Z môjho pohľadu by bola najefektívnejšie elektrifikovať ZV-Filakovo-Košice.
K trati NR-Leopoldov by možno stačilo mať moderné motorové rušne na rýchl.140km/h,ktoré by na vlakoch do Nitry jazdili po dobudovaní koridoru už z Blavy,to by bola silná konkurencia autobusom,doslova by ZSSK SAD-ky prevalcovalo.
....a snad len jednu pripomienku:
Rad 131 - "Dvojičky" mi tam chyba. Kto mozete, pridajte to tam, ak sa este da. Neviem ci su najkrajsie, ale zasluznu pracu robia tak ako ine "Krasavice"