Anketa VLAKY.NET - diskusia [ARCHIV]
S radostou som privital, ze sa aj na VLAKY.NET zacala objavovat anketa. Len niekedy sa cudujem, ako mohla dopadnut tak ako dopadla v def.vysledkoch.
POdla mna je potrebne niektore nazory z ankety aj rozdiskutovat. Nech sa paci, tu je priestor:
Jinak si myslím, že takto položená anketní otázka je příliš odborná, takže výsledky nebudou příliš vypovídající.
Dufam, ze si tym nechcel povedat, ze ZSSK vyriesa problem doprvay, alebo aspon prispeju k rieseniu dopravy v blave... Ved ZSSK ma problem samo so sebou, stanice su casto od ruky.....
Ja som na ciernu dieru narazal v tom, ze ked investovat, tak rozumne a nie mat x stanic a kazda vyzera na y.
Ohladom tych oblukov... tie tam nevyrastli za poslednych 10 rokov, takze toto sa malo riesit ovela skor ako vystavba stanice v Petrzalke, ktora hlavnej stanici vobec nepomohla.....
Ad Milan:
neviem a radsej ani nechcem vediet...
Konecne tu zaznel nazor, podobny tvojmu, cakal som ich viac.
Blava je cierna diera na peniaze. Vacsina prostriedkov ide tam a stale je to malo. Pocet cestujucich je jedna vec, ale ak sa hodnoti bezpecnost pri vystupovani, pri praci a pod. je Blava v pohode. V ba sa asi nestane, ze vlak zastane v polovici stanice, lebo z druhej strany vchadza tiez vlak do stanice - vid Poprad, atd.
Nechcem tu rozduchavat hnev, len si myslim, ze treba byt aj sebakriticky a nie bezhlavo hlasovat za nieco co mam najblizsie od domu....
ja som hlasoval za KE, ale dal by som hlas aj Presovu, Popradu, ci Ziline, hoc denne vyuzivam moju stanicu Vrutky....
Ohladom Kysaku.... je to diera. Radsej by som vyriesil pripojovost na Presov inak, mozno Zr vlakmi zo Spisskej, kt. by odchadzali 15 minut po odchode R vlaku do KE a zastavovali by aj v Kropmachoch, Margecanoch, Licartovciach,... R vlaky do KE by uz nestali v margecanoch a ani v kysaku= skratenie jazdnej doby aspon 6 minut. Islo by o supravu A, B, B, B + 163. POcas prazdnin by vlaky jazdili z/do Popradu.
čo sa týka, staníc, tak skoro všetky máme v úbohom stave. Ale prioritnou by asi mala byť aspoň peronizácia a zastrešenie nástupíšť na hlavnom ťahu. Aspoň to keď už nič. Viď stanice ako Kysak(tam človek zmokne ako myš, kým príde vlak), Poprad a Štrba (Tatry), Prešov. Žilina je špecifická: Tá by potrebovala reko zgruntu, lebo ako tu už niekto písal, nevojde sa tam ani 10 vozový rýchlik, a keď ho dajú nedajbože na 3. perón, tak sa nevojde ani 6 vozový. Pekná križovatka S-J, V-Z.
čafte Matop
2 mbican: Mas pravdu. Pokial vsak ide o Petrzalku (hypermoderne gate EU) tam asi inej moznosti nebolo. Ono je to novostavba, tak si myslim, ze stavat teraz novu budu v style 30 rokov minuleho storocia asi nemalo moc zmysel. Co sa tyka jej riesenia: 2 nastupistia je dost malo na to, aby dokazala nahradit hlavak. Takisto tam chyba zazemie - neviem si dost dobre predstavit ako by sa tam dali tocit supravy v tom takte ako su teraz na hlavnom.
V porovnani zo Zilinou su Kosice myslim na tom lepsie. Priestor vo vestibule stanice je velky a priestranny narozdiel od Ziliny. Myslim, ze Kosiciam treba dokoncit nastupistia a v Ziline by som zmodernizoval primaciu budovu a zatresil nastupistia nalavo od primacej budovy (tusim 5 a 6).
Bolo mi hned jasne, ktora stanica to vyhra. Neviem preco, ale stale sa mi zda, ze ked sa hovori o SK, tak sa mysli Blava, potom Blava a aby sme spomenuli aj nieco ine, tak este Blava.
Ak porovname KE a BA hl.st., tak je jasne, ze KE by to potrebovali ovela viac ako BA. Nehovoriac o brane do Tatier - Popradu, alebo Presova, kde chyba peronizacia.
To, ze v ZA sa na druhe nastupiste zmesti LTT(len tak tak) 9 vozov a zo zvysnych vozov sa vyskakuje, alebo nastupuje kolenacky asi tiez nikto nepostrehol...
No ale co uz, ved BA je hlavne mesto....
Mate tam stanic ako nasratych a skoro vsetko konci na hlavnej. Zbytocne vyhodene peniaze za supermodernu stanicu 21.storocia, vstupnu branu do EU, kt. je zle situovana a vyuzivana skoro vylucne len na smer Vieden.
Ještě ke sběračům: Protože mne problém zaujal, našel jsem informaci rozvádějící sdělení bkp, která se týká konkrétně řady 350 ZSSK:
K otočení polopantografů vedly tyto důvody:
-snaha o minimalizaci škod při technické závadě zadního sběrače. Sběrače s původní orientací mají při závadě tendenci trolej nadzdvinout a strhnout několik polí. V souvislosti s touto závadou dochází i ke zničení částí střešní výzbroje
-snaha o snížení dynamického přítlaku zadního sběrače na trolej při rychlostech nad 120 km/h. Při těchto rychlostech je zadní sběrač (kloubem ven)přizdvihován proudem vzduchu, čímž dochází k rozkmitu trolejového vedení a tím dochází k zhoršení kontaktu sběrače s trolejí.
Při orientaci sběračů kloubem k sobě není lyžina předního sběrače nad čepem podvozku, ale nad vrcholem zkoseného čelního okna, kde dochází k vzduchovým vírům. Tyto víry způsobují na jednofázové trakční soustavě (pracuje se s menším přítlakem sběrače na trolej, vedení je méně tuhé, oproti stejnosměrnému systému) 25 kV 50 Hz při rychlosti kolem 120 km/h rozkmit sběrače následně i troleje až o 50 cm. Na základě tohoto poznatku platí od 14.3.2003 nařízení ČD, že není možno použít přední sběrač při rychlosti nad 120 km/h na tratích SŽDC elektrizovaných jednofázovou napájecí soustavou 25 kV 50 Hz.