Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
Tieto síce nie sú žihľavové, ale schované za vŕbami a burinou
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369721/
Super info diki tomaskobra11
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369623/
81-71 to su vozne BDs 82-40 kotré stáli odstavené ale teraz ich nasadili do prevádzky...to je len taká metafora, lebo ked su odstavené tak okolo nich bujnie vegetácia, preto tá žihľava, ale kľudne by mohli byť púpavové (najmä v apríli) resp. burinové apod.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369526/
mbican,
hej, vacsinou chodia Bdt+BDs+Bdt, ale je to len dosledok toho, ze odisli Bdtmee a neprislo nic nove. Tak sa poskracovali supravy a vytiahli zihlavove BDs-ka. Pri niektorych vlakoch je to zbytocne dlha suprava a pri niektorych je zas tak na hrane. 3067/3070 ale chodi bratislavska 4voznova suprava a niektore zilinske supravy su navyse posilnene o jedno B-cko, takze chodia B+Bdt+BDs+Bdt.
Hovorim, niekde stacia vpohode 3 vozne, inde su 4 vozne akurat ze je vlak plny.
hej, vacsinou chodia Bdt+BDs+Bdt, ale je to len dosledok toho, ze odisli Bdtmee a neprislo nic nove. Tak sa poskracovali supravy a vytiahli zihlavove BDs-ka. Pri niektorych vlakoch je to zbytocne dlha suprava a pri niektorych je zas tak na hrane. 3067/3070 ale chodi bratislavska 4voznova suprava a niektore zilinske supravy su navyse posilnene o jedno B-cko, takze chodia B+Bdt+BDs+Bdt.
Hovorim, niekde stacia vpohode 3 vozne, inde su 4 vozne akurat ze je vlak plny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369510/
pred par dnami som navstivil trencin. vsimol som si, ze vsetky osobne vlaky na hlavnej trati boli trojvoznove... to nimi cestuje tak malo ludi? ostava mi len dufat, ze 671-ky sa v TN nikdy neobjavia, lebo budu ponukat zbytocne vela miest na sedenie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369508/
Georgo: ohľadom ceny - prvá séria vrútockých novostavieb vznikla na úkor 10 rekonštrukcií (pôvodne mala mať 3. séria 100 kusov - urobilo sa 90 a zvyšných 10 sa spravilo Bmpeer s opciou na ďaľších 15). Ťažko povedať, ako sa došlo k tej hypervýhodnej cene (35 miliónov za Bmpeer?), ale za jeden kus rekonštrukcie ZSSK platila 65 mil Sk. Tak už je hádam jasné, že tá cena za Bmpeer je umelá a na úkor toho sa Vrútky v rámci tohoto kontraktu odmenili prehnane pri rekonštrukciách.
Mimochodom, druhá séria novostavieb bude podstatne drahšia, ale to už je jedno asi...navyše s istou zákazkou do budúcnosti, za čo tiež ZSSK zalatí.
K tomu Nemecku - obeh mal byť štvordňový, jedným smerom to je síce Binz, no smerom na SK vlak ide z Berlína. Bežná destinácia aj z Bratislavy. Po dostavaní viedenského Hbf. je isté, že Viedeň nebude cieľová stanica.
(napr. budúci GVD aj keď vďaka výluke, bude len jedno EC z Prahy končiť vo Viedni, všetko ostatné ďalej do vnútrozemia, po dostavaní Hbf. očakávaš návrat k tomu, čo je dnes?)
Mimochodom, druhá séria novostavieb bude podstatne drahšia, ale to už je jedno asi...navyše s istou zákazkou do budúcnosti, za čo tiež ZSSK zalatí.
K tomu Nemecku - obeh mal byť štvordňový, jedným smerom to je síce Binz, no smerom na SK vlak ide z Berlína. Bežná destinácia aj z Bratislavy. Po dostavaní viedenského Hbf. je isté, že Viedeň nebude cieľová stanica.
(napr. budúci GVD aj keď vďaka výluke, bude len jedno EC z Prahy končiť vo Viedni, všetko ostatné ďalej do vnútrozemia, po dostavaní Hbf. očakávaš návrat k tomu, čo je dnes?)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369489/
mbican: vo Vestníku zatiaľ ani slovo, ale ZSSK bola v júni v Škodovke podpisovať zmluvy na "projekty" v množnom čísle, takže by som povedal, že Tvoje informácie sú, ako prakticky vždy, presné
ufo: z celej histórie týchto diskusií dúfam vyplýva, že nie som žiadnym zástancom konglomerátu "ŽOSSK" a ich postupov, čo sa snáď veľmi jasne prejavuje aj vo všetkých mojich článkoch k danej téme. Na druhej strane mi to príde, ako keď si človek má kúpiť Mercedes a buď naňho nemá, alebo nie je ochotný danú čiastku investovať. Iste by to bol skvelý nákup, ktorý má mnohé výhody do budúcnosti, ale zase to nie je tragédia, keď si namiesto mercedesu kúpi niečo dostupnejšie. A celá moja argumentácia stojí na tom, že hoci by, samozrejme, bolo perspektívne RIC200 nakupovať, ich reálne využitie (nie len teraz, ale aj v nasledujúcich rokoch) je - narozdiel od ČD, ÖBB alebo MÁV-START - veľmi diskutabilné.
Slovenská strela 2001? 2×Bmz241 (Bratislava-Binz) + Beer + Aeer (Bratislava-Praha). A znova sa pýtam: aký význam má priame denné spojenie Bratislava-Berlín-Binz? Ak sa tým aj raz nejaký cestujúci, ochotný sedieť pol dňa vo vlaku a zaplatiť za to nehorázne TCV cestovné (alebo šťastlivec s FIP), tak ich stále nebude na zmysluplné využitie dvoch Bmz.
Z toho sa teda dá usudzovať, že jazdenie do Bratislavy má jeden jediný zmysel, a to obeh vagónov, aby nezostávali v Prahe ani Brne, pričom Wien Südbf. nebude dostupný a Wr. Neustadt je jednak ďaleko, a jednak malý. Je teda otázka, ako veľmi ČD pomôže, že bude dve Bmz na jednu noc z niekoľkodňového obehu parkovať v Blave, ale prosím. Keď ale toto opatrenie existuje nie v záujme prepravných prúdov, ale čisto prevádzkových dôvodov, potom nasadenie vozňov ZSSK na sever Nemecka by bolo skutočne len zbytočným komplikovaním vyrovnávky, ktorá sa dá riešiť inak. V tomto regióne síce stále vládne železničná tradícia robiť veci tým najkomplikovanejším možným spôsobom, ale to stále nie je argument pre akútnu nutnosť 200 km/h vozidiel u ZSSK.
A existenciu NS ani Wi-Hbf. samozrejme nepopieram (kvôli tomu druhému som posledné mesiace pravidelne určité dni meškal do práce); akurát konštatujem, že v Prahe paradoxne po spustení NS končí viac diaľkových vlakov ako v minulých GVD, zatiaľ čo na prejazdné sa menia skôr tie prímestské. A rovnako je to s Viedňou, kde všetko diaľkové okrem railjetov končí, zatiaľ čo S-Bahn má bežne spojené ramená typu Wr.Neustadt - Laa an der Thaya, aby vo Viedni nezavadzal.
ufo: z celej histórie týchto diskusií dúfam vyplýva, že nie som žiadnym zástancom konglomerátu "ŽOSSK" a ich postupov, čo sa snáď veľmi jasne prejavuje aj vo všetkých mojich článkoch k danej téme. Na druhej strane mi to príde, ako keď si človek má kúpiť Mercedes a buď naňho nemá, alebo nie je ochotný danú čiastku investovať. Iste by to bol skvelý nákup, ktorý má mnohé výhody do budúcnosti, ale zase to nie je tragédia, keď si namiesto mercedesu kúpi niečo dostupnejšie. A celá moja argumentácia stojí na tom, že hoci by, samozrejme, bolo perspektívne RIC200 nakupovať, ich reálne využitie (nie len teraz, ale aj v nasledujúcich rokoch) je - narozdiel od ČD, ÖBB alebo MÁV-START - veľmi diskutabilné.
Slovenská strela 2001? 2×Bmz241 (Bratislava-Binz) + Beer + Aeer (Bratislava-Praha). A znova sa pýtam: aký význam má priame denné spojenie Bratislava-Berlín-Binz? Ak sa tým aj raz nejaký cestujúci, ochotný sedieť pol dňa vo vlaku a zaplatiť za to nehorázne TCV cestovné (alebo šťastlivec s FIP), tak ich stále nebude na zmysluplné využitie dvoch Bmz.
Z toho sa teda dá usudzovať, že jazdenie do Bratislavy má jeden jediný zmysel, a to obeh vagónov, aby nezostávali v Prahe ani Brne, pričom Wien Südbf. nebude dostupný a Wr. Neustadt je jednak ďaleko, a jednak malý. Je teda otázka, ako veľmi ČD pomôže, že bude dve Bmz na jednu noc z niekoľkodňového obehu parkovať v Blave, ale prosím. Keď ale toto opatrenie existuje nie v záujme prepravných prúdov, ale čisto prevádzkových dôvodov, potom nasadenie vozňov ZSSK na sever Nemecka by bolo skutočne len zbytočným komplikovaním vyrovnávky, ktorá sa dá riešiť inak. V tomto regióne síce stále vládne železničná tradícia robiť veci tým najkomplikovanejším možným spôsobom, ale to stále nie je argument pre akútnu nutnosť 200 km/h vozidiel u ZSSK.
A existenciu NS ani Wi-Hbf. samozrejme nepopieram (kvôli tomu druhému som posledné mesiace pravidelne určité dni meškal do práce); akurát konštatujem, že v Prahe paradoxne po spustení NS končí viac diaľkových vlakov ako v minulých GVD, zatiaľ čo na prejazdné sa menia skôr tie prímestské. A rovnako je to s Viedňou, kde všetko diaľkové okrem railjetov končí, zatiaľ čo S-Bahn má bežne spojené ramená typu Wr.Neustadt - Laa an der Thaya, aby vo Viedni nezavadzal.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369465/
Georgo: No a popieraš význam Nového spojenia v Prahe a nového Hbf. vo Viedni.
A k ešte raz k tej 200km/ - GVD 2010 a Slovenská strela. A ďalej kupujeme ich minimálne na 30 rokov.
Nevidím dôvod obhajovať tunel (doslovný - nákup bez verejného obstarávania), s tým, že si ešte do budúcnosti teda zabezpečili upgrade týchto vozňov na 200km/h...
A zaujímavé, že na našich ruských "WLABmee" ostala 200km/h od výroby nedotknutá.
A k ešte raz k tej 200km/ - GVD 2010 a Slovenská strela. A ďalej kupujeme ich minimálne na 30 rokov.
Nevidím dôvod obhajovať tunel (doslovný - nákup bez verejného obstarávania), s tým, že si ešte do budúcnosti teda zabezpečili upgrade týchto vozňov na 200km/h...
A zaujímavé, že na našich ruských "WLABmee" ostala 200km/h od výroby nedotknutá.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369442/
Gerogo: Áno, ÖBB potvrdila správne, že sa Westbahn upravuje na 230 km/h. Zo súčasnej 200 km/h. Kľudne sa odvez v nejakom EC kde je na čele nemecký riadiaci voz a môžeš celú cestu sledovať rýchlomer fíru.
Nevidíš dôvod na vozne 200km/h? Ja vidím - to že sa kupujú.
Nevidíš dôvod na vozne 200km/h? Ja vidím - to že sa kupujú.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369439/
Nie tak úplne: "To už by ma ďaleko viac trápil Bdteer s max. 120 km/h, čo mi príde ako ďaleko zásadnejší omyl s ohľadom na to, kde má jazdiť." neznamená, že považujem Bdteer ako koncept za omyl. Za nedostatok považujem fakt, že sa tu s maximálnou rýchlosťou nič neurobilo, pretože ako poznám ZSSK, nebude váhať ich na koridory nasadiť. Z čoho vychádzam? Nuž napríklad z toho, že teraz na hlavné trate bežne nasadzuje bagety a o koncepčnosti rozhodnutí si - ako už asi všetci pochopili z predchádzajúcich príspevkov - nerobím žiadne ilúzie. Vysoké rýchlosti na koridorových Os/Zr vlakoch nie sú nezmysel - naopak, ako ukazuje nákup 671, 860, PUSH/PULL atď., je to reálna možnosť, ktorá sa v zahraničí (minimálne do 140 km/h) bežne využíva. Akokoľvek skvelý náš koridor totiž bude, má stále len dve koľaje, a aj keď je pravda, že frekvencia vlakov u nás je pomerne malá, jeden pomalý osobák v tej avizovanej smršti 160kových spojov je problém. A písal som snáď, že má mať podvozky na 200? To by som si protirečil s tým, čo tu celé dva dni obhajujem. Nie. Ale rovnako ako nám aktuálne nijako nepomôže flotila RIC200, tak neveľkým prínosom bude aj stádo moderných vozňov na 120.
Samozrejme ak sa stane zázrak a ZSSK tieto vozne nasadí fakt len na vedľajšie trate, kde pomôžu pozdvihnúť kultúru regionálneho cestovania, potom s tým skutočne problém nemám. Len tomu akosi...neverím.
Samozrejme ak sa stane zázrak a ZSSK tieto vozne nasadí fakt len na vedľajšie trate, kde pomôžu pozdvihnúť kultúru regionálneho cestovania, potom s tým skutočne problém nemám. Len tomu akosi...neverím.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/369345/