Stratená - Zastávka

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Umiestnenie na trati

Nadmorská výška

805 mnm.

Koľaje v objekte

Dopravné: 1   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Poskytované služby

Autobusová zastávka, Vizuálne info o odchodoch a príchodoch vlakov,

Ďalšie informácie

Zastávka Stratená leži na neelektrifikovanej trati č. 173 (Margecany - Červená Skala), v km 69.881 medzi stanicami Mlynky – Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Pridelená je k železničnej stanici Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Zastávka je neobsadená. Čakáreň tvorí otvorený drevený prístrešok. Zastávka je elektricky osvetlená, osvetlenie je napojené na obec. Má vyvýšené nástupište typu „TISCHER“ s dĺžkou 170 metrov.

Obec Stratená sa nachádza v povodí Hnilca, uprostred prekrásnej prírody Slovenského raja. Vznikla v roku 1723 ako hutnícke a banícke sídlo. Najvýznamnejšou historickou pamiatkou Stratenej je neogotický rímskokatolícky kostol postavený v roku 1909. Dnes je Stratená mimoriadne významným centrom cestovného ruchu a východiskom turistických trás. V Stratenej sa môžete ubytovať v penziónoch Šafrán, Stratená, a Borovica. Častým cieľom turistov sú doliny a kaňony Slovenského raja. Najnavštevovanejším miestom je Dobšinská ľadová jaskyňa. Od hlavného parkoviska sa k nej dostanete po náučnom chodníku. Dobšinská ľadová patrí medzi najväčšie ľadové jaskyne v Európe. Bola objavená v roku 1870 banským inžinierom Ruffínim a rok na to sprístupnená verejnosti. Okrem nej sa v okolí obce ešte nachádza niekoľko jaskýň, ktoré však nie sú sprístupnené verejnosti. Pri jaskyni je možnosť ubytovania v Penzióne Ruffíni, alebo na Ranči pod Ostrou skalou, kde si môžete aj zajazdiť na koni. Navštívte Stratenú a ona si Vás podmaní svojimi prírodnými krásami a pohostinnosťou svojich obyvateľov.

Ako a kedy sa obec volala: 1863 Stracena, 1873–1913 Sztracena, 1920–1948 Ztratená, 1948– Stratená

História

Vznikla v 17.stor.spracovávala sa tu meď a neskôr železo.

Pôvodne banícka obec, ktorá leží v údoli rieky Hnilec, v nádhernom úseku Stratenskej doliny Slovenského raja. Rod Csakyovcov tu v roku 1783 postavil vysoké pece, ktoré pozdejšie získal rod Coburgovcov.

Posledná z vysokých pecí pracovala do roku 1927.

V kaplnke postavenej okolo roku 1800 sa nachádzala drevená plastika Márie Magdalény z dielne Majstra Pavla z Levoče. V súčasnosti umiestnená v rímskokatolíckom kostole.

Kostol  /kat./ neogotický, postavený r. 1909. Drevená soška Márie Magdalény z dielne majstra Pavla z Levoče zo začiatku 16. stor. - pochádza z dreveného kostolíka, ktorý vyhorel. 

K tomuto traťovému objektu sa nenašli žiadne prílohy.

Galéria objektu