Vrútky byly hlavním městem páry

6.6.2008 12:00 Milan Vojtek, Ing. Igor Molnár

Vrútky byly hlavním městem páry

Dětský den a oslavy 160 let železnice na Slovensku. Kombinace dvou důvodů dala letos vzniknout velkému hemžení ponejprv lokomotiv a posléze i lidí ve Vrútkách. A nejen tam. Přelomový víkend května a června se jakoby historická vozidla rozprchla po okolních tratích. Nejednalo se ale pouze o akci na dva volné dny, ale ti šťastnější si užívali od pátku do pondělka.

Že má k sobě parta kolem “modrého mercedesu” 498.022 s dalšími “párofily” z Vrútek není nic nového. Co sleduji, tak jsou tihle lidé opravdu naladěni na stejnou notu a tak nemohlo být velkým překvapením, že největší rychlíkový stroj zemí koruny české (mluvíme-li o funkčních vozidlech), vyrazil do Vrútek na oslavy. A zatímco “albi” chvátal na Slovensko, po dalších tratích větší či menší rychlostí najížděly konvoje s dalšími vozidly na oslavy. Takže kdo mohl, měl už v pátek co fotit. Navíc už byla pro zájemce první historická jízda. Pielstick T 466.0254 vyrazil z Vrútek na Kremnické Bane a zpět s manipulačním vlakem. “Mal si prísť Dalo sa dosť porobiť, v Kemnických Baniach sme sa vyhrali,”konstatoval později Ladislav Jambor. Excelentní fotograf a jeden z organizátorů akce věděl o čem mluví, pár snímků, které jsem mohl zahlédnout, to potvrzují také. A byly to také poslední slušné záběry pielsticka, které bylo možné pořídit. Ale o tom až ve druhém dílu.

Já v té době pátral po stopách jisté mediální kauzy a tak jsem byl rád, že jsem se v sobotu ráno připojil mezi hejno fotografů pod Strečnem. Jedno z hlavních fotomíst Slovenska pochopitelně přilákalo ty, kdo chtěli albatros právě pod dominantou hradu. Sice nerad, ale oželel jsem jízdu zeleného antona který zhruba ve stejném čase uháněl z Liptovského Mikuláše do hlavního města akce. Obdobně tomu bylo i s cestou pomeranče na zvláštním vlaku ze Zvolena do Vrútek. A přestože sobotní program nabízel povícero jízd a akcí, magnetem dne byla bezesporu fotojízda nákladního parního vlaku s tandemem 556.036 a Ty 2-911 z Vrútek do Banské Bystrice. Ba co víc, pořadatelé byli natolik důslední, že i z požárního vlaku, kam přistavili T 679.019 a T 679.1168, připojením dalších vozů udělali druhý fotovlak. Jojo, nejeden fotograf po celý den spokojeně pomlaskával…

                   

                    Fotce albatrosu pod Strečnem odolal jen málokdo

                   

Ale sobota přeci jen patřila parnímu fotovlaku. Před konvojem nákladních vozů dýmala polská Němka Ty 2-911 a domácí štokr 556.036. Na snímku mají za sebou první metry cesty.

                   

                    Ovšem o chvíli později už vlak vjíždí do stanice Príbovce. © Ing. Igor Molnár

                   

                    Dalším místem pro focení byl Kláštor pod Znievom

                   

                    A pak se podařilo soupravu dohnat až v Diviakoch

                   

               Vzhůru do hor, povzdechly si páry na odbočce Horná Štubňa... a zůstal za nimi jeden z mnoha požárů.

                   

                    Nejprve parní vlak v Dolnom Harmanci

                   

                    A po něm na stejném místě i požární konvoj

                   

                    ten se ještě zdržel před mým objektivem 

                   

                    Do stanice Vlkanová jsem si odskočil vyfotit konvoj do Zvolena 

                   

                    Mezitím se už Igor Molnár chystal na pomeranč v Uľance © Ing. Igor Molnár

                   

                    Igi se projevil i jako horolezec. Výsledek? Posuďte sami, páry v Čremošném © Ing. Igor Molnár

                   

                    A domů... štokr funí k Vrútkám z Príboviec 

                   

                   

                   

                    Tři noční snímky dokreslují atmosféru ve Vrútkách 3x © Ing. Igor Molnár

Neoznačené foto © Milan Vojtek. Moje fotografie budou dány k dispozici partě z Vrútok, jako poděkování za perfektní akci. Nedělní události přinese další pokračování.  

Jak ukázala malá nabídka fotek, mezi lidmi, pronásledujícími vlak, byli i zástupci VLAKY.NET. Malý vzorek z mého a Igiho fotoaparátu jsme vám přinesli. Za sobotu patří všem velké díky. Další report, který zdokumentuje neděli, přinese opět zajímavé fotky a další zážitky, z nichž některé nebyly bohužel extra příjemné.

 

Galéria

Súvisiace odkazy