Z desátých narozenin o.s. Výtopna Zlíchov

27.3.2009 8:00 Jiří Řechka

Z desátých narozenin o.s. Výtopna Zlíchov

Když jsem dostal informaci, že 14 a 15.3.2009 pojede zvláštní parní vlak z nádraží Praha-Smíchov do zastávky Praha-Jinonice, tak jsem si řekl, uvidím. Přišla sobota 14.3 a já se při prohlížení internetu dostal na stránky www.masinka.cz, kde jsem si přečetl, že tento zvláštní parní vlak je vypraven při příležitosti 10 let občanského sdružení Výtopna Zlíchov.

 

 

 

Pohled z okna mne přesvědčil, že se rosničkám na dnešní den asi povedlo dobře určit počasí, následovala rychlá domluva s mým vnukem o možnosti výletu na druhý konec Prahy, obléci se, vzít fotoaparát a vydat se do Prahy. Odjezdy jsou stanoveny na 9:00, 12:00 a 15:00 hod. Abychom přijeli na nádraží před dvanáctou hodinou, beru auto a odjíždíme na stanici metra Ládví, kde nechám auto na odstavném parkovišti. Jdeme na metro a po přestupu na Florenci na trasu B přijíždíme na nádraží Praha-Smíchov. Času do odjezdu máme spoustu, hledám nějaké informace k akci, když zaslechnu z nádražního podchodu zvuk parní lokomotivy. Naše kroky směřují na třetí nástupiště, potkáváme první cestující tohoto zvláštního vlaku z jeho první jízdy.

14.3.2009 - nádraží Praha-Smíchov: Souprava zvláštního parního vlaku ©Jiří Řechka

Na třetím nástupišti skutečně tento vlak stojí. Okolo je spousta lidí, někteří ještě vystupují, jiní čekají na novou jízdu. Parní mašinka 213.902 odstupuje od soupravy a jede zbrojit. Jinak na nádraží panuje poklidná atmosféra, projíždějí osobní vlaky do Berouna a zpět a nějaký ten rychlík. Fotím si zbrojení, posléze s vnukem nastupuji do vlaku a vybírám si vhodné okno pro focení během jízdy. Vlak se pomalu, ale vytrvale zaplňuje, nakonec při odjezdu je náš vagon Ce 3030 naprosto plný. Celý vlak se skládal ze čtyř vagonů - Bsd 6-653, Ce 3030, ZLb 2-36130 a Z 21149. Je čas odjezdu, vlak se dává do pohybu, a protože nádraží Praha-Smíchov nemá přímé kolejové spojení s tzv. severním nástupištěm, kudy prochází trať č. 122 do Jinonic přes Pražský Semmering, dostáváme se na něj úvratí.

14.3.2009 - trať č.122: Pražský Semmering © Jiří Řechka

Vyjíždíme ze severního nástupiště a trať pomalu začíná stoupat. Podél tratě je vidět, že došlo k vysekání porostů, což také ale odhaluje na řadě míst spoustu svinstva. Pražský Semmering je dlouhý celkem 8 km a překonává výškový rozdíl 93 m. Jedeme po dvou krásných viaduktech, jeden je vysoký 22 m,druhý 20 m, pod námi je trať č. 173 do Rudné u Prahy a Berouna. Cestou je vidět řadu šotoušů, zejména v okolí kopce Děvína a zastávky Praha-Žvahov. V některých místech je pěkný pohled na Prahu, na Pankrác a Podolí. Přijíždíme do stanice Praha-Jinonice. Zde naše jízda končí.

14.3.2009 - trať č.122: Stanice Praha-Jinonice ©Jiří Řechka

Mašinka zde odstupuje od soupravy a objíždí ji. Řada cestujících vystupuje, občerstvuje se a fotí si přesun mašinky. Asi po půlhodině se vracíme zpět na nádraží Praha-Smíchov. Přijíždíme na severní nástupiště a úvratí zase na třetí nástupiště nádraží. Dělám si poslední záběry z této jízdy a rozhoduji se, že s vnukem ještě pojedeme vlakem, a to na hlavní nádraží. Přijíždí osobní vlak z Berouna, nastupujeme do City Elefantu a odjíždíme. Na hlavním nádraží si dělám také pár záběrů, poté odcházíme na metro a odjíždíme domů. Tady měla moje reportáž končit.

14.3.2009 - nádraží Praha-Smíchov: 213.902, zbrojení uhlím ©Jiří Řechka

Ale napadlo mne, že zkusím zavolat na Zlíchov, jestli není možné podívat se a hlavně nafotit zákulisí Výtopny Zlíchov. Po telefonu s p. Kulhánkem, který mě řekl, že pokud budou přítomni, je to možné, rozhodl jsem se v úterý rozjet do Výtopny Zlíchov. Po příjezdu se ukázalo, že členové sdružení jsou přítomni, a tak mně bylo umožněno nafotit si, co jsem chtěl. Členové o.s. Výtopna Zlíchov se zabývají provozem a pronájmem historických železničních a silničních vozidel, opravami železničních vozidel a parních kotlů – viz jejich stránky. V současné době krom jiného renovují vagon ř. ABi, který byl vyroben v r. 1909 a je jediný dochovaný. Jsem rád, že jsem potkal a poznal prima lidi, kteří mají rádi svého velkého koníčka. Tímto chci také poděkovat p. Kulhánkovi a p. Sittovi za umožnění focení a za zajímavé informace.

17.3.2009 - Výtopna Zlíchov: 700.548-6 ©Jiří Řechka

Odkazy:
  1. Výtopna Zlíchov
  2. Nádraží Praha-Smíchov - Wikipedie, otevřená encyklopedie  

 Titulní snímek: 213.902 přistupuje k soupravě zvl. vlaku ©Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy