Harzer Schmalspurbahnen v 70. rokoch

20.9.2015 8:00 Helmut Böhme

Harzer Schmalspurbahnen v 70. rokoch

Pretože nedávno tu prebehla intenzívna diskusia o podvalníkovej doprave na harckej úzkokoľajke, hrabal som v archíve a chcel by som vám ukázať niektoré zábery, ktoré som urobil ako sedemnásťročný študent. Nemám práve veľmi kvalitný skener, tak fotky, urobené pochopiteľne vtedy jedinou dostupnou technológiou, ktorej sa dnes hovorí „analógová“, majú zväčša modrý nádych. Dúfam, že to tak veľmi nevadí.

 

 

 


V lete roku 1971 som ešte býval v malom mestečku v Sasku-Anhaltsku a pretože som nedisponoval prílišnými finančnými prostriedkami, absolvoval som veľa ciest na bicykli alebo „kombinovanou dopravou“ s jeho pomocou, v tomto prípade aj preto, že z rodného mesta nebolo do Harzu ideálne spojenie. Tak som nastúpil do vlaku až v meste Sangerhausen. Na ceste do Nordhausenu ma vo vlaku zadržala železničná polícia, pretože sa domnievala, že chcem utiecť do západného Nemecka. Chceli vedieť, či rodičia o mojom výlete vedia, tak som im dal telefónne číslo otca do roboty.

Ten im mnohovravne vysvetlil, že o tom vie a že so mnou už podnikol veľa podobných výletov. Zároveň im rozprával, ako po konci druhej svetovej vojny musel cestovať na bicykli medzi mestom Siegen a domovom, pričom dokonca išiel po diaľnici, pretože tam žiadne auta nechodili - a o vlakových spojoch nebolo ani potuchy. Pretože som policajtom povedal, že idem do Wernigerode, chceli ešte vedieť, prečo som si nekúpil lístok až tam. Tak som im vysvetlil, že z Nordhausenu do Eisfelder Talmühle je to po rovine a tam chcem opäť nastúpiť do vlaku. S tým sa uspokojili a po dvoch hodinách ma pustili.

V Nordhausene som len vyfotil súpravu a išiel som ďalej bicyklom.


Stanica Nordhausen

Keď som dorazil do Eisfelder Talmühle, vlak z Wernigerode už tam čakal na križovanie.


Vlak z Wernigerode do Nordhausenu pri nástupišti


Osobný vlak do Wernigerode mal pripojený aj prázdny podvalníkový vozeň


V pozadí rušeň od vlaku z Hasselfelde obehuje súpravu

Keď som fotil, všimol som si, že sa ku mne blíži železničiar. Najprv som si myslel, že ma chce vyhrešiť za moje počínanie, potom sa ale len nevľúdne pýtal, kam cestujem a keď som povedal, že do Wernigerode, tak povedal, že to je vlak vľavo. Asi bol len znechutený tým, že ho niektoré cestujúci považovali za informátora, čo jeho pracovná náplň vôbec nebola.

Tak som cestoval po oblasti, do ktorej kvôli blízkosti k západonemeckej hranici vtedy mali prístup iba miestni. Keby som tam dakde vystúpil, zrejme by hneď pribehol akýsi človek a pýtal si odo mňa príslušné povolenie. Ale ja som fotil iba z okna vlaku. Vo výhrevni v Benneckensteine oddychoval rušeň, ktorý mal za úlohu ťahať ranný a popoludňajší vlak, ktorý tam začínal alebo končil.


Stroj 99 7247-2 v benneckensteinskej remíze

Cestou som si všímal aj návestidlá na trati; mechanické už vtedy boli niekde nahradené svetelnými.


Mechanické návestidlo


Svetelné návestidlo

V stanici Drei Annen Hohne sme križovali s protiidúcim vlakom.


Protiidúci vlak do Nordhausenu

Z druhej strany súpravy som zbadal aj ďalšie zaujímavé vozidlo.


Motorový vozeň ako pracovný vlak - k preprave cestujúcich vtedy neslúžil

Napokon náš vlak prišiel do cieľovej stanice.


Kedysi vo Wernigerode …

V druhej časti tejto „retroreportáže“ sa presunujeme do vtedy izolovanej časti siete Harzer Schmalspurbahnen, na trať Gernrode – Straßberg, označovanú ako Selketalbahn. Medzi Straßbergom a Stiege boli totiž roku 1945 v rámci vojnových reparácií demontované koľaje a úsek bol znovu zriadený až v 80. rokoch, kedy potrebovali po železnici dopravovať uhlie do teplárne v Silberhütte.

Centrom tejto trate je stanica Alexisbad, z ktorej vedie odbočka do Harzgerode.


Stanica Alexisbad

Pomery tejto trate nedovolili nasadenie podvalnikových vozňov, a preto sa tam dali stretnúť zmiešané vlaky, zostavené z osobných vozňov a originálnych úzkorozchodných nákladných vagónov.


Stroj 99 5902-4 doberá v Alexisbade vodu na pozadí čakajúcich vlakov

V stanici Alexisbad sa vždy križovali vlaky z a do Gernrode a bol aj prípoj z a do Harzgerode.


Pre fotografov vždy urobili odchod do Harzgerode a Straßbergu zároveň


Vlak v stanici Silberhütte

V stanici Straßberg som si všimol, že odpojili osobné vozne a rušeň išiel s nákladnými vozňami ďalej. Sledoval som vlak bicyklom a tak som mohol dokumentovať obsluhu vlečky do podniku na ťažbu fluoritu.


Straßberg


Nákladný vlak na vlečke


Rušeň na nákladisku fluoritu

Rok na to zastavili prevádzku na vlečke pre zlý stav koľají. Potom nákladné autá vozili fluorit do miesta poblíž stanice Straßberg, kde ho nakladali na vagóny.

Ďalšie fotografie z toho výletu nájdete v mojej verejnej galérii.

Odkazy:

  1. Harzer Schmalspurbahnen – Wikipedia
  2. Harzer Schmalspurbahnen – oficiálne stránky
  3. Podvalový vůz – Wikipedie
  4. Podvalník (železnice) – Wikipedie

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy