Reštart IC vlakov

14.12.2016 8:00 Bc. Jozef Gulík

Reštart IC vlakov

Predsavzatia sa premenili na realitu a naše trate sú od zmeny GVD znova poctené prítomnosťou štátnych vlakov kategórie IC. Po januárovom stlačení klávesy "Del" teda prichádza "reset" systému, ktorý si kladie za cieľ zostať funkčný a do budúcnosti dokonca ziskový. V pondelok sme priniesli oficiálnu správu spoločnosti ZSSK, na ktorú dnes nadviažeme aj s krátkym pohľadom späť v čase.

 

 

 

 

Kategória InterCity (IC) sa na slovenských železniciach objavila už hneď v prvom roku samostanej Slovenskej rebuliky - 1993. Išlo vtedy o dva páry vlakov: IC 500 / 501 Tatran a IC 502 / 503 Kriváň premávajúce na trase Bratislava hl.st. - Košice. Odchody z Bratislavy im cestovný poriadok určil na 5:50 a 16:35 h, a odchody z Košíc o 5:55 a 15:50 h.

Medziľahlé zastavenia mali, v závislosti od konkrétneho spoja, v Trnave, Piešťanoch, Trenčíne, Žiline, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Štrbe, Poprade, Spišskej Novej Vsi a v Kysaku. Od začiatku sa do ich čela postavili rušne radu 350, ktoré uvedenú trasu v roku 1993 absolvovali v najkratšom čase 5 hodín a 21 minút.

V nasledujúcich obdobiach IC vlaky prechádzali rôznym vývojom, pričom najvýraznejšiu zmenu pocítili cestujúci najmä v kvalite súpravy, keďže na tieto výkony boli od roku 1996 nasadené modernizované vozne a aj v ďalších rokoch spravidla to najlepšie z vozňového parku, čo štátny osobný dopravca mal. Postupne sa tak vypracovali na skutočnú vyššiu kategóriu, a to aj za pomoci kratších cestovných časov, ktoré kráčali ruka v ruke so znižovaním počtu zastávok na trase.

Zaujímavou epizódkou bola dvojica vlakov IC Dunaj, ktorá existovala iba počas trvania GVD 1997/1998 a s jedinými dvoma zastávkami v Žiline a v Poprade dosahovala cestovný čas 4 hodiny a 48 minút. Rovnaký čas dosahoval aj IC Tatran v GVD 2002/2003, ktorý navyše stál aj v Kysaku.

Od roku 2012 boli IC vlaky vyčlenené zo zmluvy o preprave vo verejnom záujme a jazdili teda ako komerčné spoje, bez dotácie štátu. Od začiatku jazdili v strate, ktorá sa však postupne znižovala. Predzvesťou zásadnej zmeny v prevádzke IC ZSSK bol príchod súkromného dopravcu RegioJet na trasu Bratislava - Košice. Prvé "žlté" vlaky sa rozbehli z východu na západ a opačne v decembri 2014, pričom v ich prípade išlo o tri páry s 9 medziľahlými zastávkami a cestovným časom 4 hodiny a 53 minút.

ZSSK sa snažila v GVD 2014/2015 odpovedať zvýšením počtu zastávok na 7 v snahe zvýšiť počet cestujúcich a znižovať stratu, ktorá každoročne vznikala aj pred príchodom konkurencie. Okrem toho ponúkla nižšie cestovné a zaviedla vo vlakoch nové triedy "plus" a nové služby. Zmeny však nepriniesli očakávaný výsledok a v priebehu nasledujúceho grafikonu 2015/2016 bolo rozhodnuté kategóriu IC zrušiť. Spoločnosť ZSSK svoje plány zverejnila v decembri 2015  s oficiálnym zdôvodnením, že nedokáže splniť očakávania akcionára (ministerstva dopravy) pre rok 2016 - a to vymazať stratu, ktorú tieto vlaky produkujú.

Posledným IC ZSSK bol IC 1502 Šarišan dňa 17.1.2016. Na snímke po príchode do cieľa svojej cesty, na bratislavskú hlavnú stanicu. (zdroj: youtube.com)

Posledný spoj vypravila v nedeľu 17. januára 2016 večer. Išlo o vlak IC 1502 Šarišan z Humenného a Prešova do Bratislavy, ktorý bol v elektrifikovanom úseku vezený smútočne vyzdobeným rušňom 350.019. Spomínaný Šarišan bol po tomto dátume ponechaný v cestovnom poriadku, ale preklasifikovaný na rýchlik. Končila tým jedna éra - éra štátnych IC vlakov - ktorá trvala nepretržite 22 rokov. Nikto vtedy nevedel, že na ako dlho.

Prišli však parlamentné voľby a už v rámci predvolebnej kampane sme mali možnosť počuť vyjadrenia o možnom znovuzavedení IC vlakov pod taktovkou štátneho dopravcu. Prešlo niekoľko mesiacov, téma sa dostala aj do programového vyhlásenia vlády a vývoj ukázal, že nešlo o plané reči.

Aktuálne, od 11. decembra 2016, premávajú pod hlavičkou ZSSK dva páry, označené ako: IC 510 (ide v 1-6), resp. IC 514 (ide v 7) / 511 a IC 512 / 513. Z Košíc odchádzajú o 7:31 (ide v 1-6), resp. 9:31 (ide v 7) a 15:31 h. Z Bratislavy odchádzajú o 9:47 a 15:47 h, pričom druhý menovaný spoj pokračuje s priamymi vozňami až do Humenného.

Uvítanie pred vstupom do prezidentského salónika.

Slávnostný príhovor na 1. nástupišti. Z ľava: generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Árpád Érsek, predseda NR SR Andrej Danko a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Nové ícéčka majú medzi Bratislavou a Košicami cestovný čas 4 hodiny a 42 minút, pričom ide o historicky najkratší čas na tejto trase. ZSSK k nemu dodáva, že je o 21 minút kratší, než aký mali IC vlaky v období pred januárom 2016 a zároveň o 29 minút kratší, než aký majú vlaky spoločnosti RegioJet. Z Bratislavy až po Zlatovce využívajú IC ZSSK maximálnu rýchlosť 160 km/h zmodernizovaného koridoru. Medziľahlé zastávky majú však zoškrtané na minimum, keďže im ponechali iba nasledujúce štyri: Trnava, Žilina, Poprad a Kysak.

Súpravu vlakov tvorí už tradičná Gorila radu 350 a pätica vozňov: Ampeer + WRRmeer + Bdghmeer + Bmpeer + Bmpeer. Vo vybrané dni v týždni a na vybraných vlakoch k tomu pribúdajú dva posilové vozne (vo štvrtok a v piatok v smere do Košíc a v nedeľu v smere do Braislavy).

IC 511 pred odchodom z Bratislavy.

Návrat IC sa nemohol zaobísť bez slávnosti s tým spojenej. Konala sa na bratislavskej hlavnej stanici v nedeľu 11.12.2016 v čase pred odchodom prvého IC 511 do Košíc. Po slávnostných raňajkách nasledovali na prvom nástupišti príhovory (z verejných médií už dostatočne známe), ktoré predniesli: generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký, predseda národnej rady SR Andrej Danko a minister dopravy, výstavby a reginálneho rozvoja Árpád Érsek, ktorý o 9:47 h prvý spoj do Košíc aj symbolicky vypravil. Prítomní zástupcovia médií potom dostali možnosť zviezť sa vlakom IC 511 do Trnavy a odtiaľ späť vlakom REx 1722 Vtáčnik.

Úlohu dopraviť vlak IC 511 do cieľovej stanice v ten deň dostala Gorilka 350.019, ktorá jedenásť mesiacov predtým, smútočne vyzdobená, kapitolu slovenských ícéčok uzatvárala.

Odchod z Trnavy sleduje aj štáb televízie JOJ.

Súvisiace odkazy