Požár vlaku

15.5.2017 18:00 Jiří Řechka

Požár vlaku

Dnes po ránu jsem odjel do města jako každé pondělí a při průchodu nádražím Praha Masarykovo jsem si všiml hasičů v ochranných oblecích u jedné vlakové soupravy, a tak jsem se rozhodl vizuálně zjistit, co se stalo. U nástupiště stála souprava vlaku, podle směrové tabulky do Středokluk, s vlakovým brejlovcem 754.007-3.

 

 

 

 

Podle informace kterou jsem získal, mělo dojít k požáru vlaku Os 19732, který jezdí přes Hostivice a zastávku Amazon do Středokluk. Po návratu domů jsem našel zprávu o této události na webu POŽÁRY.cz:

Na Masarykově nádraží v Praze hořel v pondělí 15.05.2017 v 05:53 hodin vagón. Na místo vyjely tři jednotky hasičů z centrální a holešovické stanice, včetně hasičů z jednotky HZS SŽDC. Požár vypukl ve vagónu na šesté kusé koleji v areálu Masarykova nádraží. Po příjezdu hasičů bylo zřejmé, že vagón je plamenným hořením zasažen v plném rozsahu.

754.007-3 v čele soupravy Os 19732 © Jiří Řechka

Hasiči provedli prvotní průzkum a zjistili, že se uvnitř nenacházejí lidé. Na likvidaci požáru nasadili hasiči 3 C proudy v dýchací technice. Asi po dvaceti minutách byla ohlášena lokalizace požáru, následně probíhaly dohašovací práce. Na začátku hasebních prací nebylo možné vypnout trolej nad vagónem, hasiči tak museli pracovat s největší opatrností.

Vůz 22-44.107 Bdmtee po požáru © Jiří Řechka

Jednotka HZS SŽDC trolej následně vyzkratovala. Požárem byla vnitřní část vagónu zničena, poškozena byla i vedlejší sekce. Sálavé teplo poškodilo vnější lak vozu a okenní výplň. Rozsah škod a příčina požáru je i nadále v šetření hasičských a policejních vyšetřovatelů. Během zásahu byl na šesté koleji zastaven provoz


Hasiči po zákroku ©Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Na Masarykově nádraží v Praze hořel vagon, vlaky nabíraly zpoždění - iDNES.cz
  2. Na Masarykově nádraží v Praze hořel vagon osobního vlaku, při požáru nebyl nikdo zraněn - Aktuálně.cz
  3. Na pražském Masarykově nádraží hořel vlak – Novinky.cz

Úvodní snímek: Praha Masarykovo n.: Vůz 22-44.107 Bdmtee po požáru © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy