Naše téma: Konec doby papírové?

6.6.2017 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Konec doby papírové?

Německý státní dopravce Deutsche Bahn chystá úplné zrušení papírových jízdenek. Podobné plány má i ministr dopravy Alexander Dobrindt, který hodlá zrušit papírové jízdenky ve veškeré regionální dopravě. Jaké dopady na cestující bude takovýto vývoj obnášet? Myslí se i na občasné cestující a turisty?

Životnost nosiče jízdenek se postupem času zmenšuje. Doby, kdy se jízdenky prodávaly na kouscích nezničitelné lepenky, jsou dávno pryč, stejně jako jízdní doklady tištěné na jehličkových tiskárnách. Dnes je v módě termocitlivý papír, který známe nejčastěji z účtenek z různých obchodů. Náklady na provoz se sice snížily (není potřeba jakákoli barevná náplň do tiskárny), avšak sběratelé smutní – záznam na termocitlivém papíře má omezenou životnost.

Takové malichernosti však většinu cestujících netrápí, nýbrž jí jde o to, jak si jízdenku co nejrychleji a nejjednodušeji zakoupí, a aby se o ní už nemusela příliš starat a co nejméně ji vytahovat. Zkraje roku ministr Dobrindt předeslal, že čipové karty a jízdenky v mobilu by měly nahradit papírovou variantu do roku 2019. Tímto rozhodnutím chce předběhnout řadu integrovaných dopravních systémů a dopravců v rozšiřování elektronického jízdného, zajistit tak kompatibilitu a jednotnost systému.


Zrušení automatů na jízdenky by znamenalo i konec možnosti vytisknout si z automatu itinerář cesty. © Dominik Havel

V květnu představily svoje řešení i Deutsche Bahn, jež mají v plánu zrušit jízdenkové automaty a nahradit je systémem check in – check out, založeným na mobilních telefonech. Cestující by se vůbec nemusel starat o nákup jízdenky. Jízdní doklad by si obstaral pouhým nástupem do vozidla a následným výstupem, čímž by systém poznal, odkud kam dotyčný jede. Velmi překvapující zjištění je, že DB počítají dokonce s úsporami, které chce firma využít k investicím do bezpečnosti. Pochybuji, že vybavení vozidel a údržba systému jsou levnější než provoz automatů a papír.

Bez zajímavosti není sledovat názor veřejnosti, která z 68 % s návrhem nesouhlasí. Pouze 27 % dotázaných se vyslovilo pro zrušení papírových jízdenek.

Jaké jsou výhody a nevýhody papírových a elektronických jízdenek?

Jak bude vyřešen prodej mezinárodních jízdenek a poradenství?

Dostanou se čtečky mobilních telefonů i do vozidel zahraničních správ, která na území Německa zajíždějí (např. ČD v relaci Bad Schandau – Hamburk)?

Budou na občasné cestující a turisty čekat nástrahy a nepřekonatelné překážky (nutnost pořízení karty, registrace mobilu, propojení s bankovním účtem v Německu apod.)?

Úvodní snímek: automat v zastávce Friedrichroda-Reinhardsbrunn © Dominik Havel

Súvisiace odkazy