S valašským „Kocúrem“ do pohádkového lesa

3.6.2017 8:00 Stanislav Plachý

S valašským „Kocúrem“ do pohádkového lesa

Již patnáctým rokem je tradiční pohádkový les, pořádaný SDH Zdounky a ochranáři přírody Divoky, doprovázen zvláštními vlaky. Ty vypravují České dráhy ve spolupráci s Kroměřížskou dráhou. V posledních letech výrazně přibylo spolků a měst, které pořádají obdobné akce pro děti, ať je to nedaleká Kamínka, Halenkovice, Kroměříž atd.







Pohádkový les v Divokách si drží svůj standard a kvalitu již dlouhá léta. Letošní již 39. ročník i přes nelichotivou předpověď počasí navštívilo okolo 1700 návštěvníků.


Boří les Divoky, Jů a Hele © Stanislav Plachý

Na trati Kroměříž - Zborovice vypravily v sobotu 20. května 2017 České dráhy 4 páry zvláštních vlaků. Dva páry v podání parního vlaku v čele s lokomotivou 314.303 zvanou „Kocúr“ s vozy Ci a dva páry motorových vlaků, na kterých byl nasazen motoráček M131.1454 „Hurvínek“ s přípojným vozem Blm. Tyto mimořádné spoje zajišťovaly zvýšený zájem o přepravu cestujících z Kroměříže do Zdounek.


Jarohněvice, Valašský Kocúr 314.303 vyráží směr Šelešovice a Zdounky © Ing. Zdeněk Morávek

Zde byla zavedena kyvadlová autobusová doprava do Bořího lesa v Divokách, kde akce pohádkového lesa probíhala. Pravidelné vlakové spoje na zdejší trati byly přes celý den posíleny motorovou jednotkou Regionova.


Zborovice - Zborovice zastávka, 814 118-6 © Stanislav Plachý

Fandové parních strojů měli možnost při obratech ve Zborovicích si podrobně prohlédnout parní lokomotivu 314.303. Zde probíhal posun po stanici a následné zbrojení vody, které zajišťovali dobrovolní hasiči ze Zborovic. Parní lokomotiva v roku 1898 se měla v průběhu celého dne čile k světu, na rozdíl od loňských problémů s držákem mazacího lisu. Obdobný třínápravový parní stroj zajišťoval krátce po druhé světové válce pravidelný provoz na zborovické lokálce.


Zborovice, 314.303, Kroměřížská dráha s SDH Zborovice © Stanislav Plachý

V průběhu dne se svezlo zvláštními vlaky více jak 600 cestujících. V odpoledních hodinách měli cestující postaráno o další program. Město Kroměříž přichystalo pro své návštěvníky program v podobě "Barokních slavností". Na Velkém náměstí hrála dobová hudba spojená s historickým tancem, barokní módní přehlídkou. Představili se také šermíři s ukázkou soubojů.


Kroměříž, Velké náměstí, odpolední barokní slavnosti © Jaroslav Maceček

Po celý den měli zájemci možnost navštívit také železniční muzeum Kroměřížské dráhy v Kroměříži, které touto akcí přivítalo návštěvníky do své čtvrté sezóny.


Kroměříž, muzeum Kroměřížské dráhy, Honza Židlík jako jeden z průvodců sobotního dne © Stanislav Plachý

Ze sobotní akce parního vlaku a pohádkového lesa bylo pořízeno následující video.

Galéria

Súvisiace odkazy