Fontána M 262.004 na Rušňoparáde v Košiciach

18.6.2017 8:00 Miroslav Sekela

Fontána M 262.004 na Rušňoparáde v Košiciach

Na tohtoročnom, v poradí už 17. Ročníku košickej Rušňoparády ( 22.4 – 23.4.2017 ), sa prvýkrát predstavila aj Fontána M 262.004. Bola to vlastne prvá jazdy Fontány na východné Slovensko od doby, kedy bola vyradená z pravidelnej prevádzky a získaná pre VLAKY.NET.

 

 

 

 

Najnáročnejšia časť celej akcie nás čakala hneď na jej začiatku. V tom čase sa o slovo prihlásila pani Zima, dni boli chladné, daždivé  a veterné, v noci zase mrzlo. Z Rendezu sme odchádzali v piatok o pol druhej ráno, vybavení rýchlovarnou kanvicou a termoskami na čaj. Na stanovišti bola počas jazdy poriadna „kosa“. Keď sme o šiestej ráno došli do Zvolena, vonku boli tri stupne pod nulou. Veľmi nás potešilo jarné zvolenské slniečko, ktoré nás, aj Fontánu pekne vyhrialo.


Ranné zvolenské slniečko ohrieva Fontánu

Vo Zvolene sme sa mali spojiť s návozovým konvojom, ktorý do Zvolena dorazil vo štvrtok večer zo Štúrova, a spoločne sme mali pokračovať do Košíc. V konvoji boli okrem M 262.004 aj salónny a reštauračný vozeň z Continental Classic Express -u spoločnosti Continental Railway Solution a modelársky vozeň z Komárna. Pôvodne mala byť v konvoji aj anglická lokomotíva 047 – 375, tá ale naše hranice pre poruchu ani neprekročila.
Keď do Zvolena dorazil ranný košický rýchlik, v čele ktorého boli dva Okuliarniky, bola zodpovedaná otázka, prečo ešte na konvoji nemáme rušeň. Ten „náš“ Okuliarnik sa ale namiesto nášho konvoja vybral do depa. Ako sme sa neskôr dozvedeli, mal problémy – padal z výkonu. Z depa tak vyslali náhradný rušeň 750 164.


Tóóľko veľa vagónov Fontána utiahne

Zo Zvolena sme nakoniec vyrazili so sekerou 85 minút. Naša trasa smerovala cez fiľakovskú spojku do Jesenského, kde už na nás čakala súprava z Tisovca. Tisovčania sa privesili na koniec nášho konvoja a po odchode zmeškaného rýchlika do Košíc sme na posledný úsek cesty vyrazili aj my.


Fontána s tisoveckou súpravou v Jesenskom

Po príchode do Košíc nasledoval posun do depa, rozvesenie jednotlivých častí konvoja a ich odparkovanie v areáli depa. Činnosť, ktorá pri takýchto veľkých akciách vyzerá zvonku ako absolútny chaos, ale v skutočnosti je ten chaos vysoko sofistikovane organizovaný :-)
V sobotu ráno sme s tisoveckou M 240.0039. vyrazili ako súpravový vlak cez Červený dvor ( teraz výhybňa Slivník ) do Sečoviec. V Sečovciach nastúpili do vlaku prví návštevníci Rušňoparády. Pri spiatočnej ceste sa k nám v Trebišove pripojila humenská M 152.0004 s prívesným vozňom, ktorá viezla návštevníkov z Humenného a okolia. Spiatočná cesta do Košíc viedla cez Michaľany. Počas pobytu v Michaľanoch sa mi opäť vybavili spomienky na časy, keď som bol ešte malé dieťa, ako sme o trištvrte na päť nastupovali na štvrtej koľaji do motorky do Trebišova. Tou motorkou bola M 262.004. A tak som do motorky opäť symbolicky nastupoval s tými, ktorí už do nej nenastúpia.


Súprava mimoriadneho historického vlaku v Michaľanoch

Po príchode do košického depa sme absolvovali predstavenie na točni a odstavili sme sa do rotundy, kde sme boli celý deň k dispozícii pre návštevníkov Rušňoparády.
Poobede sme absolvovali ešte jednu cestu do Sečoviec. Tentoraz sme z Košíc vyrážali s Humenčanmi. V Trebišove sme sa rozdelili, Humenčania pokračovali do Humenného a my do Sečoviec. Večer po príchode do depa sme nazbrojili nádrže a mohli sa venovať oddychu.


Čo je lepšie? Staré motoráky alebo Moroš?

V nedeľu doobeda nás čakali dva zlaté klince programu – jazda po bývalej trati KBŽ v Kostoľanoch a súbežná jazda s parným vlakom. Ráno sme s Tisovčanmi vyrazili po cestujúcich do Veľkej a Malej Lodiny. V Kostoľanoch sme vyposunovali za košické zhlavie a zašli sme do starej stanice, ktorá momentálne slúži ako vlečka. Cestujúci mohli absolvovať sprevádzanú prehliadku obce alebo sa povoziť po starej stanici. Celkovo sme ich po starej stanici povozili trikrát.


V starej kostolianskej stanici

Po návrate do novej stanice sme sa spojili s Hurvínkami, ktoré dorazili z Gelnice a Margecian. Spoločne sme potom čakali na príchod parného vlaku z Prešova ťahaného popradským Papagájom, aby obe vlaky mohli absolvovať súbežnú jazdu do Košíc. Po príchode do depa sme opäť absolvovali predstavenie na točni a následne sme sa odstavili do rotundy. Krátko po obede  prišla riadna búrka, v okamihu nebolo okolo točne nikoho, všetci ľudia boli pred dažďom poskrývaní v rotunde a vozidlách.


Papagáj s Fontánou

Okolo tretej poobede sa začal chystať konvoj na spiatočnú cestu do Zvolena. Oproti piatkovému zloženiu súpravy bol v konvoji navyše radený slovenský salónny vozeň. Konvoj z Košíc vyrazil s cca hodinovým meškaním. V Jesenskom sme sa rozlúčili s Tisovčanmi a my sme nočnou krajinou pokračovali do Zvolena.

Vo Zvolene sme prenocovali a ráno vyrazili na ďalší úsek cesty do Nových Zámkov. Z Nových Zámkov sme potom sólo pokračovali do Bratislavy na Rendez, kde sme šťastlivo dorazili v pondelok pred obedom.

Ako na záver zhodnotiť celú akciu? Vydarená a pekná akcia, až na to počasie. Ale to už neovplyvní nikto.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto
  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)
  • ŽSR-192: Trebišov - Vranov nad Topľou

Súvisiace odkazy