Velké poděkování skromnému zachránci

13.7.2017 8:00 Jiří Řechka

Velké poděkování skromnému zachránci

V předvečer vypuknutí druhé světové války se udála věc, která byla po mnoho let téměř zapomenutá, stejně jako její původce. Nicholas Winton tehdy zachránil 669 převážně židovských dětí. Dnes je již celá událost dobře známá, dobře zdokumentovaná. Na prvním nástupišti hlavního nádraží je instalováno sousoší, které připomíná transporty dětí do bezpečí.

 

 

 

A před několika týdny byl v průchodu k nástupištím pod kopulí Fantovy kavárny odhalen Památník rozloučení, který je vyjádřením vděčnosti rodičům za záchranu dětských životů. Nová ČD Lounge Sira NIcholase Wintona byla předána cestujícím do užívání 6. června 2017. V úterý 11. července.2017 se pak konalo setkání Wintonových dětí u příležitosti pokřtění ČD Lounge na pražském hlavním nádraží a předání makety památníku Rozloučení. A naše redakce mohla této slavnostní chvíli být v zastoupení mojí maličkostí také přítomna.


Památní rozloučení © Jiří Řechka

Slavnosti se zúčastnily Wintonovy děti Lady Milena Grenfell-Baines, paní Zuzana Marešová a pánové Jiří Kafka a Bedřich Abeles. Za České dráhy byl přítomen Ing. Jiří Ješeta, ředitel odboru obchodu osobní dopravy ČD. Slavnost zahájila Mgr. Radka Pistoriusová, tisková mluvčí ČD, která se omluvila za malé zdržen jehož důvodem bylo čekání na paní Zuzanu Marešovou. Ta s úsměvem odvětila, že se na nádraží ztratila. Po uvítání Wintonových dětí a hostů převzal slovo Ing. Jiří Ješeta, který řekl, že takovýchto salonků mají ČD šest a jsou postupně inovovány a pojmenovávány po nějaké význačné osobě.


Pražská čekárna ČD Lounge © Jiří Řechka

V Ostravě to je Emil Zátopek, v Brně Jiří Bouda, v Pardubicích Ing. Jan Perner a v Praze byla volba jasná - Sir Nicholas Winton. Člověk, který se zasloužil o záchranu židovských dětí v předvečer války. Ing. Ješeta připomenul, že ČD v roce 2009 vypravily zvláštní vlak do Londýna při příležitosti sedmdesátého výročí těchto záchranných transportů. V Londýně tento vlak osobně přivítal Sir Nicholas Winton. Bylo mu již v té době sto let. Proto bylo rozhodnuto zasvětit salonek a potažmo celé nádraží tomuto člověku. Ing. Ješeta dále vyjádřil radost nad tím, že Wintonovy děti si našly čas a této slavnosti se účastní.


Hovoří Ing. Jiří Ješeta © Jiří Řechka

Vylovil poděkování společnosti Medialogue za zprostředkování tohoto setkání. Dalším řečníkem byla paní Zuzana Marešová, která vyjádřila radost, že se mohla zúčastnit pojmenování salonku po jejich zachránci. Řekla, že by se mu salonek určitě líbil a byl by poctěn tímto pojmenováním. Dalším řečníkem byla Lady Milena Grenfell-Baines. Představila pány Kafku a Abelese a krátce jejich životní cestu. Řekla, že to bylo pro ní velké překvapení, že má něco říci, také poděkovala za pojmenování salonku po Siru Nicholasi Wintonovi. Pak byli požádáni pánové o proslov, ale oba s úsměvem odmítli.


Jiří Kafka a Bedřich Abeles © Jiří Řechka

Dalším bodem programu byl křest salonku a předání makety Památníku rozloučení. Jak řekla Lady Milena Grenfell-Baines, maketu vyrobila metodou trojrozměrného tisku jedna anglická škola, která se dlouho zajímá o příběh zachráněných dětí. Maketu převzal Ing. Ješeta a měla by být umístěná v salonku. Posledním bodem programu bylo podepsání se Wintonových dětí na stěnu salonku. Za ČD připojil svůj podpis Ing. Ješeta. Před koncem slavnosti přišla dcera Alice Klímové, paní Věra Egemová. Na závěr došlo na předání kytic dámám a slavnostní přípitek. Po skončení slavnosti byla možnost vyzpovídat Wintonovy děti i další hosty.


Zuzana Marešová se zpovídá médiím © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Pozvánka na akci (formát PDF)
  2. Nicholas Winton – Wikipedie
  3. Památník rozloučení – Wikipedie
  4. Ruce přitisknuté na vlakové dveře. Wintonovy děti odhalily památník věnovaný svým rodičům - iROZHLAS
  5. Příběh Lady Mileny Grensfell-Baines - Winton, Nickyho rodina, Vzdělávací projekt
  6. Lady, která proslavila českou remosku - Týdeník Rozhlas
  7. Benjamin Abeles (1925) - Příběh pamětníka - Paměť národa
  8. Ve Wintonovi byla hlavně lidskost, říká jím zachráněný muž - Deník.cz
  9. Po Nicholasi Wintonovi je na Hlavním nádraží pojmenována čekárna ČeskéNoviny.cz
  10. Wintonovy děti pokřtily novou čekárnu na pražském Hlavním nádraží – Novinky.cz
  11. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Lady Milena Grenfell-Baines předává model Památníku rozloučení © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy