Letošní mezinárodní Nábřeží paromilů bude jubilejní

5.8.2017 8:00 -zz-

Letošní mezinárodní Nábřeží paromilů bude jubilejní

15. mezinárodní Nábřeží paromilů se uskuteční v sobotu 26. srpna na Smetanově a Eliščině nábřeží a na náměstí 5. května, na obou březích řeky Labe v Hradci Králové, od 10:00 do 16:00 hod. Jde o svým zaměřením a rozsahem ojedinělou evropskou akci, určenou vlastníkům parních strojů či jejich replik jako vystavovatelům, i široké veřejnosti, kterou historie páry zajímá.

 

 

 

Návštěvníci tu uvidí parní válec, lokomobily, hasičské stříkačky, lokomotivy, modely parních strojů – také pak stabilní stroje a auto i moto veterány. Akce bude proti minulým létům rozšířena o řadu novinek – nechte se překvapit! Každoročně je přitom zpestřena flotilou parníčků i dětskou železnicí, které mohou využít návštěvníci k projížďkám. Tak představuje letošní tak trochu výjimečný ročník tradiční akce Calendarium Regina, do něhož se po (zřejmě nějakým přešlápnutím úředního šimla způsobené) roční absenci paromilné nábřeží opět vrátilo. Podobné pozvánky najdete i na jiných webech a v městských informačních centrech je rozdáván prospekt akce, tentokrát obsáhlejší, než bývalo zvykem.


Prospekt akce (po kliknutí do náhledu se otevře celý ve formátu PDF)

Z prospektu se můžete dovědět mimo jiné to, kdo všechno bude své parou i jinými médii poháněné stroje, strojky, stroječky a další udělátka vystavovat. Zjevně nebude chybět ani vždy (nejen) dětským obecenstvem obklopená prodejní expozice známé firmy Merkur Toys s.r.o., nabízející mimo mnohé jiné produkty také svou charakteristickou modelovou železnici. Účast Historic Car muzea Kuks zase slibuje tradiční přehlídku historických automobilů a motocyklů, jež bude letos ozvláštněna přítomností účastníků Královéhradecké veterán rallye 2017, která se jede tentokrát ve znamení páry. jak uvádí pozvánka s programem. Ač ta relativně moderní vozidla nemají s parou už nic společného, návštěvníky vždy přitahují. Ovšem ani silniční vozba parní chybět nebude.


Replika parního automobilu Baffrey při prezentační jízdě (27.8.2016)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Pára samozřejmě opět ozvláštní i provoz na okruhu Dětské železnice a své kotle roztopí též obsluha parních hasičských stříkaček, jichž má být podle slov dlouholetého šéfa a vůdčího ducha akce Ing. Jiřího Stránského nebývalý počet. Týž zdroj také prozradil, že se na jubilejním Nábřeží paromilů objeví i replika Božkova parovozu. Jako každý rok, i letos je součástí nabídky doprovodného programu návštěva nedalekého informačního centra Obnovitelné zdroje skupiny ČEZ nebo vyhlídková jízda turistickým vláčkem DPMHK. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na asi nejoblíbenější tradiční atrakci, plavbu parníkem či motorovou lodí Hradecké paroplavební společnosti po Labi.


Parník „Královna Eliška“ míří pod Tyršův most (27.8.2016) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Pravidelní čtenáři internetového magazínu VLAKY.NET samozřejmě tuto každoroční akci znají, přinejmenším z našich reportáží, které si můžete připomenout (popřípadě poprvé přečíst) s pomocí níže uvedené rubriky Súvisiace odkazy. V nich najdete vše, co se na Nábřeží paromilů tradičně objevuje i co se naopak mění. Je trochu škoda, že se časem vytratila souvislost této akce se skutečnou železnicí, v největším rozsahu manifestovaná v roce 2008. Což ovšem není chyba samotných pořadatelů, ale spíš vedení města a kraje, která tento záměr dál nepodporují. Nicméně buďme rádi, že je zachován kladný vztah těchto složek k mezinárodnímu Nábřeží paromilů jako takovému, a věřme, že jeho letošní jubilejní ročník bude nad jiné úspěšný.


Ruch na nádražíčku Dětské železnice (27.8.2016) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Odkazy:

  1. Nábřeží paromilů
  2. Dětská železnice
  3. Hradecká paroplavební společnost
  4. Hradec Králové – oficiální stránky města
  5. Královéhradecký kraj – oficiální stránky
  6. Královéhradecká nábřeží, Hradec Králové - přehled akcí na nábřežích
  7. Hradec Králové - Smetanovo nábřeží – turistická informace
  8. Hradec Králové - Eliščino nábřeží – turistická informace
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní ilustrační snímek: Oprava trucující mašinky na trati Dětské železnice (27.8.2016) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy