Naše téma: Masarykovo nádraží

4.9.2017 8:00 Luděk Šimek

Naše téma: Masarykovo nádraží

Pražské Masarykovo nádraží sice (aspoň z větší části své původní plochy) odolalo relativně nedávným útokům developerů, ale mediální pozornost vzbuzuje stále. BUDE odtud jezdit vlak na letiště, BUDE propojeno s hlavním nádražím tunelem, BUDE výkladní skříní národního dopravce, BUDE přemostěno nadchodem mezi ulicemi Na Florenci a Hybernská, BUDE nadchod pokračovat až na hlavní nádraží ...

 

 

 

Takovéto titulky v posledních letech občas čteme v novinách papírových i internetových, nechám vám namátkově do nich nahlédnout hned úvodem: Vlakem na letiště se pojede hlavně pod zemí (7.12.2016), Masarykovo a hlavní nádraží propojí podzemní tunel pro cestující (2.8.2015), Masarykovo nádraží si necháme, plánují České dráhy. Chtějí z něj udělat výkladní skříň (27.6.2017), Pražské Masarykovo nádraží bude mít místo podchodu vestibul nad nástupišti (7.8.2017), SŽDC plánuje na Masarykovým nádražím střešní nadchod (7.8.2017).


Současný pohled na Masarykovo nádraží z estakády Severojižní magistrály (17.2.2011)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Co z toho ale opravdu BUDE? A BUDE to dobře nebo špatně? Těší mě hlavně, že toto nejstarší pražské nádraží zůstává v rukou ČD, že zde snad nebude žádné obchodní či jaké centrum, o která v současnosti jistě není nouze, že má dokonce České dráhy reprezentovat (což určitě dosud nečinilo, alespoň já to za svůj život nepamatuji). Méně mě těší, že i nadále tu má končit osobní doprava od Kralup a Kladna, takže se na přestup do jiných směrů stále bude klusat s kufrem na hlavní nádraží a naopak. Vůbec mě netěší to spojení na letiště. Varianta vlaku z hlavního nádraží přes Smíchov a „pražský Semmering“ na letištěm je odsouvána do pozadí či na neurčito.


Budoucí pohled na Masarykovo nádraží z estakády Severojižní magistrály; zdroj: refresher.cz

A v tomto případě bude muset klusat s kufrem cestující, letící do světa a přijedší do Prahy odkudkoliv krom Kralup a Kladna. Městská doprava mu moc nepomůže – nejbližší tramvajová zastávka u hlavního nádraží je blíž k „Masaryčce“, jet metrem s přestupem na Sokolovské, kde je dlouhatánská přestupní chodba,  je taky krkolomnost. Plány na podchod mezi oběma stanicemi, vybavený jezdícím chodníkem, bych řadil spíše mezi sci-fi. Nehledě na paradox propojení dvou dopravních uzlů právě těchto jmen, který bude jistě zdrojem četných vtipů (např. že spojuje jednoho z velikánů národních dějin, zakladatele Československa, s jeho – mírně řečeno – posledním prezidentem ...). Která varianta by se líbila mně osobně? Již od mládí si představuji, že by se všechna pravidelná osobní doprava soustředila na „hlavák“ (což už téměř je) a z „Masaryčky“ by se stalo reprezentativní místo pro vypravování a přijímání zvláštních, slavnostních  a historických vlaků  a zároveň velké železniční muzeum.


Odjezdová hala Masarykova nádraží po opravě zastřešení (19.11.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Vždyť pořádné důstojné železniční muzeum, jako mají v jiných zemích, u nás není, ani Lužná tomu neodpovídá. Představte si tedy, že ne jen v bývalém depu Praha střed, jak je to taky uvažováno, ale přímo v centru Prahy byste z Havlíčkovy ulice vstoupili do haly, uprostřed níž by mohlo být modelové kolejiště, a hned za ní jsou nástupiště s řadami historických vozidel. Volná by zůstala 1. kolej – právě tam by se nastupovalo do těch zvláštních i „nostalgických“ souprav. V obou křídlech budovy by pak byla další modelová kolejiště a všechny dvoj i trojrozměrné muzeální artefakty, přednáškový sál, kinosál, informační centrum, jistěže i restaurace, občerstvení  (tu restauraci bych viděl v trochu nostalgickém stylu dřívějších nádražních hospod), zkrátka – co oči, uši i žaludek ráčí. Co se týče spojení s letištěm – jsem jednoznačně pro Hlavní nádraží. Do té doby ať raději spojení zajišťují autobusy, stavící přímo před vchodem do Fantovy budovy.


Spoj linky Airport express před historickou budovou pražského hlavního nádraží (5.6.2014)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Takže můžeme diskutovat třeba v těchto okruzích otázek:

Jak se vám líbí různé plány na využití pražského Masarykova nádraží?

Které nádraží byste raději propojili s letištěm – hlavní nebo Masarykovo? A vlakem nebo metrem?

Nebo máte jiný nápad?

Úvodní ilustrační snímek: Hlavní vstup do výpravní budovy Masarykova nádraží z Hybernské ulice (17.2.2011)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy