Moje první železniční fotografování v roce 2018

6.1.2018 8:00 Jiří Řechka

Moje první železniční fotografování v roce 2018

Tak nám začal nový rok a já jsem se v něm vydal na svůj první fotografický výšlap ke kolejím. Předpověď počasí avizovala, že 2. ledna má být den bez deště, maximálně mělo spadnout pár kapek, a nakonec tomu tak také bylo. Startovacím impulsem byla časně ranní telefonická informace, že na trať do Ústí nad Labem se vydá zajímavá lokomotiva.

 

 

 


Šlo o jeden z posledních dvou Vectronů dodaných ČD a navíc stále ještě bez polepu v korporátním designu. Tato informace mne velmi rychle probrala a následovalo hledání v jízdním řádu, kdy mi jede autobus k metru, naštěstí stanici mám u baráku, a pak rychlé zjištění, kdy bude vlak ve stanici Praha-Holešovice. Nakonec jsem to vše zvládnul v takovém kvapu, že jsem málem odešel z baráku bez dokladů a klíčů. Autobus přijel na čas a nic mne tedy nebránilo, abych se dostal na nástupiště v Holešovicích včas. Během několika minutového čekání jsem si připravil svoje nádobíčko a nakonec jsem se podle jízdního řádu dočkal příjezdu vlaku s nepolepeným Vectronem.


Praha-Holešovice: 193.297 ještě bez polepu v čele Rx 614 © Jiří Řechka

Z Holešovic jsem odjel na hlavní nádraží, kde jsem během hodinky vyfotografoval několik vlaků na příjezdu a odjezdu. A měl jsem při tom také štěstí na lokomotivu ZSSK 361.128, kterou jsem si mohl poprvé vyfotografovat. Před polednem, po skončení nějakých svých neželezničních aktivit, jsem se vydal do Karlína zdokumentovat, jak to vypadá s rekonstrukcí Negrelliho viaduktu. Během prvních minut fotografování začalo velmi drobně pršet, nicméně mne to nějak neomezovalo. Jak rekonstrukce postupuje, můžete posoudit na přiložených fotografiích. Všechny prostory pod viaduktem, které byly z nějakých důvodů uzavřené, jsou vybourané, našel jsem pouze dvě takováto místa, ale i na těch se již pracuje.


Praha-Štvanice: rekonstrukce Negrelliho viaduktu © Jiří Řechka

Některé klenby mi připadají, že jsou již opravené. Moje dokumentace skončila na holešovickém předmostí Negrelliho viaduktu, kde je okolo dvou jeho pilířů vybudována z Larsenových štětovnic ochrana před Vltavou, která má umožnit nezbytné stavební práce. Štětovnicové stěny jsou dvojité, ale jak jsem z nábřeží nahlédl, zatím okolo vlastních pilířů je stále ještě voda. Tím skončila moje dopolední fotodokumentační procházka a já jsem se mohl vrátit domů celkem spokojen. Zachytil jsem cosi nového a také některé věci a události vlastně neopakovatelné. Hlavně jsem tím svým malým výletem vstoupil do dalšího roku své dokumentační a reportérské činnosti, který snad bude opět bohatý.


Praha hl.n.: 754.007 na R 1141 © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Siemens Vectron – Wikipedie
  2. České dráhy představily první Vectron v barvách národního dopravce - tisková zpráva (formát PDF)
  3. Negrelliho viadukt – Wikipedie
  4. V Praze začíná rekonstrukce historického Negrelliho viaduktu. Potrvá téměř tři roky – tisková zpráva SŽDC (formát PDF)

Úvodní snímek: Praha hl.n.: 361.128 © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy